VIKTIG JOBB: Hanne Olsen gjør rent på Krapfoss skole: – Ingen flater skal glippe, sier hun.
Ola Tømmerås
Koronaviruset
Nå er renholdernes jobb viktigere enn noen gang
Hanne Olsen drar moppen med mikrofiberoverflate grundig over elevenes pulter på Krapfoss skole i Moss. Snart er lokalet rent – og trygt.
ola.tommeras@fagbladet.no
Fagbladet møter noen av de om lag 100 renholderne i Moss kommune. Foreløpig er det kun meldt om to tilfeller av Covid-19 i kommunen, men de tre renholderne på Krapfoss skole venter det vil komme også til deres arbeidsplass. Det er kun et tidsspørsmål.
Når vi møter dem er det fortsatt et halvt døgn til myndighetene melder at alle skoler og barnehager stenger.
Saken fortsetter under bildet.
RENT: Der vi har vært skal det være smittefritt, men vi har ingen garanti for hva som skjer etterpå, sier renholder Claudio Vasile.
Ola Tømmerås
Ekstra nøye
– Rutinene er som alltid, men vi er ekstra nøye med berøringsflater. Ingen flater skal glippe, sier Hanne Olsen.
Mette Arnseth som er en av kommunens tre renholdsledere, understreker:
– Jobben renholderne gjør er alltid like viktig for å stanse smitte, uansett hvilken.
Saken fortsetter under bildet.
Rattiya Carlson
Ola Tømmerås
Informerer ledelse
Renholdsleder Rattiya Carlson i nye Moss kommune kommer rett fra møte med sjefen for byens lokale teater, når Fagbladet møter henne. Teatersjefen lurte på muligheten for å desinfisere mellom arrangement, for å tryggere kunne holde åpent.
– Svaret er: Kommer det dit hen at lokalet må desinfiseres, da er det for sent. Da er alt stengt uansett, sier Carlson.
Renholdslederne har hatt det travelt de siste ukene. Rattiya Carlson og Mette Arnseth har hyppig møter. Fagkunnskap sendes både oppover til ledelse og utad på skoler og barnehager. Interessen har sjelden vært større for jobben teamene deres gjør.
Saken fortsetter under bildet.
Mette Arnseth.
Ola Tømmerås
Renholdere i beredskap
I Moss er alt renhold nå i egenregi. Det har gjort det mulig å få oversikt over alle med opplæring i smittevernrenhold og opprette et eget beredskapsteam.
– Beredskapsteamet består av renholdere med smittevernskurs. Alle renholdere i gamle Rygge kommune hadde kurs. I Moss tok 18 renholdere kurs like før jul. Teamet er i beredskap 24/7 og kan settes inn der det er behov ved et utbrudd, forteller Arnseth.
Trygt rom
Hanne Olsen og Claudio Vasile klargjør siste klasserom for dagen. Her skal det være trygt etter at rene mikrofiberkluter har vært over berøringsflatene.
– Men vi har jo ingen garanti for at ikke en med smitte berører flatene etter at vi har vært der. Det er ikke mulig å vaske kontinuerlig etter folk heller, forklarer Vasile.
– Tryggere blir det likevel.
– Hva kan folk gjøre selv i sine hjem?
– Først og fremst å følge opp det helsemyndighetene sier: Vask hendene! For renhold så er det mikrofiberkluter som gjør jobben best med å få berøringsflater trygge.
Saken fortsetter under bildet.
RENT BORD: Det er normalt mange innom spillebordene på SFO i løpet av en dag. Randi Aaronsen sørger for rent bord.
Ola Tømmerås
Vant med å stoppe smitte
På Ekholt sykehjem i det som var Rygge kommune inntil sammenslåingen, møtes besøkende av store informasjonsplakater om Korona-virus på alle dører – og flasker med Antibac. Ingen besøkende skal inn uten å desinfisere hendene. Her er smitte svært alvorlig.
– Sykehjemmene kan ikke stenge slik skoler og barnehager gjør. Hva gjør dere ved et utbrudd?
– Det vi alltid gjør, svarer renholdsleder på sykehjemmet, Lisbeth Borg Johansen. Hun er på ingen måte uvant med smittevernrenhold.
Saken fortsetter under bildet.
Lisbeth Borg Johansen har gjort klar smitteverntralla. På sykehjemmet kan man ikke bare stenge ved et eventuelt utbrudd.
Ola Tømmerås
– Hver eneste vinter kommer noroviruset. Rutinene er de samme, og de er godt innarbeidet, sier hun og demonstrerer ved et tomt beboerrom:
– Tralla og alt utstyr skal stå utenfor døra til rommet der det er smitte, men akkurat i rekkevidde. Her har vi ferdigblanda desinfeksjonsmiddel, nye kluter og gule poser. Smittevernstralle står klar på lagerrommet til renholderne i kjelleren.
– Man blir jo mer påpasselige, både i forhold til ansvaret vi har overfor andre og for å beskytte oss selv, når det går en ny smitte som koronaviruset. Det blir mye fokus på det, men smitte er smitte. Rutinene er de samme, sier Borg Johansen.
ADVARSEL: Ikke en dør uten plakat med oppfordring til å desinfisere hendene. På et sykehjem vil man ikke ha smitte.
Ola Tømmerås