Jonas Gahr Støre gir signaler som Fellesforbundets Cecilie Søllesvik liker.
Helge Rønning Birkelund
Uaktuelt for Støre å sette en dato for når Norge skal stenge ned oljeaktiviteten
Nå tar Jonas Gahr Støre kampen for oljenæringa i Arbeiderpartiet
– Arbeiderpartiet er for en sterk olje- og gass-sektor. Vi er mot avvikling og for utvikling, er svaret fra Ap-lederen.
helge@lomedia.no
Mange fylkeslag i Arbeiderpartiet, med Oslo i spissen, vil skrinlegge konsekvensutredningen av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det har gjort mange forbanna og ført både utmeldelse og medlemmer som teller på knappene.
Ap-leder Jonas Gahr Støre er krystallklar på hva han mener Arbeiderpartiet må være Arbeiderpartiets oljepolitikk:
– Arbeiderpartiet er for en sterk olje- og gass-sektor. Vi er mot avvikling og for utvikling. Dette er landets ledende teknologiske industri som skal tjene landet vårt i mange år framover. Med verdiskaping, som er viktig for velferden, og med arbeidsplasser, som er viktig for folk og med teknologi, som er viktig for hele verden, både med å levere gass til Europa og for å utvikle nye løsninger på veien mot fornybarsamfunnet, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
– Enhver tvil om det må legges til side, legger han til.
– Det er heller ikke aktuelt å sette en dato for når vi skal stenge ned oljeaktiviteten. AUF presser på for det, men jeg er trygg på at Arbeiderpartiets landsmøte ser at en avvikling ikke er aktuelt, sier Støre.
• Presset øker i Ap for å verne LoVeSe
Står på kompromisset
Støre påpeker at Arbeiderpartiet tåler debatt.
– Diskusjonen om energi har alltid for meg vært at vi ikke lever i oljealderen, men i energialderen. I Norge er det en fortelling om vannkraften for 100 år siden, gjennom olje og gass, og nå mot vind og fornybart. Dette setter vi aldri noe punktum bak. Vi skriver i stedet historien videre. Det kommer Ap til å være en sterk pådriver for, poengterer Ap-lederen.
På landsmøtet i 2017 vedtok Arbeiderpartiet å verne deler av områdene kjent som LoVeSe, men åpne for konsekvensutredning i de sørligste områdene av Lofoten. Det var et kompromiss, som nå er Arbeiderpartiets offentlige politikk i denne stortingsperioden.
Jonas Gahr Støre står klart og tydelig ved kompromisset.
– Partiprogrammet er vedtatt for perioden. Det var et godt og realistisk kompromiss som lot deler av disse sårbare områdene ligge og åpnet for en konsekvensutredning i de sørligste områdene. Denne saken har jo ikke stoppet opp på grunn av oss, men på grunn av Erna Solberg. Situasjonen i norsk politikk tilsier at det ikke kommer noen aktivitet her på denne siden av 2021.
• Seks av 10 mener Norge bør lete etter mer olje og gass
Paris-avtalen
Ap-lederen mener vi ikke kan vende ryggen til den omstillingen vi skal møte på grunn av kutt i utslipp. Det er vi forpliktet til gjennom Paris-avtalen.
– Vi har et ansvar til å møte klimautfordringene. Men jeg er helt overbevist om at den omstillingen blir dårligere om ikke fagbevegelsen er aktivt til stede i debatten. Og at de som jobber i næringen er fullt og helt med på hvordan omstillingen skal gjøres. Den skal være rettferdig, sier Støre, i en tid hvor vi også skal møte ny teknologi, automatisering og digitalisering.
– Vi skal gjøre det med et mål om at vi skal sikre folk en trygg jobb og en lønn å leve av. Det får vi til ved at de ansattes organisasjoner er tett på både i de enkelte bedriftene og i samfunnsdebatten. Det er styrken ved den norske modellen, mener Støre
• Kamp om oljeutvinning på Aps landsmøte
På bedriftsbesøk
Mandag var Jonas Gahr Støre på en rundtur på Mørekysten. Der traff han blant andre Cecilie Søllesvik i Fellesforbundets avdeling i Møre og Romsdal. Hun er glad for at Jonas Gahr Støre nå er tydelig på at Arbeiderpartiet er og skal være et industriparti, og at Norge fortsatt skal være en energi- og oljenasjon som skal utvikle seg og være omstillingsdyktig.
– Jeg er tilfreds med at han er tydelig på at olje og gass trengs, sier Cecilie Søllesvik til FriFagbevegelse.
– Arbeiderpartiet må nå fremsnakke olje og gass, så partiets syn blir viden kjent. Det vil gjøre arbeiderne, eierne og arbeidsgiverne trygge, og det vil styrke bransjen og bidra til rekruttering, mener hun.
– Det høres ofte ut som at olje og gass er det store, stygge trollet. Det gjør oss frustrert, legger hun til.
– Vi skal kutte utslipp, det må vi gjøre. Og norsk gass er en del av løsningen. Storbritannia har nå det laveste kullforbruket siden 1800-tallet, på grunn av norsk gass. Gassen bør være norsk i stedet for å være russisk eller fra Qatar. Det skal vi få til fordi vi har verdens beste fagarbeidere. Det er gullet i den norske modellen, svarer Jonas Gahr Støre.
Fokus på muligheter
Jonas Gahr Støre mener det gjennom 20 år har vært et engasjement for det sårbare området i Nord-Norge.
– Det er viktig for meg å presisere at LoVeSe ikke er et klimaspørsmål. Det tror jeg både AUF og jeg kan være enig om. Det er et spørsmål om beskyttelse av sårbare områder og forholdet til andre næringer som blant annet fiske. Det har vært snakket om i mer enn 20 år, og ennå ikke skjedd noe som helst. Det må ikke ta oppmerksomheten bort fra alle muligheter dette området har, mener Jonas Gahr Støre.
Les også: