JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SAS-streiken: Permitterte bakkeansatte støtter pilotenes krav

Selskapet Widerøe Ground Handling (WGH) permitterer ansatte ved 14 flyplasser på grunn av pilotstreiken i SAS og varsler ytterligere permitteringer.

Håvard Sæbø

29.04.2019
13:20
06.05.2019 08:34

tormod@lomedia.no

Ifølge NRK var søndag 76 ansatte permitterte. Selskapet varsler mandag at mellom 100 og 200 personer vil bli permittert fram til torsdag. WGH er eid av Widerøe, og har siden 2016 tatt seg av såkalt ground handling for en rekke flyselskap, deriblant SAS.

545 norske piloter, og 1409 skandinaviske totalt, streiker for forutsigbar arbeidstid og høyere lønn. Med SAS-fly som ikke letter og lander, blir det også mindre arbeid for de bakkeansatte.

p

Støtter pilotstreiken

– Vi støtter pilotenes krav. Dette handler ikke om lønn, men om arbeidstid, sier fagforeningsleder Torild Mjelstad i Junit til FriFagbevegelse. Fagforeningen organiserer flesteparten av de bakkeansatte i WGH.

– Veldig mange av oss i WGH var i SAS inntil 2016, da WGH kjøpte bakkeansatte på nesten samtlige stasjoner utenom OSL. Vi kjenner derfor til hvilke arbeidstidsordninger de har. Så vi støtter aksjonen deres, som selvfølgelig får konsekvenser for kollegaene våre ved at produksjonen faller ved de ulike stasjonene, fortsetter hun.

«Det er ikke akseptabelt at SAS-pilotene ikke har kontroll på hvor, når eller hvor lenge de skal arbeide. Et godt arbeidsliv er avhengig av at partene respekterer hverandres rett til privatliv, restitusjon og hvile. Dette er en viktig sak for alle arbeidstakere som arbeider turnus», heter det på fagforeningens nettsider.

I 2012 gikk de SAS-ansatte med på kutt i både lønna og bemanninga for å redde ett konkurstruet flyselskap.

«Mange av Junits medlemmer var med den gang pilotene og alle ansatte gjorde sitt beste for å snu økonomien i SAS. Vi har ingen forståelse for at selskapet nå ensidig vil fjerne avtalte rettigheter for pilotene», skriver fagforeningen videre og viser til at flyselskapet har sagt opp flere samarbeidsavtaler med pilotene.

p

Permitteringer

Informasjonssjef Catharina Solli i Widerøe sier til NRK at permitteringene er beklagelig, men at de ser på muligheten for at ansatte skal kunne ta ut ferie eller avspasering i påvente av løsning på streiken.

Fagforeningsleder Mjelstad forteller at tillitsvalgte i Junit har opplevd å ha god dialog med WGH i drøftelsesmøter i forkant av permitteringene.

– Vi prøver å holde de ansatte informert. De må blant annet gå gjennom rutiner som å melde seg arbeidsledig hos Nav og holde kontakten med oss om utviklingen. Vi holder også kontakt med hver enkelt stasjon for å prøve å unngå permittering, sier hun.

I tillegg går fagforeningen inn og dekker lønnsbortfall for medlemmene sine.

Her er de bakkeansatte permittert:

Ålesund
Alta
Bergen
Bodø
Evenes
Haugesund
Kirkenes
Kristiansund
Kristiansand
Longyearbyen
Molde
Stavanger
Tromsø
Trondheim

Kilde: NRK

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.04.2019
13:20
06.05.2019 08:34