Se bildene: Noen glimt fra 1. mai-feiringen
Koronapandemien har satt sitt preg på 1.mai-feiringen for andre året på rad.
Tidenes minste 1. mai-tog i Mo i Rana? En fane, et lite musikkorps og noen få følgere var det LO i Rana og omegn fikk til etter at de hadde konferert med kommuneoverlegen.
Roger Ranfjordnes
En enslig fane og et lite musikkorps med noen få følger i Mo i Rana, illustrerer hvordan 1.mai har vært landet rundt. De lokale smittevernreglene har gjort at det vanskelig å få til noen 1.mai-fest. LO i Rana har tviholdt på sine tradisjoner med tog og bekransninger, men nesten uten deltakere. Dette har vært situasjonen i mange byer og bygder i landet vårt.
– Vi skulle gjerne hatt flere til stede, men dette var det vi fikk til etter at vi hadde snakket med kommuneoverlegen. Vi har jo ikke noe lyst til å være med på å spre smitte, sier Roger Ranfjordnes, sekretær i LO i Rana og omegn.
I Mo i Rana har de fire kransnedleggelser to for arbeiderbevegelsens pionerer og to for nazismens ofre under andre verdenskrig. Leder i LO i Rana og omegn Øystein Fagerli holdt tale.
I Hommelvik markerer 1.mai avslutnignen på arbeiderfestivalen som har vart en hel uke. I Folldal klarte de å avvikle et vanlig arrangement innenfor gjeldende smittevernregler.
Se bildene og les om arrangementene:
Kransnedleggelse ved bysten av Redvald Knutson. Han jobbet på anlegget i Dunderløandsdalen i 1902. Da sendte han et telegram til Norsk Arbeidsmandsforbund: «Har sluttet. Vanskelige organisasjonsforhold. Farlige arbeidsforhold. Har startet avis.» Avisa han staret het Dunderlandsdølen, men heter i dag Rana Blad. Leder i LO i Rana, Øystein Fagerli, legger ned blomster.
Roger Ranfjordnes
Leder i LO i Rana og omegn Øystein Fagerli taler ved statuen av Hans Berntsen. Berntsen er antagelig den agitatoren i norsk fagbevegelse som har stiftet flest fagforeninger.
Roger Ranfjordnes
Fagbevegelsen i Rana hedrer minne om de sovjetiske og skotske soldatene som falt i kampen mot nazistene under andre verdenskrig.
Roger Ranfjordnes
I Folldal var det ordfører Kristin Langtjernet som talte fra Arbeiderpartiet ved flaggheisingen klokka 8. Ronny Bekken Larsen snakket på vegne av LO i Nord Østerdal. Det var 25 personer til stede. Dette er omtrent det samme som det pleier å være 1.mai. I forbindelse med 1. mai ble det også åpnet en egen arbeiderutstilling ved Folldal gruver.
Ronny Bekken Larsen
Plankebærern er en statue til minne om trelastarbeiderne som var med å bygge opp Hommelvik.
Anniken Refseth
I Hommelvik, som ligger midt mellom Trondheim og Værnes, har de gjennomført en arbeiderfestival i en hel uke. Festivalen ble avsluttet med 1.mai-feiringen
Anniken Refseth
Flaggborgen i 1. mai-toget passerer Hommelvik kirke.
Anniken Refseth