Strømkabel til utlandet
Skal Norge bygge enda en utenlandskabel? LO forventer at regjeringen sier nei
Nå skal olje- og energidepartementet vurdere om den omstridte NorthConnect-kabelen skal bygges.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Trenger Norge enda en utenlandskabel for eksport og import av strøm?
Mandag ettermiddag meldte Olje- og energidepartementet at regjeringen vil gjenoppta konsesjonsbehandlingen av strømkabelen NorthConnect til Storbritannia.
Senterpartiet har vært tydelig på at de ikke ønsker kabelen. Det samme sier SV.
Arbeiderpartiets energiutvalg konkluderte så sent som tirsdag at det ikke er ønskelig med nye utenlandskabler på kort og mellomlang sikt.
Kilder som er kjent med prosessen innad i regjeringen røper at det i praksis er liten sjanse for at den omstridte strømkabelen ser dagens lys under denne regjeringen.
Behandles raskt
Olje- og energiminister Terje Aasland opplyser til FriFagbevegelse at konsesjonssøknaden vil bli behandlet så raskt som mulig.
– Formelt er det olje- og energidepartementet som tar avgjørelsen. Alle søknader som ligger i departementet skal behandles skikkelig. Det går vi i gang med nå, sier Terje Aasland til FriFagbevgelse.
Det vil skape bråk med fagbevegelsen hvis resultatet blir noe annet. LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil gravlegge North Connect-kabelen en gang for alle. Industri Energi forventer kort prosess og at kabelen endelig finner sin plass på historiens skraphaug. Nå får de ønsket oppfylt.
Omstridt kabel
Kraftkabelen på 655 kilometer har vært planlagt mellom Sima i Eidfjord til Peterhead i Skottland og skapt betydelig temperatur i norsk politikk.
Det er nemlig en omstridt utenlandskabel som nå kommer på regjeringens bord igjen. Striden har rast både om tilknytningen til EUs energibyrå Acer og NorthConnect helt siden 2018. På venstresiden er det hevdet at Acer-tilknytningen fører til at Norge pålegges å bygge kabelen. Faktisk.no har slått fast at det ikke er tilfelle.
I prosessen rundt Acer og North Connect har Arbeiderpartiet fått gjennomslag for at det ikke skulle gis konsesjon for nye utenlandskabler «før man har høstet erfaring fra eksisterende». Det var også en forutsetning at Statnett skulle eie og operere kablene.
Endret energiloven
I 2020 endret daværende olje- og energiminister Tina Bru (H) energiloven som nå sikrer Statnett monopol. Samtidig var hennes beskjed at det ikke var tilstrekkelig grunnlag for å behandle konsesjonen til NorthConnect, før man hadde høstet erfaring fra virkningene på kraftsystemet.
SV, Rødt og Senterpartiet mente den gang at et slikt vedtak ikke ville kunne hindre NorthConnect å få konsesjon. Nå tyder imidlertid alt på at det nettopp er det som skjer.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har vært klar på at man i prosessen skal gjøre vurderinger om hvordan krafteksporten har påvirket forsyningssikkerheten og prisene i Norge. Erfaringene tilsier at det med den bakgrunnen skal mye til for å si ja til nye utenlandskabler.
LO sier nei
– Det er på tide å gravlegge denne kabelen for godt. LO og forbundene våre har samlet kjempet mot ideen om en privat kabel siden den ble lansert. En behandling av denne søknaden nå kan bare få ett utfall; at det ikke vil bli gitt konsesjon, sier Peggy Hessen Følvik til FriFagbevegelse.
Hun viser blant annet til Hurdalsplattformen, om noen skulle være tvil. Der heter det at «Arbeiderpartiet og Senterpartiet går inn for ikke å godkjenne nye mellomlandsforbindelser til utlandet de neste fire årene».
I praksis betyr det at NorthConnect ikke vil bli godkjent.
– Det siste vi trenger er en ny kabel direkte fra fastlandet i Norge til utlandet. Det tror jeg de aller fleste er enige om, sier LO-lederen.
Har stilnet hen
Følsvik viser også til de partiene som ivret for å privatisere muligheten til å drifte mellomlandsforbindelser for et tiår siden.
– Den iveren har stilnet hen, mener LO-lederen.
Stein Erik Lauvås, energipolitiker for Arbeiderpartiet på Stortinget, er også klar i sin dom. Han gir NorthConnect blankt avslag.
– Vi fikk stoppet NorthConnect i Stortinget i 2017, og det var bra. Da ble søknaden lagt på is. Nå skal den behandles av departementet. Beskjeden er at den konsesjonen ikke skal innvilges, sier Stein Erik Lauvås til FriFagbevegelse.
– Det skal ikke bygges eller gis noen som helst konsesjon til nye utenlanskabler i denne stortingsperioden. Dersom noen spekulerer i å sende søknad om å få bygge nye kabler er mitt råd at de sparer seg bryet. Svaret vil bli nei, legger han til.
Vil ha kort prosess
Forbundsleder i LO-forbundet Industri Energi, Frode Alfheim, forventer kort prosess og at kabelen endelig finner sin plass «på historiens skraphaug».
– Olje- og energiminister Terje Aasland må gi NorthConnect historiens korteste saksbehandling. Kabelen må avvises grundig og endelig. Det burde være gjort før statsråden forlot kontoret mandag ettermiddag, sier Alfheim i en pressemelding.
Han mener konsesjonsbehandlingen av NorthConnect-kabelen formelt ble lagt i skuffen i 2020. Olje- og energidepartementet begrunnet utsettelsen den gang med at «det ikke forelå tilstrekkelig grunnlag for å fatte vedtak i konsesjonssaken», påpeker han.
– Stortingets forutsetning for å bygge nye utenlandskabler er at vi får en utredning om konsekvensene av de to siste kablene. Det har vi ikke fått. Vedtaket fra 2018 førte også til at energiloven nå er endret slik at det bare er Statnett som kan eie og drifte utenlandskabler, sier Alfheim.
– Vi har i årevis kjempet mot et politisk miljø som kollektivt har ivret for å bygge utenlandskabler som øker strømprisen her i Norge. Gjennom denne saken har vi klart å snu dette på hodet. Nå er det et stort flertall for å ta en lengre kabelpause inntil vi ser konsekvensene av de som allerede er vedtatt, sa Alfheim i 2018.
Sier klart nei
Forbundslederen tør knapt tenke på hva som hadde skjedd om NorthConnect hadde blitt bygget, slik den forrige regjeringen la til rette for.
– Kraftbransjen hevdet lenge at vi gikk mot et stort kraftoverskudd. Nå vet vi at realiteten er den stikk motsatte, påpeker Alfheim.
Om få år vil de to eldste utenlandskablene til Danmark som ble bygget på 1970-tallet være over sin tekniske levealder. Debatten om hvorvidt disse to skal erstattes med nye, har de siste ukene kommet til overflaten.
– Vi forventer at regjeringen sier klart fra til Statnett at det ikke er aktuelt å fornye disse kablene når de når sin levealder, sier Aflheim.
Han er tydelig på at vedtaket om å evaluere eksisterende kabler før det blir aktuelt med nye, også må gjelde en eventuell utskifting av gamle kabler.