JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utviklingshemmede på jobb

Slik fikk Caroline (33) jobb på sykehjemmet

Caroline Holth gikk fra vernet bedrift til jobben på Manglerudhjemmet. Byrådet i Oslo ønsker at dette blir standarden i arbeidslivet.
EN EKSTRA HÅND: Takket være Caroline kan Emmy nyte sommerdagen i Manglerud sykehjems frodige hage.

EN EKSTRA HÅND: Takket være Caroline kan Emmy nyte sommerdagen i Manglerud sykehjems frodige hage.

Anita Arntzen

18.08.2020
13:16
18.08.2020 13:16

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Synet gjør oss varme om hjertet: Høysommer i sykehjemmets frodige hage, en pleier og en beboer rusler hånd i hånd, smilende og småpratende mellom bringebærbusker og grønne hekker.

I sommerværet på Sankthansaften er det Emmy som nyter godt av den ekstra ressursen sykehjemmet har hatt i et drøyt år.

GULL VERD: – Caroline er en stor ressurs både for kolleger og beboere, sier enhetsleder Eili Indrebø Refvik (i midten). Her sammen med Caroline Holth og Marianne Kreutz fra Helt Med/Oslo kommune.

GULL VERD: – Caroline er en stor ressurs både for kolleger og beboere, sier enhetsleder Eili Indrebø Refvik (i midten). Her sammen med Caroline Holth og Marianne Kreutz fra Helt Med/Oslo kommune.

Anita Arntzen

Ingen kvikk fiks

Avdelingsassistent Caroline Holth kunne stolt feste navneskiltet på den hvite uniformen i mai i fjor da hun fikk fast jobb på Manglerudhjemmet. Caroline fikk muligheten gjennom Helt Med, en stiftelse som jobber for å få flere med utviklingshemming inn i ordinært arbeid.

Å få jobb på sykehjem er imidlertid ingen kvikk fiks. Alle som sluses inn gjennom Helt Med til jobb i offentlige eller private virksomheter må gjennom en ordinær søknadsprosess.

Les også: Anja (45) ga Erna direkte beskjed: – Det haster med å få flere tilrettelagte arbeidsplasser

Vekk fra verna bedrift

33-årige Caroline Holth jobbet i mange år i en vekstbedrift (bedriftstypen som tidligere ble omtalt verna bedrift, red.anm.). Hun trivdes for så vidt godt. Men:

– Jeg hadde ikke så lyst å jobbe i en verna bedrift hele livet. Jeg ville jo helst ha en vanlig jobb, sier Caroline.

Hun hadde lyst å prøve seg i helsevesenet.

Denne typen jobb hadde hun så vidt smakt på for flere år siden da hun hadde praksis på et sykehjem. I tillegg hadde hun snakket mye med tanten sin som også jobber i helsesektoren.

En dag dukket jobben på Manglerudhjemmet opp på finn.no, og Caroline var ikke i tvil: Denne jobben ville hun ha!

– Først måtte jeg på jobbintervju, og det gikk helt strålende!

Etter fem ukers praksis lå kontrakten på bordet: Det var bare å skrive under, så var Caroline Holth i fast jobb.

– Den dagen feira jeg skikkelig da jeg kom hjem. Jeg åpna en champagneflaske, ler Caroline – og det glitrer i det brune blikket.

Caroline Holth

Caroline Holth

Anita Arntzen

Kommunal satsing

Personer med utviklingshemming og andre med lignende behov for tilrettelegging i hovedstaden kan forhåpentligvis se fram til flere jobbmuligheter.

Satsingen «Flere i tilrettelagt arbeid» i Oslo kommune har de siste to årene ansatt drøyt 70 personer i tilrettelagte stillinger, og målet er å få mange flere inn gjennom ulike tiltak, opplyser Siri Koch-Larsen, spesialrådgiver i Oslos byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid.

Satsingen innebærer blant annet et samarbeid med stiftelsen Helt Med som følger opp den ansatte gjennom hele yrkeskarrieren.

Caroline er foreløpig en av fem fast ansatte på denne ordningen i sykehjemsetaten, og mange flere er på trappene. For å kickstarte satsingen er det bevilget ekstra midler til å dekke en andel av lønnsutgiftene de tre første årene.

De som ansettes beholder uføretrygden og får i tillegg en lønnsutbetaling tilsvarende 20 prosent av lønna på gjeldende tariffområde.

Misunnelse på andre avdelinger

På Manglerudhjemmet har Caroline Holth tredagers arbeidsuke.

– Det går kjempefint, og jeg regner med å jobbe her lenge, sier hun.

Det håper enhetsleder Eili Indrebø Refvik også at hun gjør. Hun framhever Caroline som en stor ressurs både for beboere og kolleger.

– Vi merker stor forskjell på avdelingen de dagene Caroline ikke er her.

De gode erfaringene kan bidra til at sykehjemmet vil ansette flere fra Helt Med.

– Caroline er knyttet til vår etasje, og de andre avdelingene er misunnelige på oss som har henne. I tillegg til at hun er flink med det praktiske, sprer hun mye glede og bidrar til et godt arbeidsmiljø.

Se ressursene

Å se ressursene, er selve knekkpunktet for å få flere med utviklingshemming i jobb, sier Marianne Kreutz, rådgiver i Oslo kommune, bindeledd mellom Helt med og kommunen og nøkkelperson for å skaffe kommunale arbeidsplasser til målgruppa.

– Vi må bli kvitt myten om at utviklingshemmede ikke kan, en myte som i stor grad skyldes mangel på kunnskap. For jo – de kan. Som Caroline. Hun gjør helt ordinære oppgaver med tilrettelegging.

– Vi håper at flere kan se nytten av å være inkluderende og åpne for at alle kan bidra.

BINDELEDDET: Marianne Kreutz, rådgiver i Oslo kommune.

BINDELEDDET: Marianne Kreutz, rådgiver i Oslo kommune.

Anita Arntzen

Caroline Holth har flere i vennekretsen som ikke er like heldige som henne selv, som sitter hjemme i boligene sine uten meningsfulle aktiviteter eller jobb.

– Hvordan hadde du hatt det hvis du ikke hadde jobb?

– Det hadde vært kjedelig, og jeg hadde sikkert også fått dårligere helse. Hvis jeg ikke hadde noe å gjøre, hadde jeg blitt deprimert.

Helt Med

• Jobber med å få personer med utviklingshemming ut i ordinært arbeid.

• Arbeidstaker og arbeidsgiver følges opp under hele rekrutteringsprosessen og arbeidspraksis.

• Fire av fem får tilbud om fast jobb etter fire ukers praksis.

• Arbeidstakerne har uføretrygd og får i tillegg lønn tilsvarende 20 prosent av tarifflønn på området.

• Bortsett fra spesielle lønnsbetingelser har de samme arbeidskontrakter som andre ansatte

Kilde: Helt Med

Utviklingshemmede og arbeid

• Norge har 17.650 personer med utviklingshemming i yrkesrettet alder (0,54 prosent av befolkningen).

• De fleste av disse (94,4 prosent) er helt utenfor det ordinære arbeidsmarkedet.

• Fire av fem 18 og 19- åringer med utviklingshemming har uførepensjon. Dette tyder på en automatikk i at de får uføretrygd ved myndighetsalder, uten arbeidskapasitetsavklaring.

Kilde: Overgang skole arbeidsliv for elever med utviklingshemming: NTNU 2017

Byrådet: Ønsker at dette blir standarden i arbeidslivet

– Vi har mange nok arbeidsoppgaver vi trenger å få løst, men vi må sørge for at det lages jobber ut av disse oppgavene, sier byråd for arbeid, inkludering og sosiale tjenester i Oslo, Rina Mariann Hansen.

– Satsingen «Flere i tilrettelagt arbeid», gjør i denne sammenheng mye forbilledlig. I løpet av et drøyt år har kommunen skapt 74 nye arbeidsplasser for personer med utviklingshemming.

– Kommer disse stillingene i tillegg til ordinær bemanning på for eksempel sykehjem?

– Dette er arbeidsoppgaver som andre ansatte tidligere har gjort, men som nå flyttes. Vi vet at mange faglærte, spesielt innen helsesektoren, daglig opplever å utføre mange arbeidsoppgaver som de mener går utover kjerneoppgavene i stillingen. Gjennom å skape nye jobber, får vi til en bedre deling av arbeidsoppgavene. Det er effektivt for sykehjemmet, og det er gull verdt for de som kommer inn i arbeidslivet.