JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

skjermdump fra nettsida vaskehjelp.no

Renholdstjenester til salgs:

Statlig støttet app setter sinnene i kok: Renholderne må konkurrere på pris og trynefaktor

Appen vaskehjelp.no skal fungere som en digital markedsplass for renholdere og kunder. Fagbevegelsen i Trøndelag er ikke imponert.


16.10.2020
10:42
16.10.2020 10:57

helge@lomedia.no

– Det blir som å gå baklengs inn i framtida hvis yrkesutøvere må underby hverandre for å få oppdrag, sier Tina Paulsen Stenkløv.

Fagforbundet i Trøndelag reagerer kraftig på at det statlige selskapet Investinor og trønderske investorer satser på en app som skal «revolusjonere arbeidslivet innenfor renhold».

Det var Adresseavisen som først skrev om den trønderske vaskehjelp-gründeren Tonje Vanebo Alegria, som satser på en digital markedsplass for renholdere og kunder. En møteplass, hvor meningen er at renholdere må underby hverandre for å få oppdrag.

Det har fått sinnene i kok i Fagforbundet Trøndelag og resten av fagbevegelsen.

Gammelmodig

Her kan renholdere, som selvstendig næringsdrivende, få tilgang på en kundebase av privatkunder. Renholderne setter egen timepris, og når og hvor man vil jobbe.

Appen har et system som sørger for forsikring, betaling og rapportering for at det skal bli lettere å gå fra et svart til hvitt marked.

Renholderne som registrerer seg på appen blir selvstendig næringsdrivende, og må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

Og de blir selv ansvarlig for arbeidet som utføres.

– Hvilken mulighet har disse renholderne til å planlegge sin egen fritid? Hva gjør de dersom de er så uheldig at de blir syke? Eller ved fødsels- og foreldrepermisjon? Hva gjør det med en oppdragstaker på sikt dersom mobilen må være i umiddelbar nærhet til enhver tid, fordi man vet at en dårlig rating i appen kan gjøre at man mister framtidige oppdrag, sier Tina Paulsen Stenkløv, til FriFagbevegelse.

Hun er ansvarlig for yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet Trøndelag.

Tina Paulsen Stenkløv i Fagforbundet Trøndelag reagerer kraftig på vaskeappen til vaskehjelp.no

Tina Paulsen Stenkløv i Fagforbundet Trøndelag reagerer kraftig på vaskeappen til vaskehjelp.no

Helge Rønning Birkelund

Hun reagerer blant annet på at det gjøres et poeng av at renholdsyrket er gammelmodig.

– Det er vel først og fremst en gammeldags mening. Yrket fremstår i dag som langt fra gammelmodig. Sammen med fagbevegelsen har renholderne stått på i årevis og vist ekte yrkesstolthet i kampen for å utvikle yrket til det bedre. De har de siste årene fått både en tryggere og sikrere lønn. For ikke å glemme bedre helse, miljø og sikkerhet (HMS), sier hun.

Kjemikalier

Universalspray, kjøkkenspray, baderomsspray og støvsuger er en del av det kunden anbefales å kjøpe inn.

Fagforbundet har i mange år jobbet for at renholdernes helse skal bli bedre med tanke på astma- og allergier, muskel- og skjelettplager. Det er derfor skremmende at Vaskehjelp.no mener at universalspray og lignende skal brukes av renholderne, mener Stenkløv.

Hun mener renholderne har stått sammen i kampen mot farlige kjemikalier. Det har resultert i en redusert risiko for hud- og luftveisplager.

– Renholderne har stor kunnskap om kjemi, utstyr, inneklima, miljøpåvirkninger og bruk av maskiner, poengterer Stenkløv.

Kunden må selv stille med vaskeutstyr.

– Hvordan kan da renholdernes HMS bli ivaretatt med tanke på kjemikalier og nødvendig utstyr som trengs. Hvor blir det av oppdragstakernes vern når de ikke har noen form for trygghet gjennom arbeidsmiljøloven eller en tariffavtale, spør hun.

– Det er oppsiktsvekkende å lese at målet til Vaskehjelp.no er å bli renholdsbransjens svar på Airbnb. Er målet et arbeidsliv som er mest mulig utrygt og uforutsigbart for dem som utfører yrket, spør Tina Paulsen Stenkløv.

Hegne om modellen

Regionleder i LO Trøndelag, Kristian Tangen og distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Pål Sture Nilsen, reagerer spesielt på det statlige selskapet Investinor går inn i oppstartsselskapet.

– Investinor skal ha en ansvarlig investeringspraksis, ta hensyn til samfunnsmessige forhold og ha verdimessig bærekraft. Dette er det stikk motsatte, sier Kristian Tangen til FriFagbevegelse.

Han mener den norske modellen hittil har gitt oss et land med små forskjeller mellom folk og gode velferdsordninger. Dette kan bryte dette ned.

– Trepartssamarbeidet er en bærebjelke i velferdssamfunnet. Her skal oppdragsgiverne tjene penger på at oppdragstakeren utfører jobben og samtidig står alene igjen med risikoen. Dette minner meg om en amerikanisert tankegang. Man er kun opptatt av egeninteresser og konkurranse, sier Kristian Tangen.

– Vi har sett at det her er snakk om en timepris på 300 kroner. Da har du ingen sjanse til å ta høyde for det vi kaller sosiale forhold. For å oppnå det må du minst opp i 500 kroner timen, sier Pål Sture Nilsen til FriFagbevegelse.

Han viser også til at det blant renholderne er en stor andel som har utenlandsk opprinnelse.

– Disse kan være mer sårbare og dermed enklere å utnytte, legger han til.

Nilsen er på ingen måte motstander av å ta i bruk ny teknologi, men mener man må passe på at den norske modellen ikke forvitrer,

– Bedriften tar ikke inn over seg mye av det både tariffavtaler og Hovedavtalen inneholder i forhold til pensjoner, feriepenger og sykepenger. Jeg synes ikke appen viser at man tar det på alvor, sier Nilsen.

Fra svart til hvitt

Ann Elisabet Sandvold sitter i Fagforbundets sentrale styre for samferdsel og teknisk. Hun kaller appen skremmende og stiller en rekke spørsmål ved virksomheten.

– De bruker som argument at de er til for å gå fra en svart til hvit virksomhet. Men firmaet Vaskehjelp.no kan ikke kontrollere at de som får oppdrag betaler skatt. Det høres også fint ut med forsikringer. De som jobber eller har oppdrag har en egenandel på 10 000 kroner. Hvem har råd til det, spør Sandvold.

Hun mener også at det ikke er renholdere som er målgruppen til selskapet, men studenter og våre nye landsmenn. Hun stiller også spørsmål om hva det blir igjen av lønna til de som tar oppdrag.

– De skal jo selv dekke moms, gebyr til Vaskehjelp.no og dekke opp eget enkeltmannsforetak. Hva blir igjen av en minstelønn da, spør Sandvold.

– Men dette er ikke noe dere kan stanse?

– Nei, men vi kan opplyse om at dette ikke er så gjevt som det ser ut som og at det undergraver faget mitt som renholder, sier hun.

Vaskehjelp-gründeren svarer

Tonje Vanebo Alegria er administrativ direktør for Vaskehjelp AS/Digital Markedsplass. Hun synes det er flott at det skapes en diskusjon rundt dette temaet og ønsker en debatt om hva som er et sunt arbeidsmarked velkommen.

– Bekymringene fra Fagforbundet rundt HMS og trygghet i arbeidssituasjonen er tema vi har høyt fokus på og ønsker å bidra til å løse, sier hun til FriFagbevegelse.

– Den største motsetningen står ikke mellom de ulike tilbyderne av hvite renholdstjenester, men derimot kjempes de tøffeste kampene mot den utbredte praksisen med svarte renholdstjenester, sier hun.

– I det svarte markedet står renholderen helt uten rettigheter, både med tanke på betaling og forsikring, om uhellet skulle være ute. Ved å være registrert i vår plattform vil renholder være sikret en timepris som minimum tilsvarer tariff, men er forsikret om det skulle oppstå ulykker på arbeidsplassen, får automatisk hjelp med rapportering, og det er et omfattende support-team tilgjengelig om det skulle oppstå andre behov. I motsetning til det svarte markedet finnes også muligheter for renholder å ta ut både sykelønnsforsikring og pensjonssparing. Det stilles også krav til HMS-kort på renholderne for at de skal kunne registrere seg på plattformen, poengterer hun.

Hun mener markedet for private renholdstjenester er stort nok for både de store selskapene, enkeltstående renholdere og renholdere som ønsker å tilby sine tjenester gjennom Vaskehjelp.no.

– Gjennom vår plattform ønsker vi å bidra til å bedre arbeidsforholdene for rengjørerne og gi de best mulige rammevilkår for en anstendig arbeidssituasjon, sier Tonje Vanebo Alegria til FriFagbevegelse.

16.10.2020
10:42
16.10.2020 10:57



Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna


Flere saker