På smuglertokt i Sverige
For ikke lenge siden havnet jeg i Strömstad, selve arnestedet for syndefull smugling av hva det måtte være.
Jeg hadde ikke vært der på 33 år, men den siste og eneste Strömstadturen rant meg plutselig i hu og sto «klar som korvspad» – sånn snakker svenskene – i min hukommelse.
Jeg og min bedre halvdel hadde fått låne en gammel Renault 4 for å reise til nære venner som arbeidet i regionalradioen i Bohuslän. Gjennom jobben hadde de mulighet til å kjøpe fjernsynsapparat til en veldig gunstig pris for oss. Vi hadde bestemt oss for en 19-tommers Philips, fargefjernsyn selvsagt, selv om den skulle være hvit som uskylden. Hvitt fjernsynsapparat var dødsstilig på det tidspunktet. Som bestilt, så levert i Strömstad, en søndag i mai.
Jeg hadde vondt i magen ved tanken på det som gjensto; å kjøre over Svinesund med en smuglet tv under et teppe i baksetet. Fra unge dager er jeg nemlig sterkt traumatisert av smugling og lider av kroniske senskader som neppe lar seg behandle. Si ordet «toll» eller «tollbetjent» til meg og svetten renner. Lidelsen stammer fra den gangen jeg 16 år gammel fikk i oppdrag av slekt og naboer å bære to flasker brennevin over grensa. To tollbetjenter tok tak i meg og spurte hvor gammel jeg var og jeg måtte stammende forklare meg om saken; at de voksne hadde hendene fulle med unger og bagasje, at jeg var deres flaskebærer, at jeg ikke hadde handlet inn flaskene og slett ikke var noen smugler. Skamfullt var det likevel å stå der til allmenn spott og spe, bli belært og irettesatt.
Kort før Svinesund sto det politifolk i veikanten og vinket oss inn. Politifolk i sine uniformer har nesten samme effekt på mitt parasympatiske nervesystem som tollbetjenter. Svetten sprutet. Nå var vi avslørt, trodde jeg. Men det eneste politiet ønsket var å sjekke førerkort og at sjåføren min skulle blåse for alkotest. Jeg lot som jeg sov, og lovet stille for meg selv at aldri mer, aldri noen sinne i livet skulle jeg smugle.
Ørje tollstasjon har jeg og min bedre halvdel derfor passert mange ganger med god samvittighet. Likevel stiger hjertefrekvensen, fordi jeg er betinget til det som Pavlovs hund. Ved et eneste tilfelle er vi blitt stoppet og gransket. Vi hadde ikke mer enn den lovlige alkoholkvoten og derfor intet å frykte. Men denne gangen skulle alle pakkenelliker endevendes, fikk vi beskjed om av tollerne. Den største pakken var vår elektriske hyttedass som skulle til Oslo for overhaling. Produktnavnet er Cinderella og den sto nå drapert i en sort søppelsekk.
– Det er Cinderella, dassen vår, og alle sinkbøttene i stabelen der er pissebøtter til ulike venners hytter, forklarte mannen min, som sant var.
– Kjør, sa tolleren med tomme øyne.
Nins
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr 4/2011)
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø