På smuglertokt i Sverige
For ikke lenge siden havnet jeg i Strömstad, selve arnestedet for syndefull smugling av hva det måtte være.
Jeg hadde ikke vært der på 33 år, men den siste og eneste Strömstadturen rant meg plutselig i hu og sto «klar som korvspad» – sånn snakker svenskene – i min hukommelse.
Jeg og min bedre halvdel hadde fått låne en gammel Renault 4 for å reise til nære venner som arbeidet i regionalradioen i Bohuslän. Gjennom jobben hadde de mulighet til å kjøpe fjernsynsapparat til en veldig gunstig pris for oss. Vi hadde bestemt oss for en 19-tommers Philips, fargefjernsyn selvsagt, selv om den skulle være hvit som uskylden. Hvitt fjernsynsapparat var dødsstilig på det tidspunktet. Som bestilt, så levert i Strömstad, en søndag i mai.
Jeg hadde vondt i magen ved tanken på det som gjensto; å kjøre over Svinesund med en smuglet tv under et teppe i baksetet. Fra unge dager er jeg nemlig sterkt traumatisert av smugling og lider av kroniske senskader som neppe lar seg behandle. Si ordet «toll» eller «tollbetjent» til meg og svetten renner. Lidelsen stammer fra den gangen jeg 16 år gammel fikk i oppdrag av slekt og naboer å bære to flasker brennevin over grensa. To tollbetjenter tok tak i meg og spurte hvor gammel jeg var og jeg måtte stammende forklare meg om saken; at de voksne hadde hendene fulle med unger og bagasje, at jeg var deres flaskebærer, at jeg ikke hadde handlet inn flaskene og slett ikke var noen smugler. Skamfullt var det likevel å stå der til allmenn spott og spe, bli belært og irettesatt.
Kort før Svinesund sto det politifolk i veikanten og vinket oss inn. Politifolk i sine uniformer har nesten samme effekt på mitt parasympatiske nervesystem som tollbetjenter. Svetten sprutet. Nå var vi avslørt, trodde jeg. Men det eneste politiet ønsket var å sjekke førerkort og at sjåføren min skulle blåse for alkotest. Jeg lot som jeg sov, og lovet stille for meg selv at aldri mer, aldri noen sinne i livet skulle jeg smugle.
Ørje tollstasjon har jeg og min bedre halvdel derfor passert mange ganger med god samvittighet. Likevel stiger hjertefrekvensen, fordi jeg er betinget til det som Pavlovs hund. Ved et eneste tilfelle er vi blitt stoppet og gransket. Vi hadde ikke mer enn den lovlige alkoholkvoten og derfor intet å frykte. Men denne gangen skulle alle pakkenelliker endevendes, fikk vi beskjed om av tollerne. Den største pakken var vår elektriske hyttedass som skulle til Oslo for overhaling. Produktnavnet er Cinderella og den sto nå drapert i en sort søppelsekk.
– Det er Cinderella, dassen vår, og alle sinkbøttene i stabelen der er pissebøtter til ulike venners hytter, forklarte mannen min, som sant var.
– Kjør, sa tolleren med tomme øyne.
Nins
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr 4/2011)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Håvard Sæbø