JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lime-saken

To norske brødre tjente seg rike på brød, melk og tvangsarbeid

– De har drevet med denne typen kriminalitet i alle år, og det er ting som tyder på at de fortsetter som før.
Fikk ofrene i Lime-saken rettferdighet? Hva vet vi om slike kriminelle nettverk i dag? Hør andre del av vår podkastserie.

Fikk ofrene i Lime-saken rettferdighet? Hva vet vi om slike kriminelle nettverk i dag? Hør andre del av vår podkastserie.

Martin Guttormsen - Innfelt (Heiko Junge/NTB, Trond Solberg/VG/NTB)

ida.bing@lomedia.no

Lime-saken omtales som Norges største straffesak.

To brødre, Sajjad og Sajid Hussain, blir i 2018 dømt for menneskehandel og grov utnyttelse av flere pakistanske menn, som de tvang til å jobbe for seg i 29 Lime-butikker.

Politiet jobba med Skatteetaten, Nav, Tollvesenet og UDI i over et år for å avdekke all kriminaliteten som hadde skjedd i butikkjellere, leiligheter og varelagre rundt om i Oslo og på Romerike.

I retten fortalte de pakistanske mennene at de jobba 98 timer i uka mot rundt 10.000 kroner i måneden, samtidig som de fikk beskjed om at de skyldte hundretusenvis av kroner til Lime-nettverket.

Nå er det over et år siden ankesaken ble avslutta i Borgarting lagmannsrett. Dommen er en av Norges største og mest kompliserte.

I podkasten Rørsla ser statsadvokat Geir Evanger tilbake på dagene i rettssalen. Han mener arbeidslivet ikke er beskytta fra at slike saker kan dukke opp på nytt.

Fikk ofrene i Lime-saken rettferdighet? Hva vet vi om slike kriminelle nettverk i dag? Hør andre del av vår podkastserie:

Lime-saken del 2

– Har drevet med dette i alle år

I september 2021 falt den endelige dommen i Lime-saken. Hovedmannen, Sajjad Hussain, soner nå dommen han fikk på åtte års fengsel.

De øvrige domfelte er familiemedlemmer og forretningspartnere av han, blant dem storebroren Sajid, som også er i gang med soning, forteller statsadvokaten.

Han mener at det er grunn til å tro at Lime-nettverket fortsatt er i aktivitet, til tross for at mange aktører nå har begynt på straffene sine.

– Jeg skal være forsiktig med å komme med alt for harde beskyldninger, men det er ting som tyder på at driften opprettholdes, sier Evanger.

Han ønsker ikke å utdype ytterligere, men viser til at Sajjad Hussain var sentral i opprettelsen av lavpriskjeden Easy, som politiet aksjonerte mot for knappe to år siden, mens Lime-saken fortsatt var i rettssystemet.

Hussains tilknytning til Easy ble avdekket i en massiv kartlegging fra VG. De dokumenterte at Hussain opererte som bakmann, og at syv butikklokaler som tidligere huset Lime-butikker, var blitt til Easy-butikker.

– Hovedmannen er bak lås og slå, og så er det storebror som skal bak lås og slå, men disse har jo drevet med denne typen kriminalitet i alle år, sier Evanger.

Flere av aktørene i Lime-nettverket har tidligere dommer på seg for arbeidlivskriminalitet.

Statsadvokaten tror vi kan komme til å se lignende saker, ikke kun fra aktører tilknytta Lime-nettverket, men at problemet er mer utbredt.

– Hvis man er i en butikk tidlig på dagen og ser samme person som på kvelden, burde det ringe noen bjeller.

Han oppfordrer publikum til å agere hvis de mistenker at noen blir utnyttet.

Frykter for ofrene

Da Lime-saken gikk for retten, levde de pakistanske mennene under strenge sikkerhetstiltak.

Politiet vurderte det som såpass farlig for dem å vitne mot et stort kriminelt nettverk.

Rørsla har vært i kontakt med de pakistanske mennenes bistandsadvokater i arbeidet med denne saken.

De kunne fortelle at mennene fortsatt lever med sikkerhetstiltak rundt seg.

– Det forteller egentlig bare det vi har sett hele tiden, at disse personene har vært under et voldsomt press under lang tid, og i trusselsituasjoner, sier Geir Evanger.

Han mener ofrene i saken lever med en reell risiko.

– Her er det folk som har kommet i fengsel og fått store erstatningskrav. Frykten for represalier eller press mot de fornærmede, er åpenbar.

Han legger til:

– Frykten for at det kan skje noe mer er der. Dette tror ikke vi avtar med det første.

FriFagbevegelse har vært i kontakt med Sajid Hussains forsvarer, Morten Furuholmen. Han mener statsadvokaten må være mer konkret i sine påstander før han kan kommentere ytterligere.

John Christian Elden, Sajjad Hussains forsvarer, skriver i en e-post at hans klient sier følgende:

«Siden august 2014, da jeg ble satt på isolat, mistet jeg alle butikker og alle verdier. Etter at jeg kom ut av fengselet fokuserte jeg kun på Lime-saken i rettssystemet. Jeg har fortsatt næringseiendommer som jeg leier ut til dagligvarebutikker. Det betyr ikke at jeg eier selve driften i butikken. I Norge er det umulig å drive butikk mens man sitter i høysikkerhetsfengsel. Dette er rene påstander fra Evanger».

To brødre kjøper en butikk i 1997. 17 år senere blir de siktet for menneskehandel. Vil du vite hva som skjedde? Hør første del av historien om Lime-saken her

Warning
Annonse
Annonse