JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Det som er så fint med ungdomsutvalgene er at vi skal lære og feile, for at vi en dag skal kunne ta over, sier Daniel alias Stormtrooper TK 4705

– Det som er så fint med ungdomsutvalgene er at vi skal lære og feile, for at vi en dag skal kunne ta over, sier Daniel alias Stormtrooper TK 4705

Brian Cliff Olguin

«I science fiction er jorden forent under en nasjon. Verden må få bedre fellesskap», sier vekter og tillitsvalgte Daniel

Nokas-vekter og tillitsvalgte Daniel Gudbrandsen har minst to store familier i tillegg til den vanlige.

ane.borrud@lomedia.no

Som Yngve Hågensen-fan og tillitsvalgt i Arbeidsmandsforbundet, er han en soleklar del av LO-familien. I tillegg er han, som Star Wars-fan, en del av et verdensomfattende sci fi-fellesskap.

«Bad guys doing good» er et av mottoene til Star Wars fanklubben. Når Daniel Gudbrandsen sitter sammen med tre andre ihuga Star Wars fan på et podium i Stavanger, kunne vi nok heller sagt «good guys doing bad». De skal spise verdens sterkeste chili: Carolina Reaper.

Å få i seg chilipepperen er ikke så vanskelig. Den er ikke så stor, 2–3 cm. En bit, noen tygg og ned med den. Dansken som er blitt berømt for å spise sterk chili og legge det ut på YouTube, Chili-Klaus, forteller til Dagbladet at dette skjer i kroppen etter at chilien er svelget: Etter kort tid forekommer en følelse av varme, det «brenner» i munn, hals og mage, svetting forekommer. Noen får hjertebank, begynner å hikke, spyttproduksjonen øker, øyne og nese renner.

Enkelte vil kjenne på en lykkefølelse fra endorfinene som blir utløst på grunn av smerten. Kvalme og følelse av uvelhet i en periode etter inntak, fordøyelsessystemet blir satt i gang.

Det var ikke lykkefølelsen som var fremtredende hos Daniel. Deltakerne hadde fått en liter h-melk hver. Den første som drakk, måtte donere 500 kroner til saken. Daniel donerte pengene gladelig.

– Det er det verste jeg noen gang har gjort for veldedighet, slår Daniel fast.

– Jeg gjør det ikke igjen. Bare jeg får litt spicy mat nå, så orker jeg ikke å spise. Men vi får heller ikke lov å gjøre det igjen på arrangementet i Stavanger. De måtte betale for å få teppene renset for å si det sånn.

– Kastet dere opp?

– Ja. Og det brenner like mye på veien opp!

(Saken fortsetter under bildet)

STAR WARS OG FAGBEVEGELSE: – Når du endelig finner en gruppe du liker, da er det bare å holde fast! Som Star Wars-miljøet og ungdommene i Arbeidsmandsforbundet, sier Daniel Gudbrandsen.

STAR WARS OG FAGBEVEGELSE: – Når du endelig finner en gruppe du liker, da er det bare å holde fast! Som Star Wars-miljøet og ungdommene i Arbeidsmandsforbundet, sier Daniel Gudbrandsen.

Brian Cliff Olguin

Skulle samle inn 15.000 kroner

Men hvordan havnet han på det podiet?

Etter at Daniel så sin første Star Wars film i 1999 var han hekta – sju år gammel. Mange år senere finner han ut at det finnes en fanklubb: 501st Legion, med den nordiske underavdelingen Nordic Garrison.

Den internasjonale fanklubben begynte som en klubb for dem som likte å kle seg opp som de onde i Star Wars, som Darth Vader og hans militærstyrke stormtroopers. Klubben spredde seg over hele verden, og er definitivt ikke for de onde. Et av hovedmålene er å samle inn penger til gode formål.

Daniel melder seg inn, og får medlemsnummer TK 4705. Et annet medlem fra Rogaland tok kontakt. Daniel blir med ham på Desucon i Oslo, et av Norges største treff som omhandler japansk kultur, sci-fi og fantasy.

– Det balla på seg. Plutselig hadde jeg en slags Star-Wars familie!

Et av arrangementene klubben deltar på er Metrocon – Cosplay convention i Stavanger. Her samler Nordic Garrison penger til veldedige formål til barn og unge. Ideen om å spise verdens sterkeste chili kom kvelden før, på en fest.

– Vi sa at hvis vi fikk samlet inn 15.000 kroner til Mental Helse Ungdom, skulle vi spise en chili hver.

Deltakerne på samlingen i Stavanger var hovedsakelig mellom 10 og 16 år.

– Du skulle sett 14-åringene rottet seg sammen! De fikk samlet inn nok penger. Og vi måtte spise chilien …

Han har også latt seg tatovere, mens han snakket om mental helse med dem som ville slå av en prat. De fikk inn 10–12.000 kroner, som også gikk til Mental Helse Ungdom.

– Alle har noen rundt seg som sliter. Det var veldig hyggelig å sitte der, og jeg lærte masse av dem som kom og snakket, forteller han.

Klubben har også gjenskapt spagettiscenene med Lady og landstrykeren, skutt Paintball og blitt hivd vann på. Nå sist skulle de ta to armhevninger for hver 50 -lapp som kom inn. Det ble 84 armhevninger på hver. Som skulle gjennomføres live på scenen.

– Men jeg klarte jo bare 30, ler Daniel.

– Da kom det en fra publikum og tok de siste 54 for meg!

Ansatte på anbud: Vekter Knut-Johannes sin sak gikk helt til topps – men regjeringen sier nei

Jar-Jar Binks

Tatoveringer han fikk den dagen i Stavanger var av Jar-Jar Binks. For dere som ikke er helt inne i Star Wars universet. Jar-Jar Binks er en «Gungan» fra planeten Naboo. Han ble først introdusert i Star Wars Episode I: Den skjulte trussel, som kom i 1999. Den første Star Wars filmen Daniel så.

– Alle voksne synes han er slitsom, mens jeg syntes han var det morsomste i hele filmen!

Dessuten minner Jar-Jar Binks ham litt om seg selv. En som er litt utenfor. Ikke det at Daniel ble mobbet i oppveksten i Stavanger, men han var aldri helt innenfor heller. Den samme følelsen fulgte ham til Jæren, dit han flyttet 15 år gammel.

– Jeg trivdes på skolen, og likte å lære. Men følte jeg var litt utenfor. Jeg var ikke interessert i fotball, men film og PC-spill. Det var to-tre andre som også likte det, så da ble det til at jeg hang med dem. Jeg følte nok ikke at jeg skled inn i skolemiljøet.

– Men, sier han smilende.

– Når du endelig finner en gruppe du liker, da er det bare å holde fast! Som Star Wars-miljøet og ungdommene i Arbeidsmandsforbundet!

Jar-Jar Binks er for øvrig ikke den eneste tatoveringen han har. I sommer, på en Star Wars samling i Chicago, fikk han tatovert en Porg. Det er en slags fugl som dukket opp i Star Wars: Episode VIII The Last Jedi, som kom i 2017. Han har også fire mindre tatoveringer; to stormtrooperhjelmer, en klassisk Imperial hjelm og en ny First Order hjelm.

(Saken fortsetter under bildet)

TATOVERINGER Jar-Jar Binks og en Porg har fått plass på overarmen til Daniel.

TATOVERINGER Jar-Jar Binks og en Porg har fått plass på overarmen til Daniel.

Brian Cliff Olguin

På sjekker’n i stormtrooperdrakt

Nå ser du kanskje for deg at Daniel har på seg stormtrooperdrakta ved hver anledning som byr seg. Sånn er det ikke. Den er ukomfortabel å gå med, og synsfeltet når hjelmen er på er grønt og trangt. Dessuten fyller drakta den største kofferten han har. Så når han er på internasjonale Star Wars samlinger, så nøyer han seg med Star Wars dressjakka og T-skjortene.

Men på en Desucon-samling i Oslo sammen med Star Wars-klubben for tre år siden, hadde han drakta på. Det satt en søt dame som vakt utenfor skifterommet, og passet på at ingen uvedkommende tok med seg de dyre kostymene. Hver gang Daniel gikk forbi henne, som stormtrooper, flørtet han med henne.

– Vi var fire stykker som så helt like ut, så det var umulig for henne å vite hvem det var hun snakket med, ler han.

Etter å ha tatt av seg drakta en ettermiddag satt han seg ned og holdt henne med selskap utenfor skifterommet. Siden har de vært sammen.

Hun er ikke hekta på Star Wars som han, men er mer opptatt av Harry Potter. Større utfordring er det at hun bor i Porsgrunn, og han bor på Bryne. Det tar seks timer å kjøre mellom de to byene.

– Vi har fått det til å fungere. Men jeg krysser jo fingrene for at det ikke er så lenge til vi kan flytte sammen, smiler han.

(Saken fortsetter under bildet)

GRØNT: Sånn ser Daniel ut gjennom øynene på en stormtrooperhjelm.

GRØNT: Sånn ser Daniel ut gjennom øynene på en stormtrooperhjelm.

Brian Cliff Olguin

Ville bli flygeleder

Daniel Gudbrandsens plan etter videregående skole var å bli flygeleder. For å komme inn på utdanningen måtte han ha karakteren fire i snitt. Og det hadde han. Helt til han ble trukket ut til nynorskeksamen, og fikk karakteren to på den. Da sank snittet, og han skjønte at det ikke var noen vits i å søke.

Så han heiv seg på en bachelor i engelsk ved Universitetet i Stavanger.

– Jeg liker engelsk, og jeg liker internasjonalt fokus, så jeg tenkte det ville passe bra.

Men alle andre som studerte der skulle bli engelsklærere. Og det skulle ikke Daniel. Han fullførte første året, og sluttet.

– Da ble oppsummeringen sånn: Når jeg ikke studerer får jeg ikke lån, uten lån ingen penger, jeg må jobbe.

Siden det var flygeleder han hadde tenkt, så undersøkte han hvilke andre ledige stillinger det var på flyplassen. Han søkte, og fikk en 70 prosent stilling som vekter i STAS på Sola Lufthavn. Så ble det ledig en funksjonærstilling som instruktører, med oppgave å gi nye vektere ved flyplassen opplæring.

– Jeg likte det! Men hadde bare ett kull. Jeg fikk jobben som vaktleder, og hadde den et år.

For Daniel ville forbedre karakterene fra videregående skole, med tanke på videre studier. Han fant kveldskurs som passet, men det passet ikke med turnusen på flyplassen. Da søkte han seg over til resepsjonsstilling på dagtid, og fikk jobb hos Securitas. Etter en stund fikk han jobb på vaktsentralen samme sted, og en anbudsrunde ga ham Nokas som arbeidsgiver.

– Jeg har vært der i fem år nå. Og har aldri søkt noen andre jobber igjen. Jeg trives så godt! Jeg får tenkt analytisk, og møte spennende mennesker.

Studerer internasjonalt beredskap

I dag bor Daniel et steinkast fra Bryne stadion. Men er fortsatt ikke interessert i fotball. Han er interessert i bøker. Hjemme er bokhylla full, sortert etter serier og forfattere. Det er mest historiebøker, og en 20- 30 bøker om Star Wars, selvfølgelig.

– Jeg liker meg hjemme med en bok og en kopp te, men jeg har ikke så mye tid til det. Da jeg tok sommerferie i år hadde jeg en haug med bøker jeg skulle lese, men jeg rakk bare halvparten.

Ved siden av full jobb og ivrig innsats som tillitsvalgt i Arbeidsmandsforbundet, tar han en bachelor i internasjonalt beredskap, eller «emergency management» som studiet heter, ved universitetet i Tromsø, campus Harstad.

– Pensum er om risikoanalyser, risikostyring, logistikk og operativ ledelse, blant annet. Og siden det er et universitetsstudium, så er det mye vitenskapelig teori og metode.

Studiene er samlingsbasert. Med jevne mellomrom tar han turen til Harstad, til fem dager med 12-timers intensive studier. Til jul er han halvveis i det tre år lange studiet, som han skal ta på normert tid. Det vil si like raskt som dem som kun studerer, og ikke jobber full tid ved siden av.

– Det har gått bra hittil. Jeg får brukt mye av kunnskapen jeg har som vekter.

Historie og podkast

Daniel er også en ivrig podkast-lytter. Det går i historie – og Star Wars. Blant annet. Han anbefaler podkasten Revolutions. Den går i dybden på de store politiske revolusjonene.

– Siste episoden jeg hørte var om den første engelske borgerkrigen fra 1642 til 1651. Kongen ble henretta, selv om ingen av opprørene egentlig hadde det som et mål. Det endte med at Oliver Cromwell tok over.

For Daniel er det viktig å kjenne historien.

– Det er som de sier: Den som ikke kjenner historien, gjentar den. Ta for eksempel Trump. Han kjenner ikke historien. Han har blant annet sagt at Italia og USA har vært nære allierte siden borgerkrigen!

The Soundtrack Show med David Collins er også en favoritt. En gang i uka tar podkasten for seg musikk hos de mest populære filmene, TV-seriene, videospillene og teaterstykkene.

– Det begynte med Star Wars, men nå er det bredere. Podkasten har gitt meg mange åpenbaringer. Visste du at det er tre toner som symboliserer død? Da jeg hørte om det, skjønte jeg! Å ja! Det er derfor jeg ikke liker denne karakterer, selv om han ikke har gjort noe som helst. Det er musikken!

Verden må få et bedre fellesskap

En gang i året arrangerer Lucasfilm Star Wars Celebration. Det er et storslått arrangement, som samler fans fra hele verden. Samlingen ble første gang arrangert i 1999, for å ferie at Episode 1 kom på kino. Daniel deltok i Essen i Tysland i 2013, i California i 2014, i London i 2016, i Orlando Florida i 2017 og i Chicago i 2019. Det var her han tok tatoveringen av Porg.

(Saken fortsetter under bildet)

EKSKLUSIVT: Daniel har egen bag til stormtrooperhjelmen sin. Med medlemsnummer og fanklub på!

EKSKLUSIVT: Daniel har egen bag til stormtrooperhjelmen sin. Med medlemsnummer og fanklub på!

Brian Cliff Olguin

– I Sci-Fi er jorden forent under en nasjon. Verden må få bedre fellesskap, men det skjer ikke i min tid, slår Daniel fast.

Det er ikke bare i Sciens Fiction-verdenen eller når det gjelder beredskap han er opptatt av internasjonalt samarbeid. Han har årsstudium i globalisering ved Vid vitenskapelige høyskole. Dette brukte han som argument for å få være med på ungdommens Nordområdekonferanse i Murmansk i januar i år.

– Det er utrolig mye vi har til felles. Det viste seg at russisk fagforening har krangla masse om pensjon. Det har vært massedemonstrasjoner i hele landet. Jeg fikk et helt annet inntrykk av Russland etter å ha vært med til Murmansk.

Konferansen ga blod på tann, og Daniel meldte seg på et AOF-kurs om den Europeiske utfordring.

– Det var kjempelærerikt! Vi var to dager i Oslo, tre-fire dager i Brussel og avsluttet kurset i Luxembourg.

På spørsmålet om Norge bør forbli i EØS, har han foreløpig havnet på et lett tvilende ja.

– Det er positive og negative sider, men foreløpig mener jeg det er flere fordeler enn ulemper. Og er det sikkert at frihandelsavtaler vil fungere bedre? Jeg føler det er mer regjeringen enn EØS som er hovedproblemet. Og alternativet til EØS vil ta så mange år å bygge opp!

Inspirert av Yngve Hågensen

Da Daniel gikk på videregående fikk han ofte høre at han burde gå inn i politikken, han som hadde så mange synspunkter.

– Jeg sa at jeg aldri ville nærme meg en politisk organisasjon, ler han etterpåklokt.

Første dag på jobb på Sola flyplass kom en vekter og presenterte Arbeidsmandsforbundet for de nyansatte. Daniel kunne ikke se noen negative sider ved forbundets arbeid, og ble med.

Da han begynte i Securitas var det en kollega og regiontillitsvalgt som spurte ham pent om han kunne være med årsmøte i avdeling 7 Sør-Vest.

– Jeg tror planen hans var at jeg skulle bli engasjert, smiler Daniel.

Og det fungerte. På årsmøtet skulle det velges ungdomsutvalg, og Daniel ble spurt. Med lovnad om at det ikke skulle være noe jobb. Ja-ja, tenkte Daniel. Jeg kan vel gjøre det. Og han ble valgt rett inn. Det gikk noen måneder, og så kom innkalling til første møte.

– På møtet trengte de referent, og jeg sa jeg kunne være det. Så snakket de plutselig om at de måtte ha en leder. Det ble helt stille, og da jeg så opp satt alle og så på meg. Jeg sa greeeeeeeeeeeit. Så det var sånn passe tilfeldig at jeg ble leder av ungdomsutvalget i avdeling 7.

Det var en bratt læringskurve. De første to årene trivdes han ikke så godt. Han gikk på kurs etter kurs, og fikk god støtte av distriktssekretær Ole Jarl Madland og leder Inge Ramsdal.

– Jeg innkalte til tre møter, og ingen møtte opp. Jeg ville fullføre valgperioden, men skulle jeg orke to år til?

Så var han på en tariffkonferanse der Yngve Hågensen holdt et innlegg i halvannen time. Det er få forunt å ha de samme talegavene som Hågensen.

– Etter det tenkte jeg: Jeg må ta to år til!

(Saken fortsetter under bildet)

UNGDOMSKONFERANSE: Daniel i prat med Daniel Øvstetun Vik under Ung Arbeidsmandskonferanse 2019.

UNGDOMSKONFERANSE: Daniel i prat med Daniel Øvstetun Vik under Ung Arbeidsmandskonferanse 2019.

Brian Cliff Olguin

Han har ikke angret.

– Det tar tid å skjønne greia, og engasjementet mitt økte i takt med kunnskap og nettverk. Og etter at det sentrale ungdomsutvalget kom i gang igjen, har det blitt veldig gøy! Det er ikke ensomt lenger å sitte som leder av ungdomsutvalget i en avdeling! Og det som er så fint med ungdomsutvalgene er at vi skal lære og feile, for at vi en dag skal kunne ta over. Det er høyt under taket og muligheter til å tråkke litt skjevt!

Det nyeste vervet på lista er nestleder i avdelingen. Inge Ramsdals nestkommanderende.

– Christian Heinecke, som var nestleder, har fått permisjon fordi han har byttet jobb og blitt LO-koordinator hos Nye Veier. Jeg møtte tilfeldigvis Inge på flyplassen, og han spurte om jeg var interessert i å være nestleder fram til neste årsmøte. Jeg sa ja.

– Sånn helt uten å ta betenkningstid?

– Jeg fikk jo tenkt meg om fram til jeg fikk en formell henvendelse fra valgkomiteen et par dager etter. Jeg sa ja da også. Jeg ser alltid etter nye utfordringer!