JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snusstriden topper seg

Det er full krangel om hvor farlig snus er. Rusforsker beskylder organisasjonen Tobakksfritt for ensidig informasjon.

christina.halvorsen@anb.no

– Vi mener Tobakksfritt informerer myndighetene ensidig, på et utdatert grunnlag og lite nyansert om snus. Det finnes kunnskapsbaserte oppsummeringer om snus, og den informasjonen som Tobakksfritt har avgitt mener jeg ikke harmonerer med budskapet i disse kunnskapsoppsummeringene, sier Karl Erik Lund, forskningsleder i SIRUS til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Notat

Det er særlig et notat fra paraplyorganisasjonen Tobakksfritt til Finansdepartementet som forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) reagerer på. Han mener Tobakksfritt der kommer med mangelfull og utdatert informasjon om helsefarene ved snus.

I sommer har Lund diskutert saken med Tobakksfritts leder Tore Sanner på epost.

– Men vi møtte ingen vilje til å korrigere informasjonen, sier Lund.

Overdriver

– Mener dere Tobakksfritt overdriver helsefaren ved bruk av snus?

– Vi mener informasjonen er unyansert og ensidig, og i det ligger det også at de overdriver helsefaren, spesielt når det gjelder hvor helsefarlig snusbruk er kontra sigarettrøyking, sier Lund.

SIRUS mener også Tobakksfritt «i begrenset grad viser evne til å ta innover seg forskningsresultater som ikke harmonerer med eget syn».

Det er enighet i fagmiljøene om at snus kan gi helseskader, men at røyking er mye farligere enn snusing.

Trekker seg

SIRUS har nå trukket seg fra sin rolle som observatør i Tobakksfritt. Ifølge Lund er dette i all hovedsak av prinsipielle grunner, men at snussaken var den utløsende årsaken.

– Som forskningsinstitutt ser vi oss ikke tjent med å delta i aktivistfora som driver lobby-virksomhet. Dette gjelder på alle våre forskningsområder, som alkohol, narkotika, gambling og tobakk. Snussaken var kun en utløsende årsak til at utmeldelsen kom nå, sier Lund.

– Vitenskapelig begrunnet

Tore Sanner i Tobakksfritt mener kritikken er «noe merkelig». På et møte i Tobakksfritt tidligere i måneden ble kritikken diskutert.

– Vi konkluderte da med at alle medlemsorganisasjonene i Tobakksfritt er enige i notatet til Finansdepartementet og at notatet er vitenskapelig begrunnet. Vi konkluderte også med at Tobakksfritts store bekymring i forbindelse med snus er det store antall unge mennesker som har begynt med snus, sier Sanner til ANB.

– Men SIRUS mener Tobakksfritt kommer med ensidig og utdatert informasjon?

– Jeg skjønner ikke hva som er bakgrunnen for denne kritikken og hvorfor den kommer nå, sier Sanner.

– Hvordan er debattklimaet mellom de to instansene nå?

– SIRUS og Tobakksfritt har forskjellige oppgaver. Vår oppgave er å arbeide for et tobakksfritt samfunn. Det gjør vi ved å legge frem informasjon om helseskader hvor vi har vitenskapelige begrunnelser, sier Sanner. (ANB)

Fakta om Tobakksfritt og SIRUS

– Tobakksfritt er en koalisjon av organisasjoner som arbeider for å redusere bruken av tobakk.

– Tobakksfritt ble stiftet 11. august 1994.

– Tobakksfritt skal ivareta de enkelte samarbeidende organisasjonenes behov for å kunne opptre i fellesskap overfor blant annet politiske myndigheter og presse i arbeidet med å redusere bruken av tobakk.

– Samarbeiddende organisasjoner i Tobakkskfritt: Den norske Jordmorforening, Landslaget Mot Tobakksskadene, Kreftforeningen, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Den norske Lægeforening, Norges Atma- og Allergiforbund, Den norske tannlegeforening, Norges Idertssforbund og Olympiske komite, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke og Norsk Sykepleierforbund. (Kilde: Tobakksfritt/ANB)

– Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) er en forskningsfaglig, selvstendig institusjon som har som formål å utføre forskning som kan bidra til økt kunnskap omkring bruk og misbruk av rusmidler og andre avhengighetsskapende midler, med særlig vekt på sosialvitenskapelige problemstillinger.

– Instituttet skal:

– kartlegge sosiale og helsemessige skadevirkninger som bruken av rusmidler fører til, problemenes årsaker og hvordan disse skal kunne løses eller reduseres gjennom offentlig og privat innsats

– bidra med kunnskap av betydning for arbeidet med å forebygge misbruk av rusmidler

– kartlegge virkninger av eksisterende ordninger og muligheter for forbedringer

– vurdere sammenhenger og mulige tiltak på tvers av gjeldende inndeling i forvaltningssektorer og nivåer

– sikre at kunnskap gjøres tilgjengelig. (Kilde: SIRUS/ANB)

Warning
Annonse
Annonse