JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MANGE GRATISPASSASJERER: Da årets lønnsoppgjør var ferdig slo LO-leder Hans Christian Gabrielsen fast at oppgjøret hadde en klar likelønnsprofil. Det store flertall av de som får dette tillegget er ikke fagorganiserte.

MANGE GRATISPASSASJERER: Da årets lønnsoppgjør var ferdig slo LO-leder Hans Christian Gabrielsen fast at oppgjøret hadde en klar likelønnsprofil. Det store flertall av de som får dette tillegget er ikke fagorganiserte.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Åtte av ti som får lavlønnstillegg er ikke fagorganiserte

Fagbevegelsen gjør jobben, men de fleste som får lavlønnstillegget er uorganiserte og betaler ikke kontingent til fagbevegelsen.

torgny@lomedia.no

Da lønnsoppgjøret med NHO var i havn på formiddagen 1. april, kunne LO-leder Hans-Christian Gabrielsen vise til at LO hadde sikret arbeidstakerne økt kjøpekraft og at de lavest lønte hadde fått et ekstra lønnstillegg på to kroner timen. Lønna for de som får lavlønnstillegget vil øke med fire kroner og femti øre timen.

– Oppgjøret har en klar likelønnsprofil, slo LO-lederen fast.

Fire av 22 avtaler

Fire av de 22 avtalene som fikk lavlønnstillegg har en lovbestemt minstelønn. Tariffavtalen er allmenngjort.

Til sammen jobber i underkant av 146.000 mennesker i disse bransjene og får fastsatt lønna gjennom disse tariffavtalene. Men under 12 prosent av disse er fagorganiserte. Fagbevegelsen, LO og YS har rundt 17.000 medlemmer i disse bransjene. Det er de tariffavtalene som har en gjennomsnittsinntekt under 430 000 kroner som får lavlønnstillegget.

Lurer du på hva ordene betyr? Sjekk vårt tariffleksikon

De fire bransjene dette gjelder, er renholdsbransjen, hotell og restaurant, jordbruk og gartneri og godsavtalen. Når den nye satsen blir allmenngjort, får alle i disse bransjene minimum fire kroner og femti øre mer i timelønn.

– Det er LO og forbundene som drar lasset og sørger for at de lavlønte får sin del av kaka. Disse tallene viser hvor viktig det er at vi har fagbevegelsen, sier LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Saken fortsetter under bildet

FOR FELLESSKAPET: Allmenngjøring er viktig for å motvirke at norske lønns- og arbeidsvilkår blir undergravd i en del bransjer, mener LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik

FOR FELLESSKAPET: Allmenngjøring er viktig for å motvirke at norske lønns- og arbeidsvilkår blir undergravd i en del bransjer, mener LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Vil organisere lavlønte

Nesten 90 prosent av de som får lavlønnstillegg etter årets lønnsoppgjør er uorganiserte.

– Det er ikke fordi LO og forbundene ikke gjør jobben sin. Det er klart vi også har et ansvar for å organisere flere lavlønte, og løfte dem lønnsmessig, men vi kan ikke gjøre den jobben alene, fortsetter Hessen Følsvik.

– Vi må ha med oss arbeidsgiverne, og vi trenger politikere som støtter opp under det organiserte arbeidslivet, sier hun.

Trine er lavtlønnet, men får ikke lavlønnstillegg: – Jeg synes det er veldig urettferdig

Hun mener også at tallene av viser hvor viktig allmenngjøring er for å motvirke at norske lønns- og arbeidsvilkår blir undergravd i en del bransjer. Det må bli enklere å allmenngjøre tariffavtaler og vedtakene må gjelde for lengre tid.

– For mange som ikke er har hjelp av en fagforening, er allmenngjøring deres måte å få skikkelige lønnsløft på. Som vi har sørget for blant annet i år.

Vekteroverenskomsten

De tallene som nestlederen kommenterer, gjelder de allmenngjorte bransjene. I tillegg blir det gitt lavlønnstillegg i 18 andre bransjer i LO-NHO området og fem i Virke-området. Dette gjelder blant annet vekteroverenskomsten.

I disse bransjene er det ikke lovpålagt å gi lønnstilleggene når bedriften ikke er bundet av en tariffavtale. Men svært mange også de uorganiserte får lavlønnstillegget når lønna i bedriften heves.

Organisasjonsgraden i lavlønnsbransjer

Allmenngjøring

Allmenngjøring av en tariffavtale innebærer at bestemmelsene i den allmenngjorte tariffavtalen blir lovbestemte minstenivå for de som arbeider innen det området tariffavtalen virker.

Det er Tariffnemnda som vedtar allmenngjøring, og nemnda kan vedta at det bare er lønnsnivået eller ulike deler av arbeidsvilkårene i tariffavtalen som skal allmenngjøres.

EUs utsendingsdirektiv er innført i norsk lov som allmenngjøringsloven.

På engelsk kalles allmenngjøring «General Application». Allmenngjøringsvedtak blir «Decision on General Application».