Tollere på inspeksjon i UD
Tollmyndighetene gjennomførte fredag en inspeksjon i Utenriksdepartementets lager for offisielle gaver.
UD opplyser at gaver som statsrådene har fått i utlandet, ikke er blitt tolldeklarert, slik reglene krever.
– Det har vært en svikt i UDs rutiner, og det beklager vi, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD.
Han forteller at departementet allerede er i dialog med tollmyndighetene om nye regler for offisielle gaver, og at det fram til nå ikke er ført noe register over slike gaver.
– Det vil vi jobbe med å få på plass nå i forbindelse med gjennomgangen som er satt i gang, sier Elsebutangen.
Svekket
Gavesaken har svekket autoriteten til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og regjeringen hans, mener Høyres Per-Kristian Foss.
– Denne saken er jo verst for statsministeren. Han klarer ikke å holde orden i eget hus og har fått svekket sin autoritet, sier Foss til NTB.
Han avviser at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, der han selv sitter, bør se nærmere på saken. Årsaken er at det først og fremst er regjeringens egne regler som er brutt, selv om han medgir at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) kan ha brutt skattereglene da hun ikke innberettet et gullarmbånd hun fikk i 2007.
Det får bli opp til regjeringen selv å rydde opp, anfører han.
Reglene må følges
Sp-leder Liv Signe Navarsete og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var begge til stede da SV-leder Kristin Halvorsens 50-årsdag ble feiret av partiet på utestedet Blå fredag ettermiddag.
Og begge måtte stå skolerett foran et stort pressekorps for å svare på om det er mulig for Kleppa å bli sittende som statsråd dersom det viser seg at hun ikke har betalt den skatten hun skal.
– Det har jeg ingen kommentar til. Magnhild har fortalt hvor den saken står, og sendt brev til ligningsmyndighetene som nå håndterer saken, sier Navarsete.
Stoltenberg viser til at regelverket er skjerpet og at statsråder som mottar gaver nå må forholde seg på samme måte som statsansatte.
– Det er veldig viktig at skatteregler følges, og det er spesielt viktig for statsråder. Magnhild Meltveit Kleppas vurdering er at hun ikke har tatt armbåndet i privat eie og heller ikke ment å gjøre det. Så har hun beklaget at det ikke ble returnert til giveren, noe hun burde ha gjort, sier Stoltenberg.
Ukultur
Det finnes få sanksjoner Stortinget kan ilegge regjeringen i denne saken. Mest nærliggende er det at enkeltstatsråder blir gitt en ripe i lakken, for eksempel ved at en eller flere medlemmer av regjeringen blir stilt til veggs i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Et eventuelt mistillitsforslag vil uansett ikke bli vedtatt, i og med at regjeringens partier har flertall i Stortinget.
Komitéleder Anders Anundsen (Frp) mener mange enkeltforhold, spesielt knyttet til Senterpartiet, kan tyde på at det har vært en ukultur i statsrådenes omgang med gaver.
Fremskrittspartiet stortingsgruppe skal til uka gjennomgå saken for å se om det er grunn til å løfte den opp i komiteen. Men Anundsen understreker at han ikke umiddelbart ser noen grunn til det.
Mange saker
– Når det er såpass mange saker, som ikke bare handler om armbånd, kan det være naturlig å se nærmere på om dette er noe som kan høre inn under vårt område, sier Anundsen.
Han er nøye med å poengtere at så lenge det er regjeringens eget reglement som er brutt, så skal håndhevelsen av reglementet også utøves i regjeringen. Men hvis det avtegner seg et systematisk mønster og det kan stille spørsmål ved regjeringens politiske motiver, bør saken opp i komiteen.
– Jeg har ikke nå noen grunn til å si at det har skjedd. Men vi i Fremskrittspartiet vil til uka sette oss ned og se på det som er kommet fram i denne saken, sier han.
For lav verdi
Skatt Vest bekrefter i et brev fredag at Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har skattet av gavene hun fikk. Den oppgitte verdien på to afghanske tepper var riktignok 36.000 kroner for lav.
I et brev til skattemyndighetene opplyser Strøm-Erichsen at hun selv gjorde verdivurderingen av de to teppene da hun førte dem opp på selvangivelsen. Hennes vurdering var at de totalt var verdt 8.000 kroner, fordi det var det de ville ha kostet i Afghanistan.
Forsvarsdepartementet vurderte teppene til 44.000 kroner, en vurdering Strøm-Erichsen kjente til, men hun la likevel ikke med dokumentet med denne vurderingen i selvangivelsen, skriver VG.
– Jeg var spesifikk på at jeg oppga afghansk verdi. Dermed er det opp til skatteetaten å vurdere om dette er rett eller feil, sier Strøm-Erichsen.
Fredag ettermiddag bekrefter Skatt Vest at teppene ble innberettet i fjor, og at verdien var oppgitt til 8.000 kroner basert på hva tilsvarende tepper koster i Afghanistan. Også et teppe fra 2005 og klokken hun fikk i 2007 er rapportert inn, bekrefter Skatt Vest.
Omsetningsverdien i landet der man mottar en gave, kan brukes som grunnlag for gavens ligningsverdi, slår Skattedirektoratet fast.
Uttalelsen fra direktoratet kommer i forbindelse med den såkalte gavesaken.
«I tilfeller der man i utlandet mottar en fordel som inngår i skattegrunnlaget, kan skattyter kreve at omsetningsverdien i det aktuelle giverlandet legges til grunn for ligningen», heter det i uttalelsen.
(ANB-NTB)
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid meldte at det var brudd i forhandlingene torsdag før påske.
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i årets lønnsforhandlinger. Streikefaren øker
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie