- Denne planen tar klima på alvor
Tallene svulmet da samferdselsminister Marit Arnstad la fram Nasjonal Transportplan. Det skal satses mer på vei, tog og bymiljø enn noen gang før de neste ti åra.
ola.tommeras@fagforbundet.no
I innspillene til Nasjonal Transportplan satt Fagforbundet og LO først og fremst fokus på klimavennlige utbygginger og omlegginger. Da planen ble lagt fram til lunsj fredag var AU-medlem og SST-leder Stein Guldbrandsen svært fornøyd.
Satser grønt
- Regjeringen viser at de tar klima på alvor. De prøver virkelig, sier Stein Guldbrandsen.
Han legger til at hvis det skal oppnås fortgang med å få kollektivtrafikken over på biodrivstoff, så må fylker beholde tjenesten i egenregi.
- Bare slik kan det offentlige selv ha kontroll på at utviklingen går i klima- og miljøvennlig retning. Dessuten så er det mer rasjonelt å bruke penger direkte på folks kollektivtilbud, enn å bruke hundrevis av millioner kroner på bestillerselskaper, sier han.
Fagforbundet kommer til å be regjeringa legge særskilt til rette for fylker som vil drifte kollektivtransporten i egen regi.
– Les også: LO: Et løft for historiebøkene
Et gigantløft
Det skal totalt brukes 508 milliarder kroner på veier, tog, havner, farleder, kollektivtrafikk, sykkelveier og bymiljøpakker i tiårsplanen. Regjeringen har økt rammene med 150 milliarder kroner, som kommer i tillegg til økningen på 100 milliarder fra 2009.
Samferdselsminister Marit Arnstad beskrev størrelsen på gigantløftet med at det tilsvarer 100 operabygninger.
- Da vi økte satsingen i 2006, fikk vi føre det var urealistisk, også da vi økte med 100 milliarder i 2009. Begge gangene er løftene innfridd. Det skal vi gjøre denne gangen også, sa statsminister Jens Stoltenberg.
Sikrere veier
Jens Stoltenberg og Marit Arnstad framholdt at satsingen siden 2006 har gitt tydelige resultater på sikkerhet. De viste til at i 2005 ble 247 mennesker drept i trafikken i Norge, mens tallet sank til 147 i fjor.
- Vi er kanskje det landet med verdens sikreste veier. Vi har i dag et lavere antall trafikkdøde i forhold til innbyggere enn noen andre land. Det er et uttrykk for at vi går i riktig retning, poengterte Stoltenberg.
Renere byer
Ambisjonen om at all vekst i persontransport i byområdene skal tas med kollektivtransport, sykling og gange blir videreført. Målet er at det ikke skal bli en eneste bil mer i bytrafikken.
Blant virkemidlene er å doble bevilgningene til gang- og sykkelveier, til 8,2 milliarder kroner. Målet er å få andelen som sykler opp fra fire til åtte prosent.
- Helhetlige bymiljøavtaler vil gi oss byer med bedre miljø, økt framkommelighet og ikke minst økt trivsel, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.
Det er satt av 26,1 milliarder kroner til bymiljøavtaler. 9,2 milliarder går til belønningsordningen for byer som innfører begrensninger på personbiltrafikken og styrker kollektivtrafikken. 16,9 milliarder er satt av til statlige bidrag til bymiljøavtaler.
For verdiskaping og velferd
Samferdselsminister Marit Arnstad la vekt på at det trengs satsing på vei for å opprettholde velferd, verdiskaping og næringsutvikling i hele landet. Det er satt av 311 milliarder til veier: 177 milliarder på riksveinettet, 105 milliarder til drift og vedlikehold av riksveier, 155 millioner til Vegtilsynet på Voss, 9,3 milliarder til diverse andre formål og 4,7 milliarder skal brukes til riksvegfergetjenester.
4,6 milliarder kroner er bundet opp til OPS-vederlag for allerede fullførte prosjekter, det vil si prosjekter der det tidligere er inngått samarbeid om utbygging med private utbyggere. Disse avtalene har en varighet på mellom 20 og 40 år.
På sporet igjen
Selv om beløpet som settes av til toginvesteringer er bare halvparten av satsingen på vei, så er det formidabelt i forhold til tidligere rammer. Det settes av 168 milliarder kroner til tog. Dette utgjør en årlig gjennomsnittlig øke på 49 prosent sammenliknet med budsjettet for 2013.
InterCity –strekningene er tilbake på sporet med høyhastighet, etter rapporter om dårlig samfunnsøkonomi.
- Dette er helt nødvendig for å sikre framkommelighet i byområdene i framtida, ikke minst på Østlandet, sier Marit Arnstad.
– Les også: Jernbaneforbundet: For få år siden ville ingen drømt om dette
Målet er at innen utgangen av 2024 skal det være sammenhengende dobbeltspor fra Oslo til Tønsberg, Hamar og Fredrikstad. For byene Skien, Lillehammer og Halden planlegges ferdigstillelse innen 2030. Det vil da være en reisetid på mellom 35 og 50 minutter mellom Oslo og disse byene.
Ved utgangen av perioden skal arbeidet med å bygge Ringeriksbanen påbegynnes. I tillegg skal det investeres i Ofotbanen, Trønderbanen og Meråkerbanen skal moderniseres og elektrifiseres.
Dobbeltsporet mellom Bergen og Arna skal endelig bli virkelighet, til en anslått pris på 3,2 milliarder kroner.
Det er videre satt av drøyt 8,3 milliarder kroner til godstransport på jernbane.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB