JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gi Vanunu asyl!

– Jeg skulle ønske vår statsminister kunne skjære igjennom alt byråkratisk og diplomatisk visvas og invitere Mordechai Vanunu til Norge og innvilge ham politisk asyl, uttalte forbundsleder Hans O. Felix i sin tale i Trondheim i dag.

anette@lo-media.no

Forbundslederen i EL & IT Forbundet var hovedtaler på Trondheims torg i dag da arbeidertoget hadde gått sin runde. Han viet mye av sin tid på å peke på hvor viktig det er å vise internasjonal solidaritet på en dag som 1. mai. Så også i saken om Mordechai Vanunu. Israeleren har sittet 20 år i fengsel etter at han brøt sin taushetsplikt og gjorde verden oppmerksom på at Israel produserte atomvåpen. I dag får han fremdeles ikke reise rundt i Israel på egen hånd, og har forbud mot å snakke med utenlandske journalister. Han har søkt politisk asyl i Norge, man fikk avslag i 2004. Nå prøver han seg igjen. – Tenk dere at Vanunu hadde vært iraker eller iraner og hadde lagt fram bevis om at det ble produsert masseødeleggelsesvåpen der. Ja, da hadde han vært en helt i vesten, og blitt tatt i mot med åpne armer, uttalte Hans O. Felix i dag. Han var ikke alene om å bruke tiden sin på talerstolen på å snakke varmt for Vanunu. SV har instruert sine talere om å kreve at israeleren skal få politisk asyl. Og LO har sponset plakater med parolen ”Velkommen til Norge, Vanunu”.

Fordømmer Mugabe

Men Hans O. Felix var innom flere verdensdeler i dag. Blant annet brukte han god tid på å fordømme president Mugabe som bruker alle midler for å beholde makta i Zimbabwe. Og han ba de fremmøtte om å støtte dagens innsamling til Norsk Folkehjelps arbeid i Sør-Sudan. Millioner av mennesker er avhengig av Norsk Folkehjelps tre sykehus der det både er mangel på materiell og personell.

– For oss er demokrati en selvfølgelighet, et demokrati som inneholder retten til å si og mene hva vi vil. Vi velger våre politikere i frie valg og Stortinget velger regjering med bakgrunn i folkets valg. Dette er ingen selvfølge i store deler i verden, sa Felix.

Viktig arbeiderbevegelse

Men forbundslederen var også opptatt av situasjonen her hjemme. – Selv med våre naturrikdommer er det ikke gitt at vårt samfunn skulle ha utviklet seg til det land i verden hvor det er minst forskjell på folk. Arbeiderbevegelsen har gjennom mer enn 100 år kjempet slik at arbeiderklassen har fått økt sin velstand jevnt og trutt. Fagbevegelsen i samarbeid med partiene på venstre sida har i høyeste grad bidratt til dette, mente han, og pekte på at dette er et samarbeid som må fortsette. – Dagens Stoltenberg-regjering har kommet i posisjon takket være fagbevegelsens engasjement i valgkampen 2005. Regjeringen har ikke levert på alt, men en rekke krav er innfridd, mente Felix. Da får det heller være at man ikke alltid er fornøyd med alle løsningene. Tiltak mot sosial dumping er ett av flere eksempler på dette. Fagbevegelsen har da også en rekke krav til regjeringen for å få et effektivt regelverk mot sosial dumping. – Får vi disse kravene innfridd, vil vi stå enda bedre rustet til å møte kampen mot sosial dumping, men problemet vil ikke forsvinne. Dette er en kamp vi må være berett til å føre i mange år framover. Det er derfor viktig at både myndigheter og fagbevegelse tar disse problemene på alvor og bruker nødvendige ressurser på denne kampen, mente Felix og la til: – Det er bare fagbevegelsen som kan sørge for at også partiene på venstre sida holder seg til venstre og ikke går mot sentrum i politikken.

Annonse

Flere saker

Annonse