JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Jeg har aldri opplevd maken til trakassering

– I mine 20 år som kommunepolitiker har jeg aldri opplevd maken til trakassering som det Stig Berntsen har vært utsatt for, sier Erling Folkvord.

torgny.hasaas@lomedia.no

Han har skrevet boka: «Byråden mot hjelpepleieren» om saken der Stig Berntsen har blitt beskylt for å ha voldtatt to eldre pasienter, for så å bli renvasket av politiet og Helsetilsynet, men like fullt ikke fått jobben tilbake.

– Jeg har sett en god del underordna eller mellomledere som har blitt fryst ut og forbigått først og fremst fordi de har vært frittalende, men aldri har jeg opplevd at kommuneledelsen har gått ut og beskylt en ansatt for grov voldtekt, sier Folkvord.

«Tiltalt og straffet»

Han mener også at det er spesielt ille at ledelsen i Sykehjemsetaten har anmeldt Berntsen til politiet og krevd ham «tiltalt og straffet».

– Det hadde ikke vært nødvendig. I så grove forbrytelser setter politiet i gang etterforskningen på egenhånd, og det er ikke nødvendig med en anmeldelse. Men ledelsen i Sykehjemsetaten tok tidlig stilling til skyldspørsmålet.

Stig Berntsen var ansatt som hjelpepleier på Lindeberg omsorgssenter. 11. november 2011 ble han beskyldt av en av overlegene på sykehjemmet for å ha begått gjentatte voldtekter mot to pasienter ved sykehjemmet.

Sammen med faglig ansvarlig på sykehjemmet ble de enige om å suspendere Berntsen med øyeblikkelig virkning til tross for at de ikke hadde personal ansvar for ham.

Det ble ikke foretatt noen undersøkelser av de to pasientene.

Etter dette har ikke Berntsen vært på jobb. Til tross for at politiet har henlagt saken og Helsetilsynet har gitt Berntsen autorisasjonen tilbake nekter Sykehjemsetaten å gi ham jobben tilbake på Lindeberg.

Folkvords bok er en gjennomgang av saken, og han mener at det både er en systemsvikt og personlige feil som er årsaken til at saken ikke er løst.

Han reagerer på at Oslo kommune gjennom 19 måneder har bygd alle tiltak mot Berntsen på de falske voldtektsanklagene på overlegens påstander.

Ansvarlig byråd for disse sakene er Aud Kvalbein fra Kristelig Folkeparti. Hun har kommet med en rekke påstander. Tidlig sa hun at «hun fulgte denne saken nøye», så sa hun at «jeg er godt forsikret om at Sykehjemsetaten følger IA-avtalen og gir arbeidstaker god oppfølging». Men like fullt omtalte hun Berntsen, i et offentlig dokument fire måneder etter at politiet hadde henlagt saken som «tiltalt».

I Helse- sosialkomitéen har Fremskrittspartiets Carl I. Hagen og Rødts Bjørnar Moxnes alliert seg for å få fram sannheten i Lindebergsaken. Det førte til at Bystyrets flertall med de to partiene samt SV og Arbeiderpartiet fikk flertall for at Kommunerevisjonen skulle granske hele saken. Denne rapporten blir behandlet i kontrollkomiteen tirsdag kveld.

Etter at Lambda-forliket gjorde at Fremskrittspartiet ikke lenger føler seg bundet til byrådet har byrådet blitt stemt ned allerede ved et par anledeninger.

Folkvord ville ikke uttale seg om dette kom til å skje i denne saken. Det må behandlingen i bystyret vise.

Annonse

Flere saker

Annonse