– Lønnskutt på 100.000
Grafisk klubb i Dagbladet er opprørt etter at ledelsen foreslår lønnskutt og lengre arbeidstid. Skiftarbeidere kan ifølge klubben tape 100.000 kroner.
frode.ronning@lomedia.no
De lokale forhandlingene i Dagbladet foregår ikke uten dramatikk. Avisa sliter med fallende opplag og ledelsen går nå løs på de ansattes lokalavtaler.
– Ledelsen foreslår å fjerne ei ukes ferie for alle på huset, forteller Tone Granberg Løvlien, leder i den grafiske klubben, som er en del av Fellesforbundet.
Lengre arbeidsuker
I tillegg krever Dagblad-ledelsen at typografene skal jobbe lengre uker.
– Da jeg begynte her i 1971 hadde vi 30 timers arbeidsuke. Etter innføring av søndagsavis ble arbeidstida satt ned til 28,5 timer per uke. Nå krever ledelsen at vi skal jobbe 33,5 timer per uke, forteller Løvlien til magasinett.org.
33,5 timer per uke er i tråd med den sentrale overenskomsten, men langt dårligere enn klubben lokalt har forhandlet seg fram til tidligere.
– For dem som jobber skift betyr dette 195 timer ekstra per år, sier Løvlien.
Kuttisme
Videre ønsker ledelsen i Dagbladet følgende kutt:
– Reduserte skifttillegg, slik at de kommer ned på overenskomstnivå. – De som går på skift vil tape 26.000 kroner årlig på dette, sier Granberg Løvlien.
– Dagens avtale med 100 prosent overtidsbetaling for all overtid byttes ut med henholdsvis 50 og 100 prosent.
– Matpenger etter klokka 17.30 halveres – til 35 kroner per vakt.
– Kompetansefondet fryses i tre år. Fram til nå har Dagbladet og Dagblad-trykk bidratt med 150.000 kroner hver til fondet. Ledelsens krav er ingen innbetaling til fondet de kommende tre år.
Totalt har grafisk klubb regnet ut at skiftarbeiderne vil tape 100.000 kroner i året, inkludert arbeidstidsforlengelsen. I snitt vil de 47 medlemmene i grafisk klubb tape 35.000 kroner hver.
– Etter at vi har gitt fra oss alt dette, skal vi få 12.000 kroner i tillegg i år, inkludert det sentrale tillegget, uttaler Granberg Løvlien.
– På ledelsens oppfordring Hun understreker at de lokale godene som ferie og kortere arbeidsuke, er oppnådd ved å gi avkall på lønnstillegg lokalt.
– Ledelsen i Dagbladet har ved flere oppgjør bedt oss være kreative og ta ut tilleggene i ferie og kortere arbeidstid framfor lønn, sier Granberg Løvlien.
Hun mener derfor det er dypt urettferdig at ledelsen nå ønsker å ”nulle ut” goder som er gitt lokalt.
Norsk Journalistlags (NJ) klubb i Dagbladet er også misfornøyd og har sendt ledelsens forslag til NJ sentralt, for mekling. Grafisk klubb avventer resultatet av NJ-meklinga.
– Skjer det noe der, krever vi at forhandlingene gjenopptas, sier klubbleder Granberg Løvlien.
Villig til noen kutt
Bakteppet for de store kuttforslagene fra ledelsen er Dagbladets innsparingsprogram P10. Ett av målene med programmet er å kutte lokale avtaler og goder for de ansatte med 8-10 millioner over tre år – fram til 2010.
– Klubbene har aldri sagt ja til å spare denne summen. Men på et fellesmøte med klubbene tidligere i år ble enighet om noen innsparinger, blant annet salg av en av bedriftshyttene. Totalt skulle dette gi litt over en million kroner i innsparinger, forteller Granberg Løvlien.
–
Må være et spleiselag
I lønnsoppgjøret har grafisk klubb foreslått at innsparingen på 8-10 millioner kroner fordeles på de ulike ansattegruppene på huset.
– Vi er enige i at Dagbladet må spare penger, og vi er villig til å ta vår del, i en kombinasjon av å kutte noe i lokale avtaler og redusere lønnsveksten noe i tida som kommer, sier Granberg Løvlien.
Nå opplever i stedet grafisk klubb at ledelsen vil kutte mest hos de ansattegruppene som har de beste lokale avtalene, nemlig NJ-klubben og grafisk klubb.
– Vi ønsker i stedet at kuttet må være et spleiselag som omfatter alle, også ledelsen, og som oppleves som rettferdig, påpeker Granberg Løvlien.
Skriver ikke under
I sommer fikk klubbene en protokoll fra ledelsen, der det står at ledelsen ikke finner noe grunnlag for å fortsette lokale forhandlinger.
– Vi har ikke skrevet under, og avventer NJ-oppgjøret. Skjer det noe der, tar vi opp forhandlingene igjen, sier Granberg Løvlien.
Mangler entusiasme
Lederen i den grafiske klubben forteller at stemningen ”på huset” nå er veldig dårlig, også blant de andre ansatte.
– På grunn av ledelsens kjør, er lysten til å stå på litt ekstra ikke til stede nå, og det er synd. I denne vanskelige fasen for Dagbladet trengs det nettopp ansatte som bretter opp ermene og virkelig står på, uttaler Granberg Løvlien.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktører om kaoset på Follobanen: – Tragisk at den måtte stenge
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB