Advarer mot brutalt arbeidsliv
LO-leder Roar Flåthen mener det er i arbeidslivet man ser de største ideologiske skillelinjene mellom høyre- og venstresiden.
kjell.werner@anb.no
bjorn.erik.dahl@anb.no
– Man kan få inntrykk av at de politiske blokkene ikke er så store. Alle partiene skal jo nå være så sosiale, være best på eldreomsorg og helse. Men hvis du ser på realiteten, er forskjellene store, og kanskje aller tydeligst i arbeidslivspolitikken, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Holdningene til det organiserte arbeidslivet her i landet er vesentlig forskjellige mellom høyre- og venstresiden. Frp er verstingen, men Høyre dilter etter, samtidig som de prøver å framstå som sosiale, legger han til.
Mer ulikhet
I forbindelse med årets valgkamp har LOs samfunnspolitiske avdeling laget et notat som tar for seg forskjellen mellom blokkene i synet på arbeidslivet. Der slås det fast at høyrepartiene har en større toleranse for ulikhet og økte forskjeller mellom folk. Skattefritak for kjøp av hjelp i hjemmet, som blant annet den svenske høyresiden har utvidet, nevnes som eksempel på en «herskap og tjenere»-mentalitet.
Ikke minst mener LO å påvise at høyresiden overser at økt konkurranse medfører usle arbeidsvilkår for arbeidstakergrupper med svak forhandlingsstyrke. Høyreorientert politikk med armslag for finansmarkedene og skatteletter får skylden for jappetid og sammenbrudd i både USA, Storbritannia Irland, for ikke å glemme Willoch-tiden på 1980-tallet.
Arbeidstakerne svekkes
– Arbeidstakerne svekkes når de må slåss om jobbene og statens økonomi blir svekket. Lav ledighet sikrer det motsatte; at det er arbeidsgiverne som må konkurrere seg imellom om arbeidstakere som kan hevde sin rett bedre, heter det i notatet.
Den norske og nordiske modellen, der arbeidstakerne er sterkt medvirkende i samfunnsutviklingen, er ifølge LO selve hovedårsaken til at vi har små sosiale forskjeller og rimelig fordeling.
– Skulle Frps programformuleringer og Høyres tenkning bli fulgt opp i praksis, ville mye av dette bli ødelagt, mener LOs samfunnspolitiske avdeling, som lister opp følgende punkter:
Gratispassasjerer
– Skattelette står sentralt. Det eneste som skal skattlegges mer er medlemskap i fagbevegelsen. «Gratispassasjerer» skal sikres, ved at uorganiserte skal sidestilles med organiserte uten å betale kontingent. Fagbevegelsen skal svekkes ved mer lokale forhandlinger og individuell lønnsdannelse, samt mindre regulering av arbeidstid og turnuser. Følgene er blant annet en større aksept for sosial dumping. Det vil også bli lettere å få sparken. Sosiale utgifter og trygder vil bli bygd ned for å oppnå mer skattelette.
– Når de setter ut eldreomsorgen til selskaper som Adecco, så strammer de til skruen hardere ved å utnytte de som jobber der. Dette går også utover omsorgen som leveres der, sier LO-leder Roar Flåthen, som avrunder med å advare mot høyresidens konkurranseutsetting og privatisering. (ANB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge