JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Atle Skjærvold mener den sittende regjeringen er postfientlig. Samtidig opplever han at det er lite å hente også hos fagbevegelsens venner på rødgrønn side.

Atle Skjærvold mener den sittende regjeringen er postfientlig. Samtidig opplever han at det er lite å hente også hos fagbevegelsens venner på rødgrønn side.

Kai Hovden

Flere postansatte kan miste AFP på grunn av fremskyndet sentralisering

Plasstillitsvalgt Atle Skjærvold på ruteklargjøring (RK) i Trondheim og Postkom gjør nå alt hva som står i deres makt for å hindre at ansatte mister jobben.29.01.2019
09:32
10.04.2019 20:37

kai.hovden@lomedia.no

Det ble en blytung jul for de ansatte på ruteklargjøring (RK) i Trondheim. I likhet med kollegaene i Molde, Bergen, Stavanger og Stokke fikk de beskjed om at Posten vurderer å fremskynde sentraliseringen av RK like før høytiden satte inn.

– Det har vært den dårligste julen på lang tid, og kort fortalt ingen god jul, slår Skjærvold fast.

Vi kommer tilbake til den politiske skuffelsen, men begynner med den SKjærvold og de andre på RK har kjent på siden Postens nye planer ble kjent.

Postansatte fortviler over varselet om massive kutt: – Dette kunne Posten spart seg for rett før jul

Stor bekymring

Julen skal være en tid for å samle krefter og lade batteriene, men slik ble det ikke dette året.

– Jeg fikk mange telefoner fra bekymrede medlemmer, også sent på kvelden, forteller Skjærvold.

At Posten kun forteller at man vurderer å fremskynde prosessen, gjør det hele enda verre, mener han.

– Vi lever i uvisshet og har ingen dato å forholde oss til. Vi har jo visst at sentraliseringen skulle komme, det har ligget i Postens strategi. Men at man nå vurderer å fremskynde prosessen, kom som lyn fra klar himmel, medgir han.

Postkom samlet sine medlemmer til møte på terminalen i Trondheim 10. januar. Der fikk de servert det dystre budskapet om fremtidsutsiktene, både på RK og i de øvrige delene av virksomheten.

Postkom samlet sine medlemmer til møte på terminalen i Trondheim 10. januar. Der fikk de servert det dystre budskapet om fremtidsutsiktene, både på RK og i de øvrige delene av virksomheten.

Kai Hovden

Snur alle steiner

Ruteklargjøring i Trondheim består av 60 årsverk fordelt på hovedsakelig to kategorier arbeidstakere, ifølge Skjærvold. De eldre og de yngre.

– De unge er ikke noe problem. De vet at de ikke skal bli gamle i Posten. Det er verre med den gruppen som står i fare for å miste jobben, med få år igjen før de kan gå av med APF, sier han.

Mellom ti og 15 personer er i faresonen, og dermed vil Skjærvold og Poskom snu hver stein for å sikre at disse berger seg inn til AFP.

– Noen av de eldre har sågar vurdert å ukependle til Østlandsterminalen for å få kabalen til å gå opp. Det er tøft når man er på slutten av yrkeskarrieren og er godt etablert her i trondheimsområdet, mener Skjærvold.

Postkom samarbeider tett og godt med Posten i regionen for å redde så mange stillinger som mulig i Trondheim.

– Det handler også om å holde av stillinger i Bring for å ha mulighet til å sende folk den veien. Noen har allerede søkt om økonomisk hjelp til å ta lastebilsertifikat, forteller han.

Ifølge Skjærvold er det fremdeles muligheter, men de må tas og brukes før det er for sent.

– Nå er det mye vanskeligere å finne plass til folk enn hva det for eksempel var da postkontorene ble nedlagt. Det har vært foreslått at noen fra RK kan gå tilbake til å være postbud, men det vil jo være som å pisse i buksa for å holde varmen, ettersom det er ventet store kutt også der, sier han.

Fortsatt ingen ny postlov: – Elendig politisk håndverk, mener Postkom-lederen

Postkoms forbundssekretær, Håvard Sivertsen, er omreisende i dårlige nyheter. Forbundet har tatt på seg jobben med å anbefale sine medlemmer om å søke seg ut i tide, ettersom Posten må vente på stortingsvedtaket om endringer i postloven før de kan iverksette.

Postkoms forbundssekretær, Håvard Sivertsen, er omreisende i dårlige nyheter. Forbundet har tatt på seg jobben med å anbefale sine medlemmer om å søke seg ut i tide, ettersom Posten må vente på stortingsvedtaket om endringer i postloven før de kan iverksette.

Kai Hovden

Rekkefølgen er snudd

– Det vi ventet på, var en reduksjon i omdelingsfrekvens, noe som i sin tur også vil ha konsekvenser for RK. Hadde vi fått det i den forventede rekkefølgen, skulle vi klart å håndtere det, blant annet ved å flytte deler av arbeidet til dagtid, sier Skjærvold.

Som Postkom alltid har vært klar på, handler det om å ha nok tid til omstilling.

– Med godt samarbeid mellom Postkom og Posten kunne vi fått til dette, men nå ser det ut til å bli vanskelig, sier Skjærvold.

Lite og sent

– Vi har forsøkt å spille inn våre tanker, bekymringer og løsningsforslag til de politiske vennene våre på rødgrønn side, men så viser det seg at heller ikke de er villige til å betale for ulønnsomme posttjenester.

Skjærvold viser til Arne Nævras (SV) forslag om at postbudene for eksempel kan levere dagligvarer og medisiner på budruten, for å sikre postombæringen.

– Det er i beste fall et famlende og lite gjennomtenkt forslag. Det blir for lite, for seint, mener Skjærvold.

Han etterlyser alternative forslag til finansiering i de rødgrønnes budsjetter, ettersom de ikke er villige til å bla opp det de ulønnsomme tjenestene koster.

– Nå har avisredaktørene kommet på banen, og det skrives mye om hvordan avisene vil bli påvirket av redusert omdelingsfrekvens. Da våkner politikerne, sier Skjærvold oppgitt.

SV foreslår ny plan for å sikre post fem dager i uka

Nær stupet

– Vi ser jo at brevvolumet faller, og konsekvensene av det forstår alle, men tidspunktet Posten valgte for å presentere dette, var rett og slett ikke bra: Det må være lov å bruke litt sunn fornuft.

Det fremstår stadig mer klart at Posten nå ser på alle muligheter for å kutte kostnader.

– Vi går og venter på regjeringen og ny postlov. Da kan det fort bli snakk om privatisering, tror Skjærvold.

Et annet mulig scenario er at man må gå raskt, eller direkte, til omdeling én dag i uken, slik det ble gjort i Danmark.

– Det er ikke våre venner som sitter i regjeringskontorene, slår han fast.

Postreklamesenteret i Bergen legges ned

SLUTT PÅ SORTERING: Posten vurderer å fremskynde prosessen med å sentralisere ruteklargjøring til Østlandsterminalen.

SLUTT PÅ SORTERING: Posten vurderer å fremskynde prosessen med å sentralisere ruteklargjøring til Østlandsterminalen.

Kai Hovden

Forkastelig krav

Selv om overskuddet i Posten er borte, krever eieren, altså staten, ni prosent avkastning på kapitalen. Det har Skjærvold lite til overs for.

– Det er forkastelig at eieren skal ta ut penger av Posten nå. Staten gir oss støtte til ulønnsomme tjenester med den ene hånda, og henter ut nesten like mye med den andre, sier han.

Redningsplanken skulle være Bring, men det har ikke slått til som forventet.

– Vi sliter i den grønne riggen også (Bring, journ. anm.). Der begynner det heldigvis å gå bedre, og det er Bring som vil bli fremtiden, mener Skjærvold.

Samtidig er han smertelig klar over at Bring per i dag ikke kan dekke bortfallet av overskudd i Posten.

– For første gang går divisjon post i null, og det takket være statens kjøp av ulønnsomme tjenester. Vi har båret dette til nå, men tiden er inne for at Bring tar over. Skal vi få til det, må Posten se verdien av å samarbeide med Postkom og lytte til medlemmene våre på gølvet. Vi er en ressurs, understreker Skjærvold.

Regjeringen gir en halv milliard til ulønnsomme posttjenester - og tar 200 millioner i utbytte fra Posten

Tøff tilværelse

– Det er tøft å være tillitsvalgt i alt dette. Vi rekker ikke å bli ferdig med den ene omstillingen før den neste kommer. Men vi er flinke til å stå sammen, og til å ta vare på hverandre. Vi mister jo også jobbene våre, men har sagt ja til å ha dette vervet, påpeker Skjærvold.

Mens postreklamesenteret i Bergen er besluttet nedlagt, håper man å få beholde denne virksomheten i Trondheim.

– Klarer vi det, redder vi mange av de eldste. Hvor streken vil gå når det gjelder alder og ansiennitet, vet jeg ikke. Selv er jeg 49 år og har 27 år i Posten. Det gjør meg til den yngste av de med lang fartstid på RK, sier Skjærvold.

Han tror fremtiden ligger i en sammensmelting av divisjonene, men det ligger mest sannsynlig for langt frem i tid til å påvirke det folkene på RK står overfor nå.

– Vi får kartlegge hvor de ledige stillingene finnes og plassere folk der det er mulig. Så får vi telle opp og se hvordan det ble, avslutter Atle Skjærvold.

Posten i økonomisk spagat: Må vente med nødvendige omstillinger til Stortinget har behandlet forslaget til ny postlov

Det har vært foreslått at noen fra RK kan gå tilbake til å være postbud, men det vil jo være som å pisse i buksa for å holde varmen. Atle Skjærvold

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.01.2019
09:32
10.04.2019 20:37Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Mer enn ti år etter Linn kom inn i Nav-systemet, er hun ennå ikke ferdig avklart for jobb eller trygd

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Ni bransjer får ny minstelønn 1. juli

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

Kai Hovden

Ove (49) jobbet 90 timer i uka ved asfaltverket – og fikk oppførte timer slettet

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

Tormod Ytrehus

No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

FORNØYD: Leder av Industri Energis NR-forum, Bår Inge Pedersen (innfelt), er glad for at man unngikk streik på sokkelen og for resultatet av meklingen. 66 Industri Energi-medlemmer ved Maersk Drilling Inspirer hadde blitt tatt ut i streik om det ikke ble enighet.

FORNØYD: Leder av Industri Energis NR-forum, Bår Inge Pedersen (innfelt), er glad for at man unngikk streik på sokkelen og for resultatet av meklingen. 66 Industri Energi-medlemmer ved Maersk Drilling Inspirer hadde blitt tatt ut i streik om det ikke ble enighet.

Maersk Drilling/Atle Espen Helgesen

Tillitsvalgt Bår Inge fornøyd med at riggansatte får minst 24 500 kroner i lønnsøkning etter meklingen

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass


Flere saker