Atle Skjærvold mener den sittende regjeringen er postfientlig. Samtidig opplever han at det er lite å hente også hos fagbevegelsens venner på rødgrønn side.
Kai Hovden
Flere postansatte kan miste AFP på grunn av fremskyndet sentralisering
Plasstillitsvalgt Atle Skjærvold på ruteklargjøring (RK) i Trondheim og Postkom gjør nå alt hva som står i deres makt for å hindre at ansatte mister jobben.
kai.hovden@lomedia.no
Det ble en blytung jul for de ansatte på ruteklargjøring (RK) i Trondheim. I likhet med kollegaene i Molde, Bergen, Stavanger og Stokke fikk de beskjed om at Posten vurderer å fremskynde sentraliseringen av RK like før høytiden satte inn.
– Det har vært den dårligste julen på lang tid, og kort fortalt ingen god jul, slår Skjærvold fast.
Vi kommer tilbake til den politiske skuffelsen, men begynner med den SKjærvold og de andre på RK har kjent på siden Postens nye planer ble kjent.
• Postansatte fortviler over varselet om massive kutt: – Dette kunne Posten spart seg for rett før jul
Stor bekymring
Julen skal være en tid for å samle krefter og lade batteriene, men slik ble det ikke dette året.
– Jeg fikk mange telefoner fra bekymrede medlemmer, også sent på kvelden, forteller Skjærvold.
At Posten kun forteller at man vurderer å fremskynde prosessen, gjør det hele enda verre, mener han.
– Vi lever i uvisshet og har ingen dato å forholde oss til. Vi har jo visst at sentraliseringen skulle komme, det har ligget i Postens strategi. Men at man nå vurderer å fremskynde prosessen, kom som lyn fra klar himmel, medgir han.
Postkom samlet sine medlemmer til møte på terminalen i Trondheim 10. januar. Der fikk de servert det dystre budskapet om fremtidsutsiktene, både på RK og i de øvrige delene av virksomheten.
Kai Hovden
Snur alle steiner
Ruteklargjøring i Trondheim består av 60 årsverk fordelt på hovedsakelig to kategorier arbeidstakere, ifølge Skjærvold. De eldre og de yngre.
– De unge er ikke noe problem. De vet at de ikke skal bli gamle i Posten. Det er verre med den gruppen som står i fare for å miste jobben, med få år igjen før de kan gå av med APF, sier han.
Mellom ti og 15 personer er i faresonen, og dermed vil Skjærvold og Poskom snu hver stein for å sikre at disse berger seg inn til AFP.
– Noen av de eldre har sågar vurdert å ukependle til Østlandsterminalen for å få kabalen til å gå opp. Det er tøft når man er på slutten av yrkeskarrieren og er godt etablert her i trondheimsområdet, mener Skjærvold.
Postkom samarbeider tett og godt med Posten i regionen for å redde så mange stillinger som mulig i Trondheim.
– Det handler også om å holde av stillinger i Bring for å ha mulighet til å sende folk den veien. Noen har allerede søkt om økonomisk hjelp til å ta lastebilsertifikat, forteller han.
Ifølge Skjærvold er det fremdeles muligheter, men de må tas og brukes før det er for sent.
– Nå er det mye vanskeligere å finne plass til folk enn hva det for eksempel var da postkontorene ble nedlagt. Det har vært foreslått at noen fra RK kan gå tilbake til å være postbud, men det vil jo være som å pisse i buksa for å holde varmen, ettersom det er ventet store kutt også der, sier han.
• Fortsatt ingen ny postlov: – Elendig politisk håndverk, mener Postkom-lederen
Postkoms forbundssekretær, Håvard Sivertsen, er omreisende i dårlige nyheter. Forbundet har tatt på seg jobben med å anbefale sine medlemmer om å søke seg ut i tide, ettersom Posten må vente på stortingsvedtaket om endringer i postloven før de kan iverksette.
Kai Hovden
Rekkefølgen er snudd
– Det vi ventet på, var en reduksjon i omdelingsfrekvens, noe som i sin tur også vil ha konsekvenser for RK. Hadde vi fått det i den forventede rekkefølgen, skulle vi klart å håndtere det, blant annet ved å flytte deler av arbeidet til dagtid, sier Skjærvold.
Som Postkom alltid har vært klar på, handler det om å ha nok tid til omstilling.
– Med godt samarbeid mellom Postkom og Posten kunne vi fått til dette, men nå ser det ut til å bli vanskelig, sier Skjærvold.
Lite og sent
– Vi har forsøkt å spille inn våre tanker, bekymringer og løsningsforslag til de politiske vennene våre på rødgrønn side, men så viser det seg at heller ikke de er villige til å betale for ulønnsomme posttjenester.
Skjærvold viser til Arne Nævras (SV) forslag om at postbudene for eksempel kan levere dagligvarer og medisiner på budruten, for å sikre postombæringen.
– Det er i beste fall et famlende og lite gjennomtenkt forslag. Det blir for lite, for seint, mener Skjærvold.
Han etterlyser alternative forslag til finansiering i de rødgrønnes budsjetter, ettersom de ikke er villige til å bla opp det de ulønnsomme tjenestene koster.
– Nå har avisredaktørene kommet på banen, og det skrives mye om hvordan avisene vil bli påvirket av redusert omdelingsfrekvens. Da våkner politikerne, sier Skjærvold oppgitt.
• SV foreslår ny plan for å sikre post fem dager i uka
Nær stupet
– Vi ser jo at brevvolumet faller, og konsekvensene av det forstår alle, men tidspunktet Posten valgte for å presentere dette, var rett og slett ikke bra: Det må være lov å bruke litt sunn fornuft.
Det fremstår stadig mer klart at Posten nå ser på alle muligheter for å kutte kostnader.
– Vi går og venter på regjeringen og ny postlov. Da kan det fort bli snakk om privatisering, tror Skjærvold.
Et annet mulig scenario er at man må gå raskt, eller direkte, til omdeling én dag i uken, slik det ble gjort i Danmark.
– Det er ikke våre venner som sitter i regjeringskontorene, slår han fast.
• Postreklamesenteret i Bergen legges ned
SLUTT PÅ SORTERING: Posten vurderer å fremskynde prosessen med å sentralisere ruteklargjøring til Østlandsterminalen.
Kai Hovden
Forkastelig krav
Selv om overskuddet i Posten er borte, krever eieren, altså staten, ni prosent avkastning på kapitalen. Det har Skjærvold lite til overs for.
– Det er forkastelig at eieren skal ta ut penger av Posten nå. Staten gir oss støtte til ulønnsomme tjenester med den ene hånda, og henter ut nesten like mye med den andre, sier han.
Redningsplanken skulle være Bring, men det har ikke slått til som forventet.
– Vi sliter i den grønne riggen også (Bring, journ. anm.). Der begynner det heldigvis å gå bedre, og det er Bring som vil bli fremtiden, mener Skjærvold.
Samtidig er han smertelig klar over at Bring per i dag ikke kan dekke bortfallet av overskudd i Posten.
– For første gang går divisjon post i null, og det takket være statens kjøp av ulønnsomme tjenester. Vi har båret dette til nå, men tiden er inne for at Bring tar over. Skal vi få til det, må Posten se verdien av å samarbeide med Postkom og lytte til medlemmene våre på gølvet. Vi er en ressurs, understreker Skjærvold.
Tøff tilværelse
– Det er tøft å være tillitsvalgt i alt dette. Vi rekker ikke å bli ferdig med den ene omstillingen før den neste kommer. Men vi er flinke til å stå sammen, og til å ta vare på hverandre. Vi mister jo også jobbene våre, men har sagt ja til å ha dette vervet, påpeker Skjærvold.
Mens postreklamesenteret i Bergen er besluttet nedlagt, håper man å få beholde denne virksomheten i Trondheim.
– Klarer vi det, redder vi mange av de eldste. Hvor streken vil gå når det gjelder alder og ansiennitet, vet jeg ikke. Selv er jeg 49 år og har 27 år i Posten. Det gjør meg til den yngste av de med lang fartstid på RK, sier Skjærvold.
Han tror fremtiden ligger i en sammensmelting av divisjonene, men det ligger mest sannsynlig for langt frem i tid til å påvirke det folkene på RK står overfor nå.
– Vi får kartlegge hvor de ledige stillingene finnes og plassere folk der det er mulig. Så får vi telle opp og se hvordan det ble, avslutter Atle Skjærvold.
Det har vært foreslått at noen fra RK kan gå tilbake til å være postbud, men det vil jo være som å pisse i buksa for å holde varmen. Atle Skjærvold
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim