Posten, omstilling, postlov:
Fortsatt ingen ny postlov: – Elendig politisk håndverk, mener Postkom-lederen
Forbundsleder Odd Christian Øverland i Postkom mener regjeringen ødelegger mulighetene for en god omstillingsprosess ved å igjen utsette endringene i postloven.
TIDEN RENNER UT: Posten har gjentatte ganger sagt at konsernet trenger et år på å gjennomføre de nødvendige omstillingene for å gå ned til postomdeling annenhver dag. Nå spises det av denne tiden.
Ole Palmstrøm
kai.hovden@lomedia.no
Mange i og rundt Posten hadde håpet at den etterlengtede endringen av postloven skulle legges fram for Kongen i statsråd i dag. Slik gikk det ikke, og dermed står Posten på stedet hvil for å kunne iverksette omstillingene konsernet har behov for.
Da Posthornet sist etterlyste lovendringen, 7. desember, lød svaret Samferdselsdepartementet presseavdeling:
«Vi jobber fortsatt for et resultat som både møter Postens langsiktige omstillingsbehov, og hvor vi samtidig ser på en løsning for avisdistribusjon».
Ødelegger mulighetene
– De som får arbeidet sitt påvirket av de kommende endringene, trenger et så stort tidsvindu som mulig for å unngå brutale nedbemanninger. Når saken hele tiden utsettes, ødelegges våre muligheter til å finne gode løsninger for våre medlemmer i omstilling. Dette har vi vært mer enn tydelige nok på i all vår kommunikasjon med regjering og departement, sier forbundsleder Odd Christian Øverland i Postkom.
Han mener regjeringen setter Postkoms medlemmer i en håpløs situasjon ved å utsette lovendringen.
– Forslaget skulle ha kommet for mer enn et halvt år siden, slår Øverland fast.
Forbundsleder i Postkom, Odd Chr. Øverland
Ole Palmstrøm
Elendig håndverk
Postkom forstår at det er mange spørsmål som skal avklares før lovendringen er et faktum, men Øverland viser til at denne saken er forberedt siden før 2016.
– Hvor uforberedt går det da an for regjeringen å være på de praktiske utfordringene de foreslåtte endringene skaper, og hvordan de eventuelt kan løses eller kompenseres? Dette er elendig politisk håndverk.
Øverland etterlyser også initiativ fra regjeringen overfor de som på et eller annet tidspunkt mister jobbene sine som følge av de kommende endringene.
– Hvordan vil Erna Solberg og Siv Jensen, som Postens eiere, stille opp og sørge for at vi finner løsninger og kompenserende tiltak for de som har arbeidet ti, tjue, tretti eller førti år i Posten når de står uten arbeid, har mistet AFP-rettigheten sine og ikke kommer inn i nye arbeidsforhold?
Forbundslederen lover at Postkom skal gjøre hva de kan for medlemmene.
– Men, regjeringen gjør det vanskelig for oss når de på denne måten spenner bein på oss gang på gang, sier Øverland.
• Samferdselsdepartementet er over et halvt år på overtid med forslaget til ny postlov
Blør økonomisk
Posten har måttet vurdere å fremskynde tiltak som skal bedre økonomien allerede i 2019. Det mest kjente er sentraliseringen av ruteklargjøring, som kan føre til at mer enn 300 årsverk forsvinner fra terminalene i Bergen, Stavanger, Molde, Trondheim og Stokke.
Brevvolumet stuper, noe som skaper økonomiske vansker for Posten.
– Brevvolumet er ned med mellom 12 og 15 prosent i 2018. Det faller mer enn noensinne, og kraftigere enn forventet, sier pressesjef John Eckhoff i Posten.
Trenger tid
Posten har hele tiden vært klar på at man trenger et år for å gjennomføre de nødvendige omstillingene til omdeling annenhver dag. Med mål om å kunne innføre postomdeling annenhver dag fra 1. januar 2020 er tiden i ferd med å renne ut.
– Posten trenger handlingsrom for å tilpasse oss i den situasjonen vi nå står i, sier Eckhoff.
Han understreker at Posten er avhengig av tid til omstilling for å kunne ivareta de ansatte, og for å kunne gjennomføre denne prosessen i godt samarbeid med de ansattes organisasjoner.
– Det kan bli utfordrende å foreta nødvendige omstillinger fra 2020 ettersom lovendringen ennå ikke er fremlagt, slår Eckhoff fast.