LO Stat fornøyd med omfordeling og satsing på beredskap
LO Stat-leder Egil André Aas mener økte forsvarsbevilgninger er en god start.
ANSVARLIG: LO Stat-leder Egil André Aas er fornøyd med at regjeringen prioriterer omfordeling og Forsvaret i statsbudsjettet.
Eirik Dahl Viggen
anders@lomedia.no
– Ansvarlig, men med viktige grep, er LO Stat-leder Egil André Aas' reaksjon etter første kikk på regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.
Det er to ting han merker seg ved: at regjeringen fortsetter sin sosiale omfordelingspolitikk fra tidligere statsbudsjett og at Forsvaret er vinneren med 15 milliarder i økning.
– Forsvaret trenger mye mer.
Aas er tilfreds med at Forsvaret ser ut til å bli den store budsjettvinneren. Han satt selv som medlem i Forsvarskommisjonen, som la fram sin rapport i mai i år. Deres konklusjon var at det er behov for en massiv satsing på Forsvaret, med mer penger, mer personell og mer utstyr. Regjeringen setter av 15 milliarder kroner mer på neste års budsjett, samt 100 millioner kroner til Heimevernet.
– Det høres kanskje litt rart ut når jeg mener at dette bare er en god begynnelse på en nødvendig opptrapping. Men fakta er at det er behov for mer. Mye mer. Vi er i en helt ny sikkerhetspolitisk situasjon i Europa, og det norske Forsvaret har vært sulteforet over mange år. Nå må det satses skikkelig. Det er jeg ganske trygg på at denne regjeringen vil bidra til, sier Aas.
Den største enkeltprioriteringen i budsjettet har også sammenheng med den nye sikkerhetspolitiske situasjonen: Bidrag til Ukrainas forsvarskamp og konsekvensene av krigen. Disse utgiftene anslås nå til over 40 milliarder kroner.
– Det høres sikkert mye ut for mange. Men det er helt nødvendig. Ukrainernes forsvarskamp må støttes på alle vis. Samtidig må vi ta vare på alle de som har flyktet, og valgt Norge som en trygg havn, sier Aas.
Omfordeling
Aas er enig i at omfordeling må prioriteres, også innenfor et ansvarlig statsbudsjett.
– Omfordelingen består i at barnefamilier, der mange av dem sliter spesielt i dyrtida som rår nå, får noen ekstra bidrag til husholdningen, sier Aas.
Han viser spesielt til maksprisen i barnehager, som reduseres fra 3000 til 2000 kroner i måneden.
– Dette er et grep som treffer mange som sliter akkurat nå. Kombinert med andre bidrag, som videreføring av strømstøtte og redusert trygdeavgift vil det avhjelpe situasjonen for mange som sliter akkurat nå, sier han.
Og så setter han pris på en ny heving av taket på fagforeningskontingent:
– Det er gledelig at fradraget for fagforeningskontingent når 8000 kroner, sier han.