Det ligger grå skyer over fremtiden til PostNord-selskapet. Både blant svenske og danske politikere er det stadig flere som tar til orde for å splitte virksomheten, og gå tilbake til nasjonale postselskaper i Sverige og Danmark.
Øystein Bråthen
Milliardtap for PostNord:
Post Danmark og svenske Posten ble slått sammen i 2009. Nå kan det gå mot splittelse
Store ulikheter i postsektoren i Sverige og Danmark skaper problemer for PostNord. Nylig kom rykter om konkursfare. Flere danske og svenske partier vil sette strek og splitte selskapet.
alf@lomedia.no
PostNord ble dannet i 2009, da Post Danmark AS og den svenske Posten AB ble slått sammen.
Selskapet har 30.000 ansatte i fem land. 20.000 av disse arbeider i Sverige.
PostNord har også logistikkvirksomhet i Norge, men de økonomiske problemene skal ikke ha konsekvenser for den norske driften.
Mareritt-prosjekt fra starten
Daværende næringsminister i Sverige, Maud Olofsson (C) var pådriver for sammenslåingen av den danske og svenske Posten. Prosjektet utviklet seg raskt til et mareritt for de svenske politikerne. Det ble nemlig tidlig klart at det ikke var noen velstående virksomhet man hadde slått seg sammen med. Den danske Posten blødde betydelig - økonomisk sett.
p
Elleve år etter at PostNord ble etablert - hvor den svenske staten eier 60 prosent, mot danskenes 40 prosent - er problemene langt fra løst. Snarere tvert i mot.
Problemene er størst i Danmark, og store ulikheter innen postsegmentet mellom Danmark og Sverige som bidrar til den vanskelige situasjonen. Det skriver den svenske nettavisen DinaPengar.se
Saken fortsetter under bildet.
Roy Ervin Solstad
Milliardtap og konkursfare
For få dager siden ble det hevdet at økonomien i selskapet var så svekket at det var reell fare for konkurs i PostNord, og blant svenske politikere i regjering og Riksdagen er det stadig flere som krever at selskapet må deles opp i nasjonale virksomheter - slik det var før sammenslåingen.
p
Bakgrunnen for bekymringene er underskudd på 3 milliarder kroner over de tre siste årene, og 2018-underskuddet på 855 millioner kroner skal i følge DN nesten utelukkende ha vært forårsaket av den danske nedgangen i brevpost.
I en hemmeligstemplet rapport fra utgangen av 2018 - utført på oppdrag fra svenske og danske myndigheter - skal en av konklusjonene være at store statlige tilskudd er nødvendig, og at selskapet kan være i konkursfare dersom tilskudd ikke innvilges.
Ulike grad av digitalisering
Flere partier tok til orde for en oppsplitting av selskapet da næringskomiteen i den svenske Riksdagen diskuterte saken denne uken, under et møte der både ansvarlige ministre og PostNords ledelse var tilstede.
Mattias Bäckström fra Sverigedemokratene (SD) tok initiativ til å utrede en oppdeling av selskapet.
– Vi må få belyst fakta i forhold til hvordan selskapet kan deles opp, sier Bäckström.
Selv om problemene i Danmark med nedgang i brevposten også i noen grad rammer Sverige, mener Sverigedemokratene at det er vesentlige forskjeller i situasjonen for de to nabolandene.
– Den danske og svenske postsektoren har helt ulike forutsetninger og påvirkes av ulik grad av digitalisering. I tillegg er det ulike regelverk og politiske innganger i synet på virksomhetens fremtid, sier Bäckström.
Utredning unødvendig
Vänsterpartiet (V) ønsker også å dele opp PostNord, og mener behovet for dette er så tydelig at en utredning synes unødvendig.
p
– Vi ønsker å kutte båndene med Danmark i denne saken så fort det lar seg gjøre, sier Jens Holm i Riksdagens trafikkomitè.
– Da sammenslåingen ble vedtatt, gikk vi i mot denne, og vi ser nå med smertelig tydelighet at dette var et feilgrep helt fra starten. Om man sier at den svenske Posten har økonomiske problemer er det en stor underdrivelse i forhold til situasjonen i Danmark, sier Holm til DinaPengar.se.
Regjeringen er avventende
Selv om Socialdemokratene var sterke motstandere av sammenslåingen da den skjedde i 2009, stiller det største regjeringspartiet seg nå avventende til forslaget om å splitte opp virksomheten. Det sier næringsminister Ibrahim Baylan.
– Jeg var leder av trafikkomiteen i Riksdagen da beslutningen om sammenslåingen skjedde i 2009 etter initiativ fra den daværende borgerlige regjeringen. Jeg syntes vedtaket var et feilgrep. Men nå er vi i kommet til et punkt der digitaliseringen vil fortsette uansett eierstruktur. Om noen tror utfordringene rundt dette kan løses ved å splitte selskapet, tror jeg de lurer seg selv. Antallet brev som sendes vil fortsatt minske, og dermed kommer vi til å måtte håndtere de samme spørsmålene uansett, sier Baylan.
Saken fortsetter under bildet.
SKEPTISK: – Vi gikk i mot sammenslåingen da vedtaket om å etablere PostNord ble gjort i 2009. Men nå er vi kommet dit at digitaliseringen i samfunnet skyter fart, og det vil ikke løse våre utfordringer om selskapet splittes, mener næringsminister Ibrahim Baylan i Sverige.
Wikipedia commons
Danskene utreder splittelse
Danske politikere skal også være åpen for å splitte selskapet.
– Tiden har løpt fra dette samarbeidet. Den posten som er i Danmark må vi håndtere internt i landet, sier Hans Kristian Skibby i Dansk Folkeparti, som er det nest største opposisjonspartiet i Folketinget til Jyllands-Posten - som også melder at det danske Transportministeriet innen utgangen av mars skal utrede konsekvensene av å trekke Danmark ut av PostNord.
– Jeg er ikke sikker på at den nåværende konstruksjonen er den beste for fremtiden, sier Kristian Pihl Lorentzen i det ledende opposisjonspartiet Venstre.
Transportminister Benny Engelbrecht fra regjeringspartiet Socialdemokratiet ønsker foreløpig ikke å kommentere en mulig skilsmisse fra dansk side. Ferske regnskapstall presentert denne uken gir rom for noe optimisme.
AVVENTENDE: Danskenes transportminister Benny Engelbrecht ønsker ikke å kommentere en mulig skilsmisse i PostNord-saken foreløpig.
Alf Ragnar Olsen
Kort om PostNord
PostNord ble dannet i 2009, da Post Danmark AS og den svenske Posten AB ble slått sammen.
Selskapet har 30.000 ansatte i fem land. 20.000 av disse arbeider i Sverige.
PostNord sliter med store underskudd, har tapt 3 mrd siste tre år.
Selskapet eies av den svenske stat og den danske stat.
Svenskene har majoritet med 60 prosent eierandel.
PostNord har også logistikkvirksomhet i Norge.
De økonomiske problemene skal ikke ha konsekvenser for den norske driften.
Omsetningen i Norge økte fra 4,2 milliarder svenske kroner til 4,5 milliarder SEK i 2019.
På konsernnivå omsatte selskapet for 38,3 milliarder svenske kroner i 2019, en økning på 0,6 prosent.
Kort om PostNord
PostNord ble dannet i 2009, da Post Danmark AS og den svenske Posten AB ble slått sammen.
Selskapet har 30.000 ansatte i fem land. 20.000 av disse arbeider i Sverige.
PostNord sliter med store underskudd, har tapt 3 mrd siste tre år.
Selskapet eies av den svenske stat og den danske stat.
Svenskene har majoritet med 60 prosent eierandel.
PostNord har også logistikkvirksomhet i Norge.
De økonomiske problemene skal ikke ha konsekvenser for den norske driften.
Omsetningen i Norge økte fra 4,2 milliarder svenske kroner til 4,5 milliarder SEK i 2019.
På konsernnivå omsatte selskapet for 38,3 milliarder svenske kroner i 2019, en økning på 0,6 prosent.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox