JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Postkom snakker for døve ører

Postkoms forbundsleder Odd Christian Øverland, mener forbundets advarsler har slått til.
BLIR IKKE HØRT: Odd Christian Øverland mener regjeringen ikke er villige til å høre på fagbevegelsens argumenter. Han mener de siste fire årenes politikk ikke har vært bra for Postkoms medlemmer.

BLIR IKKE HØRT: Odd Christian Øverland mener regjeringen ikke er villige til å høre på fagbevegelsens argumenter. Han mener de siste fire årenes politikk ikke har vært bra for Postkoms medlemmer.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

Forbundsleder i Postkom, Odd Christian Øverland, slår fast at for medlemmene i Postkom har Erna Solbergs regjering ikke vært et gode. Han konstaterer at Høyre og Fremskrittspartiet har holdt det de lovde før valget i 2013.

– De gikk til valg på, og skrev i regjeringserklæringen, at vedtaket om ikke å innføre EUs tredje postdirektiv skulle omgjøres. Det skulle innføres full konkurranse, også på brev under 50 gram. Jeg tror at de selv trodde det skulle gi positiv effekt. Det har ikke skjedd, sier Øverland.

Solberg vil kutte i formuesskatten – det kan bety 4.000 nye nullskattytere

Dårligere og distriktsfiendtlig

Før valget advarte Postkom om at full liberalisering ville gå ut over både pris og kvalitet. Øverland mener forbundets advarsler har slått til.

– Vi sa det ville bli dårligere, dyrere og distriktsfiendtlig. Jeg mener vi har ordene våre i behold, sier Øverland.

Etter at den nye postloven ble innført, har lørdag blitt en postfri dag, og lørdagsavisene som tidligere ble distribuert av Posten er blitt konkurranseutsatt. Det siste førte til at mange aviser og kunder klagde på kvaliteten på tjenestene, og enkelte aviser har etter hvert sett seg nødt til å kutte ut lørdagsavisen.

– I 2011 hadde vi en rødgrønn regjering, der fagbevegelsen og partiene hadde en god dialog. Til slutt ble vi enige om at alle posttjenestene ikke skulle konkurranseutsettes. De hørte på det vi mener var gode og riktige argumenter, sier forbundslederen.

Øverland mener dialogen mellom fagbevegelse og regjering nærmest har vært fraværende den siste stortingsperioden.

– Det betyr ikke at vi ikke får si det ved mener. Men det er har vært som å snakke til døve ører. De har bestemt seg på forhånd, uansett hva vi har ment, og veldig ofte har det vært en ideologisk beslutning.

Posten vil komme sjeldnere - spørsmålet er når

Mer liberalisering

Postkom og Øverland påpeker at kritikken ikke bare gjelder for forbundets fagområder. Han konstaterer at kritikken kommer fra store deler av fagbevegelsen.

– Se på endringene de gjorde i arbeidsmiljøloven. En samlet norsk fagbevegelse, ikke bare LO, sa fra – uten at det gjorde noe inntrykk. Det samme gjelder i velferdspolitikken. Det er kanskje populistisk å si at de tar fra de svakeste gruppene for å gi skattelette til de rikeste. Men faktum er at det er en totalpott som skal fordeles og prioriteres. Denne regjeringen har prioritert skattelette til de rikeste, fastslår Øverland.

Han mener det ikke kan være noen tvil om hvilken politikk som er ført de siste fire årene. Øverland er heller ikke i tvil om hvilken politikk Høyre og Frp vil føre de neste fire årene, om de fortsatt sitter i regjering.

– Det denne regjeringen har gjort, er å holde det de lover: Mer liberalisering og marked, og skatteliste til rikeste og mindre velferd til de som har minst. De som er enige med regjeringen, får stemme på de blåblå. Jeg skal stemme rødgrønt, fastslår Øverland.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse