Ap-lederen om Andøya, miljøkampen, MDG og Rødt:
Støre måtte svare fagbevegelsen etter valg-nedturen
Arbeiderpartiets forhold til miljøbevegelsen og nedleggelsen på Andøya. Det var noen av temaene Jonas Gahr Støre måtte forklare seg om da han møtte medlemmer av LO Stat like etter kommunevalget.
GRILLING NESTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre har ankommet landskonferansen til LO Stat og gjør seg klar til å bli grillet om resultatet i kommunevalget.
Nyebilder
Saken oppsummert
merete.jansen@lomedia.no
– Denne saken vil forfølge dere helt frem til neste stortingsvalg i 2021, sa Stein-Håkon Eilertsen om Aps støtte til vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon.
Han jobber og bor selv på Andøya og er tillitsvalgt i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF). Med Aps partileder og hele salen som tilhørere, ga han tydelig uttrykk for den frustrasjonen som førte til at Ap gjorde et elendig valg i hjemkommunen.
– Det er et paradoks at dere har endt opp som den store, stygge ulven i denne saken fordi dere som et seriøst parti ikke har lyttet til folket. Det er skuffende at dere ikke tok til dere innspillene vi hadde, sa Eilertsen.
p
Jonas Gahr Støre forsvarte seg med at det klare fagmilitære rådet var å flytte basen til Evenes.
– Vi står inne for den beslutningen. Det er ikke snakk om at vi har «diltet etter Høyre» i denne saken. Jeg har ingen prestisje knyttet til å endre synspunkt i denne saken, hvis det viser seg at de fagmilitære vurderingene peker i en annen retning og det er forsvarlig med tanke på forsvarsevnen, sa Støre og la til:
– Vi har gjort mye viktig og bra for Nord Norge. At regjeringen nå ikke leverer på helikopterberedskapen, skal vi holde dem ansvarlig for.
– Mangler tillit i miljøbevegelsen
Cathrine Ertsås, forbundssekretær i Postkom, dro frem et annet betent tema for arbeiderbevegelsen: Hvor langt kan de strekke seg i samarbeidet med miljøbevegelsen?
– Det er vanskelig å selge inn LO og Ap i miljøbevegelsen, for de har ikke tillit til at vi faktisk gjør noe.
p
Støre hadde liten forståelse for et slikt synspunkt:
– Jeg helt uenig i at vi ikke vil eller får til noe på det området. De store tiltakene som er gjennomført på denne området siden 70-tallet, som Brundtlands bærekraftige utvikling, der har Ap hatt en ledende posisjon. Vi forplikter oss også til å jobbe videre med det. Men vi må gjennomføre tiltak på en måte som ivaretar velferden og arbeidsplassene og som ikke utløser store sosiale protester i samfunnet, sa han.
Saken fortsetter under bildet.
SPØRSMÅL OM MILJØ: Cathrine Ertsås, forbundssekretær i Postkom, var en av flere som bekymret seg for forholdet mellom Ap og miljøbevegelsen.
Nyebilder
Frykter at Rødt blir skviset
Bjørn Ove Hersdal fra NTL Skatt i Rogaland ga uttrykk for en motsatt bekymring, nemlig at Ap skal bevege seg for langt i retning av de grønneste politikerne:
– Kan vi risikere at dere samarbeider MDG fremover og skviser partiet Rødt?
Støre gjentok budskapet sitt fra stortingsvalget i 2017 om at avstanden til begge disse partiene er for stor:
– De har ønsket å sette sluttdato for å avvikle Norges viktigste industri, oljen. Begge partiene ga dessuten uttrykk for at de ikke ønsket å gå inn i noen regjering i den perioden.
Ap-lederen ønsker likevel ikke å lukke noen dører med tanke på valget om to år.
– Vi får se når det nærmer seg. Vi vil jobbe for vår politikk, så får vi se hvem vi kan samarbeide med når det kommer så langt. Akkurat nå er SV og Sp de mest naturlige samarbeidspartnerne.

Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Nå: 0 stillingsannonser