JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
De fire regjeringspartiene sliter på meningsmålingene.

De fire regjeringspartiene sliter på meningsmålingene.

Statsministerens kontor

Kommentar:

«Full krangel i regjeringen»

Statsminister Erna Solberg får det tøffere i tiden framover.
15.01.2020
14:00
15.01.2020 12:57

kjell.werner@anb.no

De fire regjeringspartiene er på kollisjonskurs i mange spørsmål. Det krangles høylytt både internt og offentlig. Det siste eksempelet er at Fremskrittspartiet tok dissens da regjeringen besluttet å hente en terrorsiktet IS-kvinne og hennes to barn hjem til Norge. Nå varsler Frp krav om enda strengere innvandringspolitikk som en slags motytelse.

Mange i Frp reagerer kraftig på at partiet har blitt overkjørt. Christian Tybring-Gjedde er på krigsstien og signaliserer at partiet bør vende ryggen til Høyre, KrF og Venstre. Per-Willy Amundsen mener Frp må tenke grundig gjennom om partiet er tjent med slike «venner» i regjering. Partiets innvandringspolitiske talsmann, Jon Engen-Helgheim, forventer Frp-gjennomslag på andre områder og nevner spesielt ytterligere innstramming i innvandringspolitikken. På den annen side skryter både KrF og Venstre for å ha vunnet fram i den konkrete saken.

Følg oss på Facebook

«Nå skal de slutte å krangle» var tittelen på et stort oppslag i Dagbladet onsdag, ledsaget av et bilde av de fire borgerlige partilederne. Dagen før var det full strid om IS-kvinnen, så Dagbladet traff dårlig da avisen refererte statsminister Erna Solberg på følgende utsagn: «Vi lagde noen spilleregler og oppfatter at vi nå er ganske samstemte». Solberg kan riktignok dekke seg bak ordet «ganske». Men når Frp tar dissens i regjeringen, er det snarere full krangel.

Med dette bakteppet er det grunn til å forvente at det blir en tøffere dragkamp regjeringspartiene seg imellom, både på kammerset og ikke minst i det offentlige ordskiftet. Regjeringspartiene sliter med lav oppslutning på meningsmålingene. Det er milelangt fram til flertall for de fire. Det skyldes i stor grad det faktum at KrF og Venstre over lang tid har ligget godt under den magiske sperregrensen på fire prosent.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

De fire borgerlige partiene har tydeligvis et behov for å markere egenart og særstandpunkter i større grad. Da blir resultatet at de mener en ting i regjering og noe annet overfor kjernevelgere. Det skal bli spennende å se konklusjonen i dragkampene om oljegrensen for iskanten i Barentshavet og framtidig ruspolitikk. Vil de fire partiene forsvare et samlet standpunkt, eller må vi regne med dobbeltkommunikasjon også etter at regjeringen har konkludert?

Tidligere Høyre-profil og nåværende leder av den liberale tankesmien Civita, Kristin Clemet, maner regjeringen til å slutte med kranglingen, samt å fornye både politikk og mannskap. Problemet er imidlertid at politikken bør henge sammen. Nå minner Erna Solbergs regjering mer og mer om Per Bortens regjeringsprosjekt. Han måtte gi opp i 1971 siden det var som å bære en bør med sprikende staur.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.01.2020
14:00
15.01.2020 12:57