JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har det øverste politiske ansvaret for E-tjenesten.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har det øverste politiske ansvaret for E-tjenesten.

Merete Jansen

Kommentar:

«Helbom for E-tjenesten»

«Spionen» Frode Berg er nå på alles lepper.
20.11.2019
13:43
20.11.2019 13:43

kjell.werner@anb.no

Det var en relativt frittalende Berg som tirsdag kveld fortalte store deler av historien som førte til at han til slutt ble arrestert og dømt for spionasje i Russland. Berg føler seg lurt, brukt og sviktet av den militære etterretningstjenesten i Norge. Han ble i egne øyne offer for en fullstendig mislykket operasjon som vi neppe vil få E-tjenestens versjon av. Vi må nok nøye oss med Bergs historie, som ventelig ender opp med flere detaljer i boka som han tenker å skrive.

Frode Berg sier han ble presset til å fortsette med en virksomhet som han hadde lyst til å avslutte. Det han i starten trodde var en vennetjeneste, ble noe helt annet. Dermed havnet han til slutt i russernes klør. Den pensjonerte grenseoffiseren er bitter, skuffet og hard i sin kritikk av E-tjenesten. Det er en forståelig reaksjon. På den annen side kan vi glede oss over at det gikk bra for Berg til slutt, takket være iherdig innsats fra norske myndigheter som fant veien ut av Russland via en diplomatisk hestehandel.

Følg oss på Facebook

Frode Berg var overraskende frittalende, men han holdt samtidig igjen på viktige punkter. Det er helt tydelig at den pensjonerte offiseren fortsatt er opptatt av å være lojal mot landet vårt. Å røpe for mye vil bare gjøre vondt verre for E-tjenesten. Skandalen er allerede stor nok som den er. E-tjenesten synes å ha opptrådt amatørmessig i denne saken. Frode Berg ble en slags ufrivillig spion. Fare for å mislykkes var overhengende. E-tjenesten klarte å lure Berg, men lurte samtidig seg selv.

Men nå bør vi la mye av Frode Bergs historie være historie. Det er mot E-tjenesten søkelyset må rettes. God etterretning er dessverre en nødvendighet. For Nato-landet Norge er det viktig å ha en viss oversikt over hva som skjer i Russland. Det handler om vårt lands og våre allierte lands sikkerhet og mulighet til å kunne forsvare oss. Kvalitet og gode rutiner må ligge til grunn for E-tjenestens virksomhet. Cowboy-tilstander kan vi ikke godta.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det er konstruktivt at Frode Berg sier seg villig til å snakke med de norske aktørene som er interessert i å få vite mer om hvorfor det gikk så galt i denne saken. Det gjelder den militære etterretningstjenesten, Politiets sikkerhetstjeneste og ikke minst Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget).

Når vi nå skal lære av denne spionskandalen er det nettopp EOS-utvalget som må stå sentralt. Etterretningssjefen må også rydde opp i egne rekker. Til slutt er det forsvarsminister Frank Bakke-Jensens ansvar å sørge for at så skjer.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.11.2019
13:43
20.11.2019 13:43