JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Et eksempel på en smart strømmåler.

Et eksempel på en smart strømmåler.

Kamstrup

Kommentar:

«Smartere bruk av elektrisk strøm»

Nå blir det mulig å bruke strømmen smartere.
14.02.2020
13:15
14.02.2020 13:15

kjell.werner@anb.no

Det gir billigere nettleie for folk flest og vil i tillegg være samfunnsøkonomisk lønnsomt. Norges vassdrags- og energidirektorat foreslår tre prismodeller som nettselskapene kan velge mellom. NVEs beregninger viser at 90 prosent av husstandene vil få tilnærmet lik strømregning, med maksimalt ti prosent dyrere eller billigere nettleie.

Problemet er at stadig flere av oss bruker mye strøm samtidig, eksempelvis til hurtiglading av elbiler og matlaging. Og på julaften steker alle juleribba på samme tid, mens det i tillegg er behov for å ha det varmt innendørs. Det er kostbart, og en form for sløsing, å dimensjonere strømnettet for å kunne ta de store toppene når strømforbruket er som størst.

Følg oss på Facebook

På denne bakgrunn vil det være smart, for alle parter, å fordele strømforbruket mer jevnt over døgnet. Med nye strømmålere i hus kan prisen på nettleien variere slik at det blir billigere å holde seg unna forbrukstoppene og dyrere å bruke strøm når «alle» vanligvis gjør det. Elbillading om natta er et eksempel. Varmtvannstanken bør også styres slik at den slår seg på utenom toppene, altså når det blir billigst.

Husholdninger og bedrifter bruker 27 milliarder kroner i nettleie, mens bransjen investerer for 15 milliarder årlig i et bedre nett. Regningen for elektrisk strøm består av tre komponenter: Nettleie, avgifter og selve kraftprisen. Forslaget fra NVE går på innretningen av nettleien, og her kan nettselskapene velge blant tre modeller. Den «smarteste» av disse innebærer at du betaler nettleie ut fra belastningen i den timen i døgnet hvor du bruker mest.

Følg oss på Facebook

Huseiernes Landsforbund er skeptisk og beskriver forslaget som komplekst og vanskelig å forstå. Siden nettselskapene får mulighet til å velge modell selv vil det bli vanskelig for forbrukerne å vite hva de skal forholde seg til. Det hadde kanskje vært enklere med bare en modell som kort og godt gjør det billigere å bruke strøm utenom toppene, fortrinnsvis om natta.

I tillegg bør regjeringen følge opp løftet om å utjevne nettleien. I dag er det nemlig for store geografiske forskjeller i prisen på nettleie. En utjevning kan enklest skje ved at staten gir tilskudd til områder med nøy nettleie. Vannkraften skapes for det meste i Distrikts-Norge. Paradoksalt nok er nettleien ofte høy i typiske distriktskommuner mens denne prisen er gjennomgående er lav i sentrale områder.

Her har distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) fått en utfordring. Saken sorterer riktignok under olje- og energiminister Tina Bru (H), men sammen bør de to statsrådene kunne presse på innad i regjeringen. Ny modell og jevnere nettleie vil være to smarte grep.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.02.2020
13:15
14.02.2020 13:15