JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De reisende vil ta selfie med vekterne

«Oslo S» er navnet på serien som TV-stasjonen Max har sendt flere ganger i uka. Der følger vi vekterne på jobb hele døgnet.
Mersmak: Verken Carlos Escobar  (til venstre), Kenneth Bøhlerengen eller Lars Kleiven vet om det blir noen sesong 2 av Oslo S. Men blir det det, så stiller de gjerne opp.

Mersmak: Verken Carlos Escobar (til venstre), Kenneth Bøhlerengen eller Lars Kleiven vet om det blir noen sesong 2 av Oslo S. Men blir det det, så stiller de gjerne opp.

Leif Martin Kirknes

ane.borrud@lomedia.no

«Tirsdag: Vaktleder Carlos blir forsøkt kvalt av en ustabil mann som har skremt kunder på en restaurant, og må selv bruke makt for å få kontroll på mannen. Ikke lenge etter er det en ny, truende mann som tisser i en av søppelbøttene på stasjonen. Mannen drar i tillegg frem en karabinkrok som han forsøker å slå vekterne med.

Onsdag: En utilregnelig og aggressiv mann setter fyr på aviser på en kiosk. Det ryker kraftig og vekterne må handle raskt for å få kontroll over både mannen og brannen. Senere oppstår det en dramatisk situasjon når sentralen får beskjed av politiet om at det er en suicidal person på et av togene. Vekter Anders får i oppdrag å finne personen, og kjemper en kamp mot klokken for å hindre selvmordsforsøket.»

På denne måten promoterer TV-kanalen Max sin nye satsing om vekterne på Oslo S. Er det sånn det er å være vekter på Oslo S?

– Både ja og nei, svarer Kenneth Bøhlerengen.

Han har jobbet på Oslo S i seks år, og er en av veteranene.

– Det er jo ikke like hektisk alltid, sånn som det ser ut på TV, supplerer Lars Kleiven, som har jobbet på hovedbanestasjonen i ett snaut år.

– Men skjer det noe, så må vi være på pletten. Det er alt fra å følge Olga på 93 til rett perrong til slåsskamp eller redde noen som har fått hjerteinfarkt, sier Kenneth.

Realitydokumentar

I 20 episoder av 22 minutter har seerne kunnet følge hverdagen til Nokas-vekterne på Oslo S. Nå er det en pause for sommeren, men til høsten er 28 nye episoder klare.

Et kamerateam har periodevis fulgt vekterne døgnet rundt.

– Alle vekterne ble spurt om de ville være med, og de som ikke ønsket kunne reserver seg. Det er 12 – 13 vektere som er med i serien, sier Lars.

Carlos Escobar, Kenneth og Lars er tre av vekterne som sa ja til å være med.

– Jeg ville egentlig ikke først, men sa ja fordi jeg tenkte det kunne være bra at folk ser hva vi gjør, sier Carlos.

Heller ikke Kenneth var helt komfortabel med tanken på å være med i en TV-serie til å begynne med.

– Jeg måtte gå noen runder med meg sjøl. Man blotterlegger seg jo. «Der er han som jobber på Oslo S». Men så tenkte jeg: Ja, ja. Det går som det går.

Han var forberedt på negative tilbakemeldinger etter at serien begynte å gå på TV. Men de kom aldri.

Selfier

Responsen fra seerne har vært overveldende – og kun positiv.

– Vi har bare fått bra tilbakemeldinger, forteller Lars.

– Det er mange som sier: Vi visste ikke at det var så ille her. Dere gjør en kjempebra jobb! Forteller Kenneth.

– Det som har overrasket meg mest, er at vi får så mange positive tilbakemeldinger fra pensjonister. Jeg er forbauset over at de ser på serien, ler Lars.

– Det er mange som vil ta selfier med oss. Og familien min er kjempefornøyd med resultatet, forteller Carlos.

Stolte i Nokas

Kommunikasjonssjef i Nokas, Ådne Mauritzen, er også veldig fornøyd med TV-serien. Han forteller at det var produksjonsselskapet Rakett-TV som henvende seg til Nokas med forespørsel om en TV-serie om vekterne på Oslo S.

– Vi syntes det var veldig spennende. Men for oss var det viktig at eiendomsselskapet som eier Oslo S, Rom Eiendom, syntes det samme.

Rom Eiendom ga grønt lyst, og TV-serien ble et faktum.

– Oslo S er Norges mest trafikkerte knutepunkt, og serien gir et fint og nyansert bilde av vekteryrket og det brede spennet av arbeidsoppgaver vekterne våre utfører på Oslo S. Fortrinnsvis er vekternes oppgave å gi service og trygghet til de reisende og de som til daglig har sin arbeidsplass der. Det er imidlertid til tider et hardt miljø rundt og på Oslo S, og vekterne står innimellom overfor krevende situasjoner som må håndteres. Det er viktig å vise fram den delen også.

Mauritzen mener TV-serien er med på å synliggjøre vekternes oppgaver på en ny måte.

– I TV-serien kommer vekternes betydning for samfunnet godt fram. Vi ser at serien får fram mange gode aspekter rundt tjenesten. Den er med og løfter vekterbransjen og folks oppfatning av vekteryrket. Vi registrerer også at seertallene er høye, og koser oss over det.

Kommunikasjonssjefen forteller at de i forkant var bevisste på at TV-serien fra Oslo S ikke bare skulle dreie seg om de gangene en vekter må legge en person i håndjern, men vise hele mangfoldet av arbeidet vekterne på Oslo S gjør.

– Oslo S er et utfordrende sted å være vekter, men samtidig er det et sted vekterne virkelig får bruke alle sine ferdigheter. Ofte blir de stilt ovenfor krevende situasjoner hvor de er førstemann til stedet etter en overdose eller alvorlige sykdomstilfeller. Utallige ganger er vekternes innsats avgjørende for å redde liv. Gjennom TV-serien får vi virkelig synliggjort dette. Og det er vi stolte over!

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse