JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ICAN

Dette forbundet støtter FNs atomvåpenforbud

Denne uka er det 79 år siden USA slapp atombomben. Arbeidsmandsforbundet mener det er viktig å vise et standpunkt.
– Atomvåpen er like jævlig som den gangen det ble brukt i Japan under 2. verdenskrig, sier forbundsleder Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

– Atomvåpen er like jævlig som den gangen det ble brukt i Japan under 2. verdenskrig, sier forbundsleder Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Jan-Erik Østlie

camilla.yndestad@lomedia.no

– Det burde egentlig ikke finnes, sier leder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen.

Forbundslederen snakker om atomvåpen. Kampen mot disse er en sak fagbevegelsen har frontet lenge.

Edvardsen innrømmer at arbeidet kanskje har stått litt stille hos Arbeidsmandsforbundet de siste årene, men nå har det kommet vind i seilene igjen: I februar inngikk forbundet nemlig partnerskap med den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen, ICAN.

– Med tanke på situasjonen internasjonalt og trusler om atomvåpen både her og der, så er det en aktuell problemstilling. Atomvåpen er like jævlig som den gangen det ble brukt i Japan under 2. verdenskrig, sier Edvardsen.

6. august var det 79 år siden USA slapp en atombombe over den japanske byen Hiroshima. Tre dager etter var det byen Nagasaki sin tur.

Overlevde Hiroshima-bomben: Ingen barn må oppleve dette igjen

Verdensomspennende

ICAN er en koalisjon av organisasjoner over hele verden som fremmer FNs atomvåpenforbud. Kampanjen består av mer enn 500 organisasjoner i over 100 land.

ICAN Norge er den norske grenen av kampanjen, og har rundt 60 partnere som er alt fra fredsorganisasjoner til ungdomspartier – og fagbevegelsen.

De jobber blant annet for å avskaffe verdens atomvåpen og at Norge signerer og ratifiserer FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

Denne traktaten ble vedtatt i juli 2017 av FNs generalforsamling, og er en avtale som forbyr stater både å utvikle, prøvesprenge, produsere og skaffe atomvåpen.

Norge har ikke undertegnet denne avtalen. Den norske holdningen er at en norsk tilslutning til avtalen vil være i strid med NATO-medlemskapet.

Avtalen: Se ordlyden i FN-traktaten her

Tilfeldigheter

Grunnen til at Arbeidsmandsforbundet havnet på partner-lista til ICAN er, ifølge forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet Terje Mikkelsen, «helt tilfeldig».

Mikkelsen forteller at forbundet, helt siden midten av 90-tallet, har gitt bevilgninger til organisasjonen «Nei til atomvåpen». Det ble det også gjort på landsmøtet i fjor.

Selv har Mikkelsen lest en del om ICAN, blant annet at de mottok Nobels fredspris i 2017. Tilfeldighetene ville ha det til at han kom over et Facebokinnlegg forfattet av en tidligere tillitsvalgt i vaktbransjen, Daniel Gudbrandsen.

Gudbrandsen hadde fått jobb som koordinator for ICAN Norge, og Mikkelsen tok kontakt med ham.

– Vi snakket om hva det hva det ville bety å være partner, og jeg tenkte at det kunne være en fin markering av forbundet sin støtte til kampen for en atomvåpenfri verden, sier Mikkelsen, og legger til:

– Det ligger i handlingsprogrammet vårt at vi skal jobbe for nedrustning. Så det passet fint.

En søknad ble sendt inn, og i februar kom beskjeden om at forbundet kunne bli partner.

I februar ble Norsk Arbeidsmandsforbund ICAN-partner. Forbundssekretær Terje Mikkelsen, ICAN-koordinator Daniel Gudbrandsen (i midten) og forbundsleder Brede Edavrdsen, er godt fornøyde.

I februar ble Norsk Arbeidsmandsforbund ICAN-partner. Forbundssekretær Terje Mikkelsen, ICAN-koordinator Daniel Gudbrandsen (i midten) og forbundsleder Brede Edavrdsen, er godt fornøyde.

Norsk Arbeidsmandsforbund

– Viktigere enn noen gang

Mikkelsen trekker paralleller til 1980-tallet da man, som nå, levde med atomvåpenfrykt.

– Nå har frykten vært borte noen år, men med de tidene vi lever i, er det kanskje viktigere enn noen gang å vise et standpunkt, sier han

– Hva håper dere å oppnå med partnerskapet?

– Jeg tror ikke at det at vi ble partnere er det som får vektskålen til å tippe over, men det handler om å synliggjøre standpunktet og hva vi står for, sier Mikkelsen – som også vil oppfordre flere forbund til å bli partner.

Tidligere kollega, nå ICAN-koordinator, Daniel Gudbrandsen, roser engasjementet til Arbeidsmandsforbundet:

– Det er kjempegøy at mitt opprinnelige forbund viser at de er gode på fred, og støtter en sak som kampen for en atomfri verden. Jeg synes det er veldig gøy, og er veldig glad for at de tok kontakt og ville bli med på laget, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse