JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pax Forlag

Bokanmeldelse:

Fra rallare til renholdere – her er historieboka om Arbeidsmandsforbundets siste 40 år

Skal du lære fagbevegelsens historie å kjenne kommer du ikke unna historien om Norsk Arbeidsmandsforbund. Nå har historiker Kim G. Helsvig, på oppdrag fra forbundet som Einar Gerhardsen var medlem av, gitt oss en fin innføring av de siste 40 årene.22.09.2021
14:32
22.09.2021 15:32

jan.erik@lomedia.no

I sin historiebok om Arbeidsmandsforbundets siste 40 år hviler Kim G. Helsvig seg på tidligere historieverk om forbundet, ikke minst på Kåre Odlaugs monumentale og svært detaljerte tobindsverk som han skrev til 60-årsjubileet i 1955. To bind som ruver – ja, kanskje er noe av det beste som er skrevet om norsk fagbevegelse noensinne.

Helsvig nevner Odlaug i forbifarten, men slår raskt over til 1970-tallet hvor han henter inspirasjon og nøster opp sine temaer.

Radikalismens tiår

1970-tallet er som kjent radikalismens ti-år, noe som passet et såpass progressivt forbund, et forbund som fikk gruvearbeideren og NKP-eren Harald Øveraas som leder i 1981. Har noe annet LO-forbund i moderne tid hatt en moskvakommunist som leder?

Øveraas kommer uansett godt ut av det i boka til Helsvig. Og kanskje var dette med på å «redde» forbundet unna maoistene i AKP som hadde sin glansperiode i dette tiåret, NKP og AKP var jo som hund og katt.

Dette skriver imidlertid historikeren ingenting om, i det hele tatt er denne boka nesten renset for ml-bevegelsens gjøren og laden, både i fagbevegelsen og utenfor. Det er kanskje litt merkelig.

Da er Helsvig mer opptatt av å markere at i dette tiåret kom arbeidsmiljøloven, kanskje den viktigste loven arbeidslivsfeltet har – og et svært sentralt dokument for Arbeidsmandsforbundet som hadde medlemmer på arbeidsplasser som trengte nettopp den stramme reguleringen som arbeidsmiljøloven åpner for. Loven kom i 1977.

Forfatter-intervju: Arbeiderpartiet får en kilevink i Kim Helsvigs nye historiebok om Arbeidsmandsforbundet

Anmeldelsen fortsetter etter bildet.

Forfatteren: Kim Helsvig er historiker og har skrevet boka om Arbeidsmandsforbundets siste 40 år.

Forfatteren: Kim Helsvig er historiker og har skrevet boka om Arbeidsmandsforbundets siste 40 år.

Emmie Olivia Kristiansen

Markedsliberalismen

Skjønt, kanskje er 1979 et enda viktigere årstall. Da ble Margaret Thatcher statsminister i Storbritannia og hadde som målsetning blant annet å knuse fagbevegelsen generelt og gruvearbeiderne spesielt. Det klarte hun med glans bare etter en fem-seks år. Riktig nok var det den britiske gruveindustrien hun gikk til angrep på, men ikke så mange årene etter fikk dette ringvirkninger her på berget også.

I 1991 var det kroken på døra i Sulitjelma, i 1996 i Sydvaranger – mens landet vel og merke ble styrt av Arbeiderpartiet. De en gang så stolte norske gruvearbeiderne måtte finne seg noe annet å gjøre. På grunn av økonomiske forhold på den globale fronten, på grunn av den sterke markedsliberalistiske politikken til Thatcher – og hennes politiske svirebror fra USA Ronald Reagan, skuespilleren som ble president i USA og som var minst like reaksjonær og fagforeningsfiendtlig som the iron lady Mrs Thatcher. Men en ting klarte de ikke å forhindre: At forbundet fikk bygd Sulis konferansesenter. Det lå ikke akkurat på Karl Johan, men det er mange av forbundets medlemmer som likevel har vært innom.

1980-tallet ble liberalismens og Kåre Willochs glansperiode i Norge, en dårlig deal både for fagbevegelsen og Arbeidsmandsforbundet. Thatcher, Reagan og Willoch vant 1980-tallet, de fleste andre tapte. Unntatt Bobby Socks som vant Grand Prix.

Kvinnene

Hva legger så ellers Helsvig vekt på i sin beskrivelse av forbundets siste 40 år? Sjølsagt trekker han fram forbundets kamp for regionale verneombud – så vel i bygg og anlegg som i renholdsbransjen. Kampen var hard, den ble tidvis kjempet mot både arbeidsgivere og myndigheter som etter hvert tok til fornuft. Og apropos renholderne, at de kom inn i forbundet – mer og mer etter som årene går – bidrar også til at det en gang så mannsdominerte forbundet av anleggs- og gruvearbeidere, får et større og større innslag av kvinnelige medlemmer.

Og da passer det godt å trekke fram Harriet Andreassen, en av gigantene i forbundet som ikke bare satt mange år som LO-sekretær, men også overtok som kommunalminister etter Inger Louise Valle, først i Odvar Nordlis regjering, deretter i Gro Harlem Brundtlands første regjering i 1981. Nord-trønderen som også er en legende i kommunalpolitikken i Rælingen, kommunen på Nedre Romerike hvor hun var varaordfører i to perioder på 1970-, 1980- og 1990-tallet, kommunen hun bodde i siste delen av sitt liv.

Erna er stjerna

I siste delen av Helsvigs bok er Erna stjerna. Ikke den sittende statsministeren, men Erna Hagensen, renholds- og restaurantarbeideren som ble forbundsleder i 2003 og gikk av seksten år seinere. Arbeidsmandsforbundets første kvinnelige leder. Hun er ikke den første kvinnelige lederen av et LO-forbund, men hun slår med god margin for eksempel Rita Bråten fra Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund som ble leder i 2014 og Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund som ble leder i 2017.

Etter en tung tid for forbundet, både politisk, økonomisk og hva angår rekruttering, fikk Hagensen forbundet på offensiven igjen – ikke aleine, sjølsagt, men hun var lederen som blant annet også kjempet for et forbundsløst LO. Det fikk hun riktig nok aldri gjennomslag for, men i kampen mot sosial dumping – et fenomen som nærmest kom som en tsunami til Norge i kjølvannet av øst-europeiske arbeidsinnvandrere etter EU-utvidelsen i 2004, sto Erna Hagensen i fremste rekke. Ikke bare for renholderne, men også for en annen yrkesgruppe som vokste seg sterke på hennes vakt: Vekterne.

Husker du denne boka? Arbeidsmandsforbundet har hatt 13 ledere siden 1895. Nå er de samlet mellom to permer

Lesverdig

Alt det som ganske summarisk nevnes ovenfor skriver Helsvig om i denne boka på nesten 400 sider. Og mye, mye mer. Men er boka god? Verdt å lese? Svaret er ja. Helsvig går seg aldri vill i årstall eller uvesentlige detaljer på nerdenivå. Han forsøker å sette Arbeidsmandsforbundet inn i den samfunnsmessige sammenhengen forbundet hører hjemme i.

Det betyr blant annet også at Arbeiderpartiet har en ikke helt ubetydelig rolle i boka. Og partiet, som jo som alle veit er et nært familiemedlem av alle LO-forbund, kommer ikke så veldig bra fra det. Helsvig peker som flere og flere andre historikere også gjør på et parti som ikke lenger er hva det var. Det trenger ikke nødvendigvis være noe galt i det, alt endrer seg over tid – det har samfunnet i stort også gjort, det har også arbeidslivet gjort. Det klassiske proletariatet, arbeiderklassen med tunge fysiske jobber i industrien er snart en saga blott – funksjonærene har tatt over i det nye kunnskapssamfunnet Norge. Mener Helsvig. Og Arbeiderpartiet har smidd sin sosialdemokratiske politikk etter dette. Historikeren moraliserer ikke over en sånn utvikling, han gjør som hans profesjon har lært han opp til ved kun å skildre og beskrive. Det er sånn en akademiker gjør det.

Kim G. Helsvig:

Norsk Arbeidsmandsforbund 1980-2020 – Makt og motstand i hyperkapitalismens tid

Pax 2021

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.09.2021
14:32
22.09.2021 15:32Mest lest

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Ole Martin Wold

Bussjåfør Somieh ble angrepet på jobb: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området


Flere saker