JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Her er den nye lønna for veiarbeiderne

Alle får et generelt tillegg på fire kroner i timen, og minstelønna for øvede arbeidstagere går opp med over 10 kroner timen. Nytt av i år er at «byrdefulle situasjoner ved rengjøring av toalett på rasteplasser» skal gi smuss-tillegg.
Resultatet skal nå ut på uravstemning hos medlemmene, og frist for å avgi stemme er 21. juni. 

Resultatet skal nå ut på uravstemning hos medlemmene, og frist for å avgi stemme er 21. juni. 

Tor Lindseth

ane.borrud@lomedia.no 

Torsdag 12. mai ble Norsk Arbeidsmandsforbund og Fellesforbundet enig med Byggenæringens Landsforening (BNL) om en revidert utgave av overenskomst for asfaltarbeid og veivedlikehold.

Arbeidsmandsforbundet har drøye 2.200 medlemmer på denne overenskomsten, mens Fellesforbundet har om lag 200 medlemmer.

– Vi er fornøyde med oppgjøret. Vi har hatt god dialog rundt vanskelige temaer som arbeidstid og innkvartering for driftspersonell. Vi har også klart å bli enige om bestemmelser rundt forskyvning og endring av arbeidstid, noe som har vært et tema i mange år, sier nestleder i Arbeidsmandsforbundet og forhandlingsleder Brede Edvardsen. 

Her kan du lede hele protokollen

Hopp i minstelønna 

Resultatet av forhandlingene er altså at alle får et generelt tillegg på fire kroner i timen fra 1. april.

I tillegg gjør de tre minstelønnssatsene i avtalen et hopp. 

For øvede arbeidstagere øker minstelønnssatsene 10 kroner og 23 øre per time fra 209,77 til 220 kroner i timen. 

For arbeidstakere med yrkeserfaring øker minstelønnssatsene med 9,51 kroner i timen, fra 202,49 til 212 kroner i timen. 

For arbeidstagere over 18 år uten yrkeserfaring øker minstelønna opp med 9,75 kroner i timen, fra 196,25 til 206 kroner i timen.

De generelle tillegget er innbakt i minstelønnsøkningene. 

Bastillegget der arbeidslaget arbeider på eget ansvar, øker fra 14 til 15 kroner, mens bastillegget der lagbasen fører dags- og ukerapporter øker fra 17 til 18 kroner i timen.  

Og tillegg for arbeid i tunnel og lukkede rom økes med 1,70 kroner, fra 19,80 kroner i timen til 21,50 kroner i timen. 

Dessuten øker fagarbeidertillegget med en krone, fra 16 til 17 kroner i timen.

Nytt tillegg for byrdefulle rengjøring

Smusstillegget øker fra 19,80 kroner i timen til 21,50 kroner i timen. 

Smusstillegget gis blant ved arbeid med kloakk og septikk, og fjerning av døde dyr. 

Nytt av i år er at smusstillegget også skal gis ved rengjøring av toalett på rasteplasser ved utkalling som følge av ekstraordinære forhold ved byrdefulle situasjoner. 

– Å vaske toaletter på rasteplasser kan være akkurat så ille som man kan forestille seg! Dette er noe som vi virkelig har jobba for å få inn, påpeker forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Frode Engen. 

Tilpassede arbeidsklær og vernebriller

Partene ble også enige om å ta inn en rekke av de endringene frontfaget tidligere har oppnådd. 

Blant annet gjelder dette tilpassede arbeidsklær, med en tekstpresisering i overenskomsten på at: «Arbeidstøy skal være tilpasset både til kvinner og menn der unisex-modellen ikke er tilfredsstillende».

Bedriftene skal også tilby vernebriller med styrke til arbeidstakere som har et dokumentert behov for dette og hvor vernebriller som benyttes utenpå ordinære briller ikke gir hensiktsmessig vern.

Det ble også enighet om at partene lokalt skal drøfte behovet for å gjøre endringer i pensjonsordningene bedriften har. Fra drøftingene skal det settes opp protokoll.

Arbeidstid

Partene er enige om å gjenoppta utvalgsarbeidet om arbeidstid som ble satt ned i tariffoppgjøret 2020. Utvalget skal sikte på å legge fram en anbefaling i god tid før mellomoppgjøret i 2023.

– Vi fikk gjort en del endringer under forhandlingene i kapittelet om arbeidstid som vi er fornøyd med. Utvalget skal følge opp de endringene som er gjort nå, og se at det gir det resultatet vi ønsker. Og så skal det jobbe videre med resterende av kapittelet, sier Engen. 

For Arbeidsmandsforbundet er det viktig at veiarbeiderne har forutsigbar arbeidstid som er mulig å kombinere med å ha et familieliv.

– For asfaltarbeiderne kan det være lange arbeidsdager på sommertid, og om vinteren kan det bli mye arbeid for brøytebilsjåfører. Vi klarer jo ikke å bestemme når det snør, men vi kan legge til rette for en forutsigbar arbeidstid og forutsigbar lønn, avslutter forbundssekretæren.  

Nå skal resultatet ut på uravstemning hos medlemmene på avtalen, og frist for å avgi stemme er 21. juni. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse