JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hovedtillitsvalgt vil sende ledere på kurs

– Alle ledere med personalansvar burde få utdelt en håndbok i hovedavtalen når de er nye i jobben, mener hovedtillitsvalgt i Recover, Malin Larsen.
Malin Larsen, hovedtillitsvalgt i Recover.

Malin Larsen, hovedtillitsvalgt i Recover.

Ylva Seiff Berge

camilla.yndestad@lomedia.no

Malin Larsen er hovedtillitsvalgt i skadesaneringsfirmaet Recover. Under temasesjonen «Medbestemmelse», under landsmøtet i Arbeidsmandsforbundet, var det spesielt en tematikk hun kjente seg igjen i: At det i de senere år har kommet flere ledere.

Ifølge en SSB-statistikk som professor i ledelse, Tom Karp, viste til under temasesjonen, har det kommet 70.000 flere ledere her i landet de siste 10 årene. I dag er det rundt 230.000 ansatt i lederstillinger.

Som hovedtillitsvalgt, har Larsen selv et stort antall leder å forholde seg til. Bedriften består av over 50 avdelinger rundt omkring i landet, der det er minst en avdelingsleder på hvert sted.

Over der igjen, er det områdeleder, før nivået strekker videre opp mot regionsdirektør – og HR-ledelse og daglig leder, som ligger øverst. Larsen forteller at det da kan være vanskelig å vite hvem hun skal forholde seg til.

 – Det er veldig komplisert. Det er vanskelig å vite hvem man skal henvise videre til, og de som skal ha ansvar har ofte ikke noe svar og gi meg. Til syvende og sist ender alt opp hos HR – som er knyttet til ledelse og administrasjon av personalet i virksomheten –, sier hun.

Sakene ender hos HR

Ifølge professor Karp, er vi i ferd med å få en profesjonell, styrende lederklasse, som alle bruker de samme verktøyene. Men det er få av dem som lærer mye om den norske modellen om samarbeid, også på bedriftsnivå. 

– Skal vi ha bedriftsdemokratier som fungerer, må vi ha en maktbalanse. Nå bør man følge med, sa han. 

Larsen sier seg enig. Selv mener hun at treparts-samarbeidet på arbeidsplassen hennes er så godt som ikke-eksisterende.

– Alle saker jeg behandler som er landsdekkende, er det HR som behandler. Det er HR som sitter med den avgjørende styringsretten, og vi blir ofte møtt av motstand – selv om jeg viser til lovverket. Det er tidkrevende, sier hun.

Vil kurse ledelsen

Nå etterlyser Larsen en bedre opplæring av ledelsen. Hun mener de bør vite hva som står i tariffavtalen og hovedavtalen, de må vite når de tillitsvalgte skal hentes inn, hva de skal holdes informert om, og hvor de skal være med.

– Dette kommer ikke naturlig for mange ledere. Jeg skulle gjerne sendt alle sammen av gårde på en kurssamling, sier hun.

Ifølge professor Karp, blir det et problem for den norske modellen og bedriftsdemokratiet om det blir for mange sjefer. Han mener det vil utfordre bedriftsdemokratiet i negativ retning.

– At makt klynges i en ledermasse, det er en tendens å være obs på, sier han.

Malin Larsen er klar i sin sak.

– Alle som er ansatte i lederroller med personalansvar skulle fått utdelt en håndbok i hovedavtalen når de er nye i jobben. Da kunne vi opplevd gode endringer, sier hun. 

– Stort engasjement fra tillitsvalgte

Administrerende direktør i Recover, Vegar Kristoffersen, skriver i en e-post til Arbeidsmanden at han opplever stort engasjement fra sine tillitsvalgte og bedriftens representanter både lokalt og sentralt.

Han skriver videre at deres tillitsvalgte er representert i bedriftens arbeidsmiljøutvalg, bedriftsutvalg, og er i aktiv dialog med bedriften. Han forteller at HR er også bedriftens primærkontakt når det gjelder samarbeidet med de tillitsvalgte sentralt.

– Denne funksjonen innebærer at HR, sammen med representanter fra bedriftens ledelse, er i løpende dialog og behandler saker som er viktig for de tillitsvalgte eller bedriften å ta opp. I en del saker finner partene gode løsninger sammen, og andre saker må vi jobbe mer med, sier Kristoffersen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse