JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ILLUSTRASJONSFOTO.

ILLUSTRASJONSFOTO.

Tri Nguyen Dinh

Hver femte tillitsvalgt har blitt mobbet eller trakassert

Noen utsettes også for trusler. Sjefene er verst.16.06.2015
12:00
29.06.2015 15:53

ragnhild@lomedia.no

– Jeg har vært tillitsvalgt i mange år, og har tidligere opplevd mye tillit. Men etter at vi fikk ny sjef, er jeg redd hver gang jeg går inn på klubbkontoret, forteller en tillitsvalgt i EL & IT Forbundet som ønsker å være anonym.

På oppdrag fra LO Media har Fafo spurt tillitsvalgte om de i sitt tillitsvalgtarbeid har vært utsatt for mobbing, trusler eller vold. Fafo har brukt LOs tillitsvalgtpanel, som består av om lag 4000 tillitsvalgte fra hele landet, og fra alle LO-forbundene.

19 prosent, altså nesten hver femte tillitsvalgt, oppgir at hun eller han har vært utsatt for ubehagelige opplevelser i form av plaging eller ubehagelig erting i løpet av de siste tolv månedene. To tredeler av disse har vært utsatt for dette fra sine ledere.

Flere tillitsvalgte LO-Aktuelt har vært i kontakt med forteller om ledere som trakasserer og er ute etter å ta dem som stiller krav. Én tillitsvalgt forteller at han en rekke ganger har blitt kjeftet huden full fordi han – etter sjefens mening – bruker for mye tid på tillitmannsarbeid. En annen fikk klar beskjed om at han ville bli sendt vekk da han gjentatte ganger stilte spørsmål ved sikkerheten på anlegget der han var utleid, noe som til slutt også skjedde.

– Det går ut over nattesøvnen, og det går ut over familien. Han (sjefen, red.anm.) tar altfor mye plass i hodet mitt, forteller en tillitsvalgt som har opplevd å gå gråtende fra samtaler med sin leder, tilsynelatende uten at sjefen tok notis av det.

Tillitsvalgte trues

3 prosent av de spurte i tillitsvalgtpanelet oppgir at de i løpet av det siste året har blitt utsatt for trusler som var så alvorlige at de ble redde. Spørreundersøkelsen avdekker også at 1 prosent har vært utsatt for vold i samme periode.

Djevat Hisenaj, leder for Fellesforbundets avdeling 266, hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Hordaland, forteller at avdelingen har hatt flere slike saker.

– Jeg kommer nettopp fra et møte med en tillitsvalgt som har blitt trakassert og truet av arbeidsgiver. Sjefen har blant annet forsøkt å fabrikkere bevis i et forsøk på å bli kvitt ham, forteller Hisenaj når LO-Aktuelt ringer.

Han forteller at det er svært vanskelig å få tillitsvalgte i restaurant- og utelivsbransjen. Det er få som vil ta verv, mange tør ikke engang å organisere seg. Å være tillitsvalgt kan være en utsatt posisjon.

– Det styggeste eksempelet jeg kan huske, var det klubblederen ved en nattklubb i Bergen som ble utsatt for. Eieren truet ham på det groveste. Blant annet fikk han høre at de skulle knuse ansiktet hans. Den tillitsvalgte mistet jobben, vi gikk til sak og han ble tilkjent en erstatning på 300 000 kroner. Men alle medlemmene våre på denne arbeidsplassen forsvant, forteller Hisenaj.

Splitt og hersk

Jan Sivertsen, forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund, anslår at de mottar saker som gjelder trusler og truende atferd tre til fire ganger i året. Det er særlig innenfor gods- og langtransport slike saker forekommer.

– Her ser vi eksempler på arbeidsgivere som bruker alle triks for å skvise ut de tillitsvalgte. Flere ganger har vi sett eksempler på at ledelsen i bedriften har klart å få de andre kollegene til å vende seg mot den tillitsvalgte. Vi har hatt tilfeller der vi har måttet hjelpe tillitsvalgte med å finne ny arbeidsgiver.

– Har det vært saker der dere har politianmeldt trusler?

– Problemet er at slike saker som regel blir henlagt. Skal de stå seg i retten, må trusler eller trakassering kunne dokumenteres. Særlig i saker der den tillitsvalgte ikke har støtte fra resten av kollegiet, blir det en veldig vanskelig oppgave.

Sinte medlemmer

Men det er ikke bare ledere som utsetter tillitsvalgte for ubehagelige opplevelser. Nesten halvparten av de som har opplevd plaging eller ubehagelig erting, sier det er kolleger som trakasserer. For mange ansatte og tillitsvalgte i fagbevegelsen er trusler fra medlemmer heller ikke et ukjent fenomen.

Brede Edvardsen, hovedtillitsvalgt i ISS for Norsk Arbeidsmandsforbund, sier til LO-Aktuelt at han jevnlig mottar trusler.

– Jeg vil anslå at det skjer omtrent en gang i måneden. Som oftest dreier det seg om sinte og fortvilte medlemmer.

Slike hendelser er på sett og vis blitt en del av jobben, forteller Edvardsen.

– Har du noen gang blitt ordentlig redd?

– Nei, men det kan være ubehagelig. Jeg har heldigvis aldri opplevd noe fysisk.

De fleste situasjoner lar seg løse gjennom samtaler, erfarer Edvardsen.

– Da prøver jeg å roe gemyttene, så tar vi hverandre i hånda og starter på nytt igjen, forklarer han.

LES MER:

Seksuell trakassering på jobb

Flere opplever vold og trakassering på jobben

Mobbing og trakassering også i fagbevegelsen

Trakassering av tillitsvalgte

• Nesten 20 prosent av tillitsvalgte oppgir å ha vært utsatt for ubehagelige opplevelser i form av plaging eller ubehagelig erting i løpet av de siste tolv månedene.

• To tredeler av dem har vært utsatt for dette fra sine ledere.

• 3 prosent oppgir at de i løpet av det siste året har blitt utsatt for trusler som var så alvorlige at de ble redde.

• 1 prosent har vært utsatt for vold i samme periode.

• Det kommer fram i en undersøkelse Fafo har gjort for LO Media.

• Fafo har brukt LOs tillitsvalgtpanel, som består av om lag 4000 tillitsvalgte fra hele landet, og fra alle LO-forbundene, i undersøkelsen.

• Over 2000 svarte på undersøkelsen.

Vi ser eksempler på arbeidsgivere som bruker alle triks for å skvise ut de tillitsvalgte.

Jan Sivertsen, Norsk Transportarbeiderforbund

Det er få som vil ta verv, mange tør ikke engang å organisere seg.

Djevat Hisenaj, leder for Fellesforbundets avdeling 266, hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Hordaland

– Viktig å skille sak og person

Partene på arbeidsplassen må etablere gode spilleregler, som for eksempel å skille mellom sak og person, understreker LO-sekretær Terje O. Olsson.

– Det ligger i sakens natur at det til tider kan være utfordrende å stå på krava for sine kolleger overfor arbeidsgiver, sier Olsson.

Han minner om hovedavtalen mellom LO og NHO som blant annet sier: «En gjensidig korrekt og tillitsfull opptreden mellom bedriftens representanter og de tillitsvalgte er en avgjørende forutsetning for samarbeidet mellom partene på bedriften».

«Plikt å opptre kameratslig»

Olsson sier plaging, ubehagelig erting eller trakassering også kan virke nedbrytende for selve fagforeningsideen.

– En fagforening er tuftet på fellesskapet og kollektivet. Det er derfor viktig at kollektivet beskytter det enkelte medlem og de som er tillitsvalgte, sier Olsson.

Han minner om at dette historisk sett har vært viktig for fagbevegelsen. I et lite klipp fra en fagforeningsstatuett fra 1927 heter det: «Det er ethvert medlems plikt å opptre kameratslig på arbeidsplassen, så vel i alminnelig omgang som under selve arbeidet. Som ukameratslig opptreden regnes nedsettende eller mistenkeliggjørende omtale av og sladder om kamerater».

– Bruk verneombudet

Olsson påpeker at noen av svarene i kartleggingen fra tillitsvalgtpanelet indikerer at disse ordene er like aktuelle i dag som i 1927.

– Når en tillitsvalgt opplever plaging og ubehagelig erting, er det naturlig å samrå seg med verneombudet, sier han.

Olsson fastholder at det å være tillitsvalgt i utgangspunktet er positivt fordi man er blitt vist tillit og valgt som representant av en gruppe kolleger. En Fafo-undersøkelse fra 2012 viste da også at de fleste tillitsvalgte trives i vervet.

16.06.2015
12:00
29.06.2015 15:53Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig»


Flere saker