Hver femte tillitsvalgt har blitt mobbet eller trakassert
Noen utsettes også for trusler. Sjefene er verst.
ILLUSTRASJONSFOTO.
Tri Nguyen Dinh
ragnhild@lomedia.no
– Jeg har vært tillitsvalgt i mange år, og har tidligere opplevd mye tillit. Men etter at vi fikk ny sjef, er jeg redd hver gang jeg går inn på klubbkontoret, forteller en tillitsvalgt i EL & IT Forbundet som ønsker å være anonym.
På oppdrag fra LO Media har Fafo spurt tillitsvalgte om de i sitt tillitsvalgtarbeid har vært utsatt for mobbing, trusler eller vold. Fafo har brukt LOs tillitsvalgtpanel, som består av om lag 4000 tillitsvalgte fra hele landet, og fra alle LO-forbundene.
19 prosent, altså nesten hver femte tillitsvalgt, oppgir at hun eller han har vært utsatt for ubehagelige opplevelser i form av plaging eller ubehagelig erting i løpet av de siste tolv månedene. To tredeler av disse har vært utsatt for dette fra sine ledere.
Flere tillitsvalgte LO-Aktuelt har vært i kontakt med forteller om ledere som trakasserer og er ute etter å ta dem som stiller krav. Én tillitsvalgt forteller at han en rekke ganger har blitt kjeftet huden full fordi han – etter sjefens mening – bruker for mye tid på tillitmannsarbeid. En annen fikk klar beskjed om at han ville bli sendt vekk da han gjentatte ganger stilte spørsmål ved sikkerheten på anlegget der han var utleid, noe som til slutt også skjedde.
– Det går ut over nattesøvnen, og det går ut over familien. Han (sjefen, red.anm.) tar altfor mye plass i hodet mitt, forteller en tillitsvalgt som har opplevd å gå gråtende fra samtaler med sin leder, tilsynelatende uten at sjefen tok notis av det.
Tillitsvalgte trues
3 prosent av de spurte i tillitsvalgtpanelet oppgir at de i løpet av det siste året har blitt utsatt for trusler som var så alvorlige at de ble redde. Spørreundersøkelsen avdekker også at 1 prosent har vært utsatt for vold i samme periode.
Djevat Hisenaj, leder for Fellesforbundets avdeling 266, hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Hordaland, forteller at avdelingen har hatt flere slike saker.
– Jeg kommer nettopp fra et møte med en tillitsvalgt som har blitt trakassert og truet av arbeidsgiver. Sjefen har blant annet forsøkt å fabrikkere bevis i et forsøk på å bli kvitt ham, forteller Hisenaj når LO-Aktuelt ringer.
Han forteller at det er svært vanskelig å få tillitsvalgte i restaurant- og utelivsbransjen. Det er få som vil ta verv, mange tør ikke engang å organisere seg. Å være tillitsvalgt kan være en utsatt posisjon.
– Det styggeste eksempelet jeg kan huske, var det klubblederen ved en nattklubb i Bergen som ble utsatt for. Eieren truet ham på det groveste. Blant annet fikk han høre at de skulle knuse ansiktet hans. Den tillitsvalgte mistet jobben, vi gikk til sak og han ble tilkjent en erstatning på 300 000 kroner. Men alle medlemmene våre på denne arbeidsplassen forsvant, forteller Hisenaj.
Splitt og hersk
Jan Sivertsen, forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund, anslår at de mottar saker som gjelder trusler og truende atferd tre til fire ganger i året. Det er særlig innenfor gods- og langtransport slike saker forekommer.
– Her ser vi eksempler på arbeidsgivere som bruker alle triks for å skvise ut de tillitsvalgte. Flere ganger har vi sett eksempler på at ledelsen i bedriften har klart å få de andre kollegene til å vende seg mot den tillitsvalgte. Vi har hatt tilfeller der vi har måttet hjelpe tillitsvalgte med å finne ny arbeidsgiver.
– Har det vært saker der dere har politianmeldt trusler?
– Problemet er at slike saker som regel blir henlagt. Skal de stå seg i retten, må trusler eller trakassering kunne dokumenteres. Særlig i saker der den tillitsvalgte ikke har støtte fra resten av kollegiet, blir det en veldig vanskelig oppgave.
Sinte medlemmer
Men det er ikke bare ledere som utsetter tillitsvalgte for ubehagelige opplevelser. Nesten halvparten av de som har opplevd plaging eller ubehagelig erting, sier det er kolleger som trakasserer. For mange ansatte og tillitsvalgte i fagbevegelsen er trusler fra medlemmer heller ikke et ukjent fenomen.
Brede Edvardsen, hovedtillitsvalgt i ISS for Norsk Arbeidsmandsforbund, sier til LO-Aktuelt at han jevnlig mottar trusler.
– Jeg vil anslå at det skjer omtrent en gang i måneden. Som oftest dreier det seg om sinte og fortvilte medlemmer.
Slike hendelser er på sett og vis blitt en del av jobben, forteller Edvardsen.
– Har du noen gang blitt ordentlig redd?
– Nei, men det kan være ubehagelig. Jeg har heldigvis aldri opplevd noe fysisk.
De fleste situasjoner lar seg løse gjennom samtaler, erfarer Edvardsen.
– Da prøver jeg å roe gemyttene, så tar vi hverandre i hånda og starter på nytt igjen, forklarer han.
LES MER:
Trakassering av tillitsvalgte
• Nesten 20 prosent av tillitsvalgte oppgir å ha vært utsatt for ubehagelige opplevelser i form av plaging eller ubehagelig erting i løpet av de siste tolv månedene.
• To tredeler av dem har vært utsatt for dette fra sine ledere.
• 3 prosent oppgir at de i løpet av det siste året har blitt utsatt for trusler som var så alvorlige at de ble redde.
• 1 prosent har vært utsatt for vold i samme periode.
• Det kommer fram i en undersøkelse Fafo har gjort for LO Media.
• Fafo har brukt LOs tillitsvalgtpanel, som består av om lag 4000 tillitsvalgte fra hele landet, og fra alle LO-forbundene, i undersøkelsen.
• Over 2000 svarte på undersøkelsen.
Vi ser eksempler på arbeidsgivere som bruker alle triks for å skvise ut de tillitsvalgte.
Jan Sivertsen, Norsk Transportarbeiderforbund
Det er få som vil ta verv, mange tør ikke engang å organisere seg.
Djevat Hisenaj, leder for Fellesforbundets avdeling 266, hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Hordaland
– Viktig å skille sak og person
Partene på arbeidsplassen må etablere gode spilleregler, som for eksempel å skille mellom sak og person, understreker LO-sekretær Terje O. Olsson.
– Det ligger i sakens natur at det til tider kan være utfordrende å stå på krava for sine kolleger overfor arbeidsgiver, sier Olsson.
Han minner om hovedavtalen mellom LO og NHO som blant annet sier: «En gjensidig korrekt og tillitsfull opptreden mellom bedriftens representanter og de tillitsvalgte er en avgjørende forutsetning for samarbeidet mellom partene på bedriften».
«Plikt å opptre kameratslig»
Olsson sier plaging, ubehagelig erting eller trakassering også kan virke nedbrytende for selve fagforeningsideen.
– En fagforening er tuftet på fellesskapet og kollektivet. Det er derfor viktig at kollektivet beskytter det enkelte medlem og de som er tillitsvalgte, sier Olsson.
Han minner om at dette historisk sett har vært viktig for fagbevegelsen. I et lite klipp fra en fagforeningsstatuett fra 1927 heter det: «Det er ethvert medlems plikt å opptre kameratslig på arbeidsplassen, så vel i alminnelig omgang som under selve arbeidet. Som ukameratslig opptreden regnes nedsettende eller mistenkeliggjørende omtale av og sladder om kamerater».
– Bruk verneombudet
Olsson påpeker at noen av svarene i kartleggingen fra tillitsvalgtpanelet indikerer at disse ordene er like aktuelle i dag som i 1927.
– Når en tillitsvalgt opplever plaging og ubehagelig erting, er det naturlig å samrå seg med verneombudet, sier han.
Olsson fastholder at det å være tillitsvalgt i utgangspunktet er positivt fordi man er blitt vist tillit og valgt som representant av en gruppe kolleger. En Fafo-undersøkelse fra 2012 viste da også at de fleste tillitsvalgte trives i vervet.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.
Flere saker
Trakassering av tillitsvalgte
• Nesten 20 prosent av tillitsvalgte oppgir å ha vært utsatt for ubehagelige opplevelser i form av plaging eller ubehagelig erting i løpet av de siste tolv månedene.
• To tredeler av dem har vært utsatt for dette fra sine ledere.
• 3 prosent oppgir at de i løpet av det siste året har blitt utsatt for trusler som var så alvorlige at de ble redde.
• 1 prosent har vært utsatt for vold i samme periode.
• Det kommer fram i en undersøkelse Fafo har gjort for LO Media.
• Fafo har brukt LOs tillitsvalgtpanel, som består av om lag 4000 tillitsvalgte fra hele landet, og fra alle LO-forbundene, i undersøkelsen.
• Over 2000 svarte på undersøkelsen.