JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ILLUSTRASJONSFOTO.

ILLUSTRASJONSFOTO.

Tri Nguyen Dinh

Hver femte tillitsvalgt har blitt mobbet eller trakassert

Noen utsettes også for trusler. Sjefene er verst.16.06.2015
12:00
29.06.2015 15:53

ragnhild@lomedia.no

– Jeg har vært tillitsvalgt i mange år, og har tidligere opplevd mye tillit. Men etter at vi fikk ny sjef, er jeg redd hver gang jeg går inn på klubbkontoret, forteller en tillitsvalgt i EL & IT Forbundet som ønsker å være anonym.

På oppdrag fra LO Media har Fafo spurt tillitsvalgte om de i sitt tillitsvalgtarbeid har vært utsatt for mobbing, trusler eller vold. Fafo har brukt LOs tillitsvalgtpanel, som består av om lag 4000 tillitsvalgte fra hele landet, og fra alle LO-forbundene.

19 prosent, altså nesten hver femte tillitsvalgt, oppgir at hun eller han har vært utsatt for ubehagelige opplevelser i form av plaging eller ubehagelig erting i løpet av de siste tolv månedene. To tredeler av disse har vært utsatt for dette fra sine ledere.

Flere tillitsvalgte LO-Aktuelt har vært i kontakt med forteller om ledere som trakasserer og er ute etter å ta dem som stiller krav. Én tillitsvalgt forteller at han en rekke ganger har blitt kjeftet huden full fordi han – etter sjefens mening – bruker for mye tid på tillitmannsarbeid. En annen fikk klar beskjed om at han ville bli sendt vekk da han gjentatte ganger stilte spørsmål ved sikkerheten på anlegget der han var utleid, noe som til slutt også skjedde.

– Det går ut over nattesøvnen, og det går ut over familien. Han (sjefen, red.anm.) tar altfor mye plass i hodet mitt, forteller en tillitsvalgt som har opplevd å gå gråtende fra samtaler med sin leder, tilsynelatende uten at sjefen tok notis av det.

Tillitsvalgte trues

3 prosent av de spurte i tillitsvalgtpanelet oppgir at de i løpet av det siste året har blitt utsatt for trusler som var så alvorlige at de ble redde. Spørreundersøkelsen avdekker også at 1 prosent har vært utsatt for vold i samme periode.

Djevat Hisenaj, leder for Fellesforbundets avdeling 266, hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Hordaland, forteller at avdelingen har hatt flere slike saker.

– Jeg kommer nettopp fra et møte med en tillitsvalgt som har blitt trakassert og truet av arbeidsgiver. Sjefen har blant annet forsøkt å fabrikkere bevis i et forsøk på å bli kvitt ham, forteller Hisenaj når LO-Aktuelt ringer.

Han forteller at det er svært vanskelig å få tillitsvalgte i restaurant- og utelivsbransjen. Det er få som vil ta verv, mange tør ikke engang å organisere seg. Å være tillitsvalgt kan være en utsatt posisjon.

– Det styggeste eksempelet jeg kan huske, var det klubblederen ved en nattklubb i Bergen som ble utsatt for. Eieren truet ham på det groveste. Blant annet fikk han høre at de skulle knuse ansiktet hans. Den tillitsvalgte mistet jobben, vi gikk til sak og han ble tilkjent en erstatning på 300 000 kroner. Men alle medlemmene våre på denne arbeidsplassen forsvant, forteller Hisenaj.

Splitt og hersk

Jan Sivertsen, forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund, anslår at de mottar saker som gjelder trusler og truende atferd tre til fire ganger i året. Det er særlig innenfor gods- og langtransport slike saker forekommer.

– Her ser vi eksempler på arbeidsgivere som bruker alle triks for å skvise ut de tillitsvalgte. Flere ganger har vi sett eksempler på at ledelsen i bedriften har klart å få de andre kollegene til å vende seg mot den tillitsvalgte. Vi har hatt tilfeller der vi har måttet hjelpe tillitsvalgte med å finne ny arbeidsgiver.

– Har det vært saker der dere har politianmeldt trusler?

– Problemet er at slike saker som regel blir henlagt. Skal de stå seg i retten, må trusler eller trakassering kunne dokumenteres. Særlig i saker der den tillitsvalgte ikke har støtte fra resten av kollegiet, blir det en veldig vanskelig oppgave.

Sinte medlemmer

Men det er ikke bare ledere som utsetter tillitsvalgte for ubehagelige opplevelser. Nesten halvparten av de som har opplevd plaging eller ubehagelig erting, sier det er kolleger som trakasserer. For mange ansatte og tillitsvalgte i fagbevegelsen er trusler fra medlemmer heller ikke et ukjent fenomen.

Brede Edvardsen, hovedtillitsvalgt i ISS for Norsk Arbeidsmandsforbund, sier til LO-Aktuelt at han jevnlig mottar trusler.

– Jeg vil anslå at det skjer omtrent en gang i måneden. Som oftest dreier det seg om sinte og fortvilte medlemmer.

Slike hendelser er på sett og vis blitt en del av jobben, forteller Edvardsen.

– Har du noen gang blitt ordentlig redd?

– Nei, men det kan være ubehagelig. Jeg har heldigvis aldri opplevd noe fysisk.

De fleste situasjoner lar seg løse gjennom samtaler, erfarer Edvardsen.

– Da prøver jeg å roe gemyttene, så tar vi hverandre i hånda og starter på nytt igjen, forklarer han.

LES MER:

Seksuell trakassering på jobb

Flere opplever vold og trakassering på jobben

Mobbing og trakassering også i fagbevegelsen

Trakassering av tillitsvalgte

• Nesten 20 prosent av tillitsvalgte oppgir å ha vært utsatt for ubehagelige opplevelser i form av plaging eller ubehagelig erting i løpet av de siste tolv månedene.

• To tredeler av dem har vært utsatt for dette fra sine ledere.

• 3 prosent oppgir at de i løpet av det siste året har blitt utsatt for trusler som var så alvorlige at de ble redde.

• 1 prosent har vært utsatt for vold i samme periode.

• Det kommer fram i en undersøkelse Fafo har gjort for LO Media.

• Fafo har brukt LOs tillitsvalgtpanel, som består av om lag 4000 tillitsvalgte fra hele landet, og fra alle LO-forbundene, i undersøkelsen.

• Over 2000 svarte på undersøkelsen.

Vi ser eksempler på arbeidsgivere som bruker alle triks for å skvise ut de tillitsvalgte.

Jan Sivertsen, Norsk Transportarbeiderforbund

Det er få som vil ta verv, mange tør ikke engang å organisere seg.

Djevat Hisenaj, leder for Fellesforbundets avdeling 266, hotell- og restaurantarbeiderforeningen i Hordaland

– Viktig å skille sak og person

Partene på arbeidsplassen må etablere gode spilleregler, som for eksempel å skille mellom sak og person, understreker LO-sekretær Terje O. Olsson.

– Det ligger i sakens natur at det til tider kan være utfordrende å stå på krava for sine kolleger overfor arbeidsgiver, sier Olsson.

Han minner om hovedavtalen mellom LO og NHO som blant annet sier: «En gjensidig korrekt og tillitsfull opptreden mellom bedriftens representanter og de tillitsvalgte er en avgjørende forutsetning for samarbeidet mellom partene på bedriften».

«Plikt å opptre kameratslig»

Olsson sier plaging, ubehagelig erting eller trakassering også kan virke nedbrytende for selve fagforeningsideen.

– En fagforening er tuftet på fellesskapet og kollektivet. Det er derfor viktig at kollektivet beskytter det enkelte medlem og de som er tillitsvalgte, sier Olsson.

Han minner om at dette historisk sett har vært viktig for fagbevegelsen. I et lite klipp fra en fagforeningsstatuett fra 1927 heter det: «Det er ethvert medlems plikt å opptre kameratslig på arbeidsplassen, så vel i alminnelig omgang som under selve arbeidet. Som ukameratslig opptreden regnes nedsettende eller mistenkeliggjørende omtale av og sladder om kamerater».

– Bruk verneombudet

Olsson påpeker at noen av svarene i kartleggingen fra tillitsvalgtpanelet indikerer at disse ordene er like aktuelle i dag som i 1927.

– Når en tillitsvalgt opplever plaging og ubehagelig erting, er det naturlig å samrå seg med verneombudet, sier han.

Olsson fastholder at det å være tillitsvalgt i utgangspunktet er positivt fordi man er blitt vist tillit og valgt som representant av en gruppe kolleger. En Fafo-undersøkelse fra 2012 viste da også at de fleste tillitsvalgte trives i vervet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.06.2015
12:00
29.06.2015 15:53Mest lest

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

Morten Hansen

Gunn ble tilbudt 10.000 ekstra i måneden for å vente med å gå av med pensjon

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Erlend Angelo

Joachim har kjempet mot bemanningsbyråene i mange år. Nå kan bygningsarbeideren juble

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Eivind Senneset

Heidi (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

Jan Erik Østlie

Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

Anders Hauge-Eltvik

Kulturstreiken for rettferdig pensjon trappes opp. Se oversikten her

Kommentar

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Jan-Erik Østlie

«Stendi har krøpet til korset. Det er en seier for fagbevegelsen», skriver Kjell Werner


Flere saker