JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke privatiser renholderne i Forsvaret en gang til

Martin Guttormsen Slørdal

I 2016 privatiserte Solberg-regjeringen renholdet i Forsvaret. I Hurdalsplattformen fem år senere lovte Støre-regjeringen at renholdet i Forsvaret igjen skal utføres av ansatte i Forsvarsbygg. Den prosessen er godt i gang, og renholderne i Forsvarsbygg i Rogaland og Agder er først ute. 11. desember i år får de staten som arbeidsgiver. Hele prosessen skal fullføres i løpet av 2024. 

Høyre er ikke fornøyd. «Hvorfor mener statsråden det er fornuftig pengebruk å påføre forsvarssektoren om lag 100 millioner årlig i ekstrakostnader til renhold, når det er dokumentert et betydelig behov for økte bevilgninger til andre formål i Forsvaret», spurte forsvarspolitiske talsperson, Hårek Elvenes, forsvarsministeren i fjor. 

Et halvt år senere viste leder i Utenriks- og forsvarskomiteen Ine Marie Eriksen (H) til tall fra Forsvarsdepartementet, som viser at Forsvaret har spart om lag 610 millioner kroner på å konkurranseutsettingen av renholdet. 

Men hvem det er som har betalt prisen, sier Høyre-representantene ingenting om. 

Siden renholderne gikk fra stat til privat, fikk de nye pensjonsordninger. I Statens pensjonskasse blir det satt av 5,7 prosent til pensjonssparing. Mens loven om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) i det private sier at arbeidsgiver plikter å betale et beløp tilsvarende minst to prosent av de ansatte sin lønn til pensjonssparing. Så vidt vi vet finnes det ingen renholdsselskap som betaler mer pensjon enn den lovpålagte minstesatsen. 

I tillegg gir statens pensjonsordning utbetaling resten av livet, mens OTP-en er begrenset til de 10 første årene som pensjonist. 

Forsvaret har altså spart store summer på at renholderne får dårligere pensjon. 

I tillegg ble privatiseringen en tragedie for de eldre renholderne. For å få AFP i det private, må en ha jobbet i en privat bedrift med AFP i sju av de siste ni årene De som var 55 år eller eldre da ISS overtok renholdet, mistet dermed retten til å gå av med privat AFP. Renholderne gikk helt høyesterett for å beholde den offentlige AFP-en de hadde før konkurranseutsettingen, men tapte. 

Det er under to år til neste stortingsvalg, og det er ikke usannsynlig at det blir regjeringsskifte. Hårek Elvenes sier i en e-post til Arbeidsmanden at det er viktig for Høyre å få mest mulig kampkraft ut av hver krone som brukes i forsvarssektoren. «Nøyaktig hvordan vi vil organisere dette ved et regjeringsskifte må vi få komme tilbake til», skriver han.

At vi trenger et sterkt forsvar i Norge er det vel mindre debatt om enn noensinne. Men børen med å styrke Norges forsvarsevne må ikke legges på renholdernes rygg! 

Ane Børrud

Ansvarlig redaktør i Arbeidsmanden

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse