JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Forbundssekretær Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund er sterkt bekymret over at antall tilsyn fra Arbeidstilsynet i renholdsbransjen har stupt.

Forbundssekretær Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund er sterkt bekymret over at antall tilsyn fra Arbeidstilsynet i renholdsbransjen har stupt.

Øyvind Aukrust

Nesten ingen tilsyn i renholdsbransjen: – Det kan gjøre at tiår med arbeid for å gjøre bransjen seriøs, er bortkastet

Arbeidstilsynet har nesten stoppet opp med å føre tilsyn med renholdsbransjen. Arbeidsmandsforbundet mener dette kan bringe bransjen tiår tilbake, og skylder på arbeidsgiverne09.05.2019
07:38
11.01.2020 12:23

torgny@lomedia.no

I første kvartal i år har Arbeidstilsynet utført bare fem grundige tilsyn i renholdsbransjen. Til sammenligning utførte tilsynet 119 slike tilsyn i fjor. I 2014 og 2015 var tallet for hele året over 300 tilsyn.

– Dette er svært alvorlig og kan gjøre at tiår med arbeid for å gjøre bransjen seriøs, er bortkastet, sier Brede Edvardsen forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund. Arbeidsmandsforbundet organiserer ansatte i renholdsbedriftene.

p

Arbeidstilsynet forklarer nedgangen i tilsyn med at «satsingen på renhold er over akkurat nå» (se utdypende svar lenger ned i saken).

Renholdsbransjen har vært preget av sosial dumping, uverdige arbeidsforhold og arbeidslivskriminalitet. Et viktig middel for å skape orden i bransjen har vært å allmenngjøre tariffavtalen. Allmenngjøring innebærer at det blir innført en minstelønn i bransjen, basert på lønnsnivået i tariffavtalen.

Skrekkscenariet

– Skrekkscenariet er at hvis ikke Arbeidstilsynet gjennomfører tilsyn, kan det undergrave hele allmenngjøringsordningen, sier Edvardsen.

For at det skal fattes vedtak om allmenngjøring må det dokumenteres «at utenlandske arbeidstakere utfører eller kan komme til å utføre arbeid på vilkår som samlet sett er dårligere enn det som gjelder etter landsomfattende tariffavtaler for vedkommende fag eller bransje».

– Vi bruker blant annet dokumentasjon fra Arbeidstilsynet for å dokumentere sosial dumping. Hvis ikke Arbeidstilsynet gjennomfører kontroller har vi mindre dokumentasjon å legge fram, sier Edvardsen.

Så å si slutt i renholdsbransjen

Arbeidstilsynet gjennomfører fire ulike former for tilsyn. Den enkleste er postalt tilsyn, der de bare sender e-post og spør etter opplysninger. De gjennomfører også tilsyn på bakgrunn av tips og meldinger. I tillegg kommer de på uanmeldte tilsyn med svært begrenset tema. Den fjerde form for tilsyn er ordinære tilsyn hvor det kan gjennomføres intervjuer med en eller flere, befaring og dokumentgjennomgang. Det er denne typen tilsyn som Arbeidstilsynet har færre av i renholdsbransjen i første kvartal av 2019.

Edvardsen mener at en viktig grunn til at Arbeidstilsynet har trappet ned tilsyn i renholdsbransjen er en tvist om tolkning av allmenngjøringsforskriften. Direktoratet for Arbeidstilsynet fattet i fjor et vedtak om at allmenngjøringsordningen bare skulle gjelde for uorganiserte bedrifter. En viktig del av Arbeidstilsynets tilsyn går ut på å kontrollere lønns- og arbeidsvilkår i bedriftene. Tolkningen av forskriften betyr at tilsynet ikke skal kontrollere lønns- og arbeidsvilkår i bedrifter med tariffavtale.

Tilsyn i renhold

Ikke for tariffbedrifter

I allmenngjøringsforskriften heter det at «forskriften gjelder ikke for ansatte i bedrifter som er omfattet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett.» Denne bestemmelsen kom inn i forskriften etter striden om hotellrenhold. Da hotellene begynte å skille ut renholdet til eksterne rengjøringsbyrå oppsto det en uenighet om hvilken tariffavtale som skulle gjelde.

For å tydeliggjøre at Riksavtalen for hotell og restaurant mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet fortsatt skulle gjelde på hotellene, ble denne teksten tatt inn.

Etter en kontroll av en renholdsbedrift i Trondheim som var organisert i NHO Service og Handel, hevdet arbeidsgiverne at allmenngjøringsforskriften ikke omfattet deres medlemmer.

Arbeidsmand protesterte

Direktoratet for Arbeidstilsynet ga arbeidsgiverne medhold. Norsk Arbeidsmandsforbund protesterte. De mente at det var en saksbehandlingsfeil når direktoratet tolket en tariffavtale uten å forhøre seg med arbeidstakersida.

Etter lønnsoppgjøret skal renholdsoverenskomsten opp til ny behandling i Tariffnemnda. Norsk Arbeidsmandsforbund mener at denne bestemmelsen skal ut av forskriften slik at Arbeidstilsynet også kan føre tilsyn med at NHO Service og Handels medlemsbedrifter overholder lønnsbestemmelsene.

– Vi er enig med Arbeidsmandsforbundet i at dette er en drastisk nedgang i antall tilsyn i bransjen, og vi mener fortsatt at allmenngjøring har hatt en viktig effekt i bransjen, sier direktør i arbeidsgiverforeningen NHO Service og Handel, Anne Cecilie Kaltenborn.

Saken fortsetter under bildet.

Kun renholdsoverenskomsten

– Derimot er NHO Service imot å fjerne denne bestemmelsen i allmenngjøringsforskriften. Det vil føre til at Arbeidstilsynet overtar de tillitsvalgtes jobb. Men vi håper at Arbeidstilsynet fortsatt vil prioritere renholdsbransjen, og vi er glade for at vi ser en økning i risikobaserte tilsyn, som er svært viktig for både renholdsbransjen og andre bransjer

Det er til sammen ni tariffavtaler som er allmenngjort i Norge, men det er bare allmenngjøringen av renholdsoverenskomsten som inneholder bestemmelser om at forskriften ikke «gjelder (…) for ansatte i bedrifter som er omfattet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett».

Jobber risikobasert

– Hvorfor har antall tilsyn i renholdsbransjen gått ned?

– Arbeidstilsynet har noen nærings- og temasatsinger vi prioriterer. Disse kan variere fra år til år, etter hvor risikoen er størst. Det er sånn vi jobber, sier juridisk direktør i Arbeidstilsynet Gry Singsaas til FriFagbevegelse.

– Vi har satsing i en periode og så går vi over på et annet område. Det betyr likevel ikke at vi har droppet tilsyn i renhold. Vi går fortsatt på tilsyn som følge av tips, og vi gjennomfører tilsyn per post med renholdsbedrifter som ikke er godkjente. Satsingen på renhold er over akkurat nå. Men nå satser vi på andre bransjer og tema, for å kunne nå de mest risikoutsatte av de rundt over alle 250 000 bedriftene, sier Singsaas

– Så det har ingen sammenheng med problemene knyttet til allmenngjøringen av renholdsoverenskomsten?

– Nei, det har ingen direkte sammenheng med det, men vi har problemer med å håndheve deler av regelverket innen renholdsbransjen, medgir Singsaas.

Edvardsen uenig

Brede Edvardsen i Arbeidsmandsforbundet mener at å være fritatt for lover og regler alle i bransjen må forholde seg til, fordi man har inngått tariffavtale, er helt useriøst.

Han går heller ikke god for forklaringen som Singsaas kommer med. I et brev til NHO Service og Handel skriver Edvardsen: «På direkte forespørsel oppgir Arbeidstilsynet at årsaken til deres nedprioritering av bransjen er at allmenngjøringsforskriftens ordlyd slik den (er ) i dag».

Edvardsen viser også til referatet fra møte i trepartsbransjeprogram for renhold fra oktober i fjor. I det møtet orienterte regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet om utfordringer med allmenngjøringsforskriften. I referatet heter det at «Virksomheter som er omfattet av en landsomfattende tariffavtale er unntatt. Slik forskriften er utformet har ikke Arbeidstilsynet hjemmel til å føre tilsyn med denne i virksomheter omfattet av landsdekkende tariffavtaler.»

Ifølge Arbeidsmandsforbundet betyr det at forskriften om allmenngjøring av renholdsbransjen fører til det kraftige fallet i tilsyn.

09.05.2019
07:38
11.01.2020 12:23Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

Debatt

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Ole Palmstrøm

«Svar til Unio om lønn i staten»

Liv Tørres er leder av internasjonal avdeling i LO,

Liv Tørres er leder av internasjonal avdeling i LO,

Jan-Erik Østlie

Russisk LO får ikke komme på LO-kongressen

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet vil ha Sissel Skoghaug som LO-nestleder


Flere saker