JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

Peab Asfalt legger ned i store deler av Sør-Norge: – Skuffet, men ikke overrasket

Peab Asfalt nedbemanner med over 100 personer. Men de aller fleste asfaltarbeiderne har fått ny jobb.
 Ole Høybakken, hovedtillitsvalgt for de organiserte i Peab Asfalt i Arbeidsmandsforbundet, er lettet over at de fleste asfaltarbeiderne har greid å finne seg ny jobb.

 Ole Høybakken, hovedtillitsvalgt for de organiserte i Peab Asfalt i Arbeidsmandsforbundet, er lettet over at de fleste asfaltarbeiderne har greid å finne seg ny jobb.

Martin Guttormsen Slørdal

Saken oppsummert

ane.borrud@lomedia.no

– Selv om jeg er skuffet, er det viktigste for meg at folk har en jobb å gå til, sier hovedtillitsvalgt Ole Høybakken.

Peab Asfalt Norge har gått med underskudd lenge. 

Ifølge anlegg.no hadde bedriften et samlet tap fra 2020 til 2023 på 330 millioner kroner. Tallene for de siste ti årene viser at selskapet bare unntaksvis har gått i pluss.

Likevel kom pressemeldingen som Peab sendte ut den 19. februar som en stor overraskelse: Konsernledelsen og styret i Peab Asfalt og Swerock i Norge ville se på om de skulle legge ned og/eller selge de deler av virksomheten som gikk med underskudd.  

Swerock er en leverandør av pukk og grus som er en del av Peab-konsernet.  

De lønnsomme områdene, Peab Asfalt region Nord, Swerock region Nord og Swerock region Midt, ville ifølge pressemeldingen fortsette å operere som normalt. 

Nå, to måneder etter, er det klart at Peab Asfalt legges ned i store deler av Norge sør for Trondheim. 

– Men det er fortsatt kontrakter i sør som skal fullføres, både i Vestfold, på Gardermoen og i Bergen, forteller Ole Høybakken, hovedtillitsvalgt for de organiserte i Peab Asfalt i Arbeidsmandsforbundet. 

Da nedbemanningsprosessen startet i februar, hadde asfaltbedriften 210 ansatte. Når den er ferdig vil det være igjen om lag 100 ansatte, og de aller fleste vil være i Nord-Norge. 

Skuffet, men ikke overrasket

Som hovedtillitsvalgt er Høybakken skuffet over at eierne gikk så drastisk til verks, men ikke overrasket. 

– Selv om det gikk bedre i fjor enn mange år før, gikk det likevel ikke med overskudd. Jeg er skuffet over det som har skjedd, men jeg skjønner at eierne ikke kan holde på i det uendelige med å tape penger, sier han. 

Det viktigste for Høybakken er uansett at folk har en jobb å gå til. 

Og den gode nyheten oppi det hele, er at av de som sto på nedbemanningslisten i februar, er det bare en håndfull som ikke har fått seg ny jobb. 

– Det er ikke mange som ikke har fått seg jobb nå, sier Høybakken.

Han synes beslutningen om å legge ned deler av virksomheten kom for tett på starten av årets asfaltsesong. 

– Beskjeden burde ha kommet før jul, så hadde folk hatt bedre tid på seg. Men jeg regner likevel med at det vil ordne seg for de aller fleste. 

– En ryddig prosess

Selv om Ole Høybakken er skuffet over beslutningen eierne valgte å ta, roser han dem for at prosessen har vært ryddig. 

– Målet er helt tydelig å ivareta de ansatte på best mulig måte. 

Både konserntillitsvalgt i Peab Norge, Peab Asfalts tillitsvalgt i Fellesforbundet, tillitsvalgt i Swerock og han selv har vært involvert fra første stund. 

– Vi var noen av de første som fikk vite om planene. Vi har hatt jevnlige møter med den nye direktøren i Norge og HR-avdelingen. Det går ikke an å sammenligne med forrige gang, sier han. 

Forrige gang, det var på høsten i 2022 da over 150 fast ansatte asfaltarbeidere ble sagt opp i Peab Asfalt

Hvis de ønsket, kunne de søke for å få tilbake sine egne stillinger, men da som sesongarbeidere, var beskjeden. 

LO gikk til sak, og det ble forlik. Alle som ville skulle få tilbake jobbene sine som fast ansatt. 

– Tror du Peab Asfalt hadde overlevd, dersom de faste ansatte hadde blitt sesongarbeidere? 

– Nei, det tror jeg ikke. Det var mange som gikk ut døra og over til konkurrentene den gangen. Jeg tror ikke det hadde hjulpet Peab om vi alle hadde blitt sesongarbeidere. Så mange fast ansatte var det ikke igjen.

– Prisene vil øke

Men det Høybakken mener hadde virket, det var å høyne prisene i asfaltmarkedet. 

– Prisene har vært altfor lave i altfor mange år. Det har blitt lagt inn anbud så å si til selvkost. Det har ikke vært bra, verken for bedriftene eller for de ansatte. Det er vanskelig å forhandle lønn når det er lite å forhandle på, mener Høybakken. 

Nå er han ganske sikker på at prisene uansett kommer til å øke.

– Det må jo bli høyere priser når en så stor aktør blir borte i Sør-Norge. Det blir mindre konkurranse, og dyrere for både stat, kommune og enkeltpersoner. Det kommer de til å kjenne på lommeboka. 

Har langsiktig mål

På rosen fra hovedtillitsvalgt Høybakken om at prosessen har vært ryddig, skriver administrerende direktør i Peab, Carl-Johan Mohlin, i en e-post til Arbeidsmanden at bedriften er opptatt av å ha en åpen og ærlig kommunikasjon med tillitsvalgte og ansatte i alle endringsprosesser. 

– Det handler om å trygge våre ansatte gjennom prosessen, og få innspill til tiltak som kan redusere eventuelle negative konsekvenser. Vi har opplevd samarbeidet med de tillitsvalgte som svært profesjonelt og konstruktivt.

Bedriftens mål på kort sikt er å opprettholde en sunn og lønnsom asfaltvirksomhet i Nord-Norge. På lang sikt er målet å styrke Peab Asfalts posisjon i markedet og sikre bærekraftig vekst for fremtiden. 

– Vi vil fortsette å investere i våre ansatte og jobbe for å opprettholde en verdibasert kultur som fremmer respekt for andre, godt arbeidsmiljø, utvikling og samarbeid, skriver Mohlin. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss