JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholder Naemy (26) får ikke tjenestepensjon på en fjerdedel av lønna: – I verste fall blir jeg minstepensjonist, og må ha hjelp fra Nav

Dagens pensjonssystem gir ikke dem med lavest lønn god nok opptjening: Naemy Trandum Aasen er 26 år, og har innsett at hun må starte egen sparing for å få en pensjon å leve av.
Naemy Trandum Aasen er 26 år, og har begynt å spare til egen pensjon.

Naemy Trandum Aasen er 26 år, og har begynt å spare til egen pensjon.

Ole Palmstrøm

ane.borrud@lomedia.no

Naemy Trandum Aasen er renholder. I fjor tjente hun 367.000 kroner i året. Arbeidsgiveren Ren Pluss setter av 2 prosent til pensjon av 75 prosent av lønna hennes. De første 25 prosentene av lønna får hun ikke pensjon av.

Renholdsbedriften Naemy Trandum Aasen jobber i, setter av 5.400 kroner til hennes pensjon i året. Med forslaget om pensjon fra første krone ville bedriften måtte sette av ytterligere 2.000 kroner.

– Jeg synes det er urettferdig at det ikke er pensjon fra første krone i obligatorisk tjenestepensjon. Det rammer dem som trenger det mest hardest. De som tjener godt over gjennomsnittslønn vil få en bedre pensjon, og for dem er det ikke så vanskelig å spare til egen pensjon, slår hun fast.

Ina (41) og Anita (48) gjør den samme jobben, men bare én får pensjon fra første krone

Pensjons-kravene

For å ta pensjonssaken i korthet: Alle bedrifter i privat sektor er pålagt å ha obligatorisk tjenestepensjon (OTP) for sine ansatte, med minst 2 prosents oppsparing i året. Men loven har unntak.

Pensjonsopptjeningen starter etter 1G, som det heter, som er grunnbeløpet i folketrygden. 1 G er i dag 96.883 kroner. Dersom du har en stilling som er lavere enn 20 prosent, om du jobber et sted kortere enn i 12 måneder eller er under 20 år, setter loven ingen krav om at det skal settes av pensjon til deg.

For renholderen Naemy betyr det at hun ikke får pensjon for ¼ av det hun tjener. Noe som utgjør 1.938 kroner i tapt pensjonsopptjening i året.

– Hva vil det bety for deg hvis du får pensjon fra første krone?

– Det vil bety masse. Det vil gi meg en sikrere pensjonisttid. Og jeg vil ikke ha et sånt press på å spare til pensjon selv.

OTP kommer i tillegg til alderspensjon fra folketrygden og eventuell AFP (avtalefestet pensjon), som ansatte i bedrifter med tariffavtale har.

Jon (55) får ikke tjenestepensjon, selv om han jobber fulltid

Sparing og fornuftig mamma

Aasen er 26 år, nybakt tobarnsmor – og hun sparer til pensjonisttilværelsen. 350 kroner i måneden i Individuell Pensjonssparing, og 6 prosent av alt hun får utbetalt fra Arbeidsmandsforbundet, som for eksempel dekning av tapt arbeidsfortjeneste og reiseutgifter til møter og kurs. Hvorfor akkurat seks prosent? Det er fordi det er den prosenten mannen hennes har i obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Han er elektriker.

– Jeg begynte å tenke på pensjon da vi fikk vårt første barn, for litt over to år siden. Jeg satt i tariffrådet, der vi diskuterte pensjon. Og så snakket jeg masse med mamma om det. Jeg skjønte at her skal jeg begynne å spare i alle fall, forteller hun.

Målet er at hun skal kunne leve omtrent som nå når hun blir pensjonist.

– I verste fall blir jeg minstepensjonist, og må ha hjelp fra Nav. Men jeg er ung, har begynt å spare, og så er jeg halvt enebarn. Jeg har snakket med mamma om at hun er min fremtidige pensjon, sier Aasen med et skjevt smil.

Renholderen synes det er synd at pensjonisttilværelsen er avhengig av hvilke kort livet deler ut til deg.

– Du må få riktig familie og god helse. Hadde jeg hatt tre søsken hadde det ikke vært mye igjen etter deling av arv. Men – jeg er jo også avhengig av at mamma ikke slår ut håret og bruker alle pengene på å reise verden rundt!

Elleve ungdomsledere i LO vil endre pensjonsregler som rammer unge ekstra hardt

– Loven må endres

Det er ikke forbudt å gi pensjon fra første krone i OTP. Ifølge LO er det 400.000 arbeidstakere i privat sektor som har dette i dag.

– Kunne dere ikke tatt dette med arbeidsgiver, da?

– På egenhånd er det vanskelig å få gjennomslag for ting som kan være en kostnad for arbeidsgiver, slår renholderen fast.

– Nei, det må en lovendring til for å få det gjennom!

Som ansatt i en bransje som lever av anbud, har hun forståelse for at bedriftene ikke kan innføre bedre pensjon enkeltvis.

– De er jo i en situasjon hvor de må vinne anbud for å kunne drive. Hvis bare ett firma gir pensjon fra første krone, vil det bli en ulempe for dem i anbudsprosessene, fordi de må prise seg litt høyere. Men hvis alle må gi pensjon fra første krone, da blir det fortsatt konkurranse på like vilkår.

1 krone og 10 øre timen

Ifølge LO er det en million arbeidstakere i privat sektor som ikke har pensjon fra første krone. Det vil si nesten 40 prosent av alle sysselsatte i landet; privat og offentlig sektor til sammen.

– Er det storforlangende å kreve pensjon fra 1. krone for en million arbeidere?

– Nei – det kan virke sånn. Fordi det egentlig historisk sett er ganske nytt. Loven ble innført for snart 13 år siden. Før det var det ikke lovpålagt å ha pensjon i privat sektor. Men dette handler om folks liv etter arbeidslivet, og at de skal kunne gå av med pensjon, slår Aasen fast.

Hun har gjort regnestykket. 1.938 kroner i året fordelt på et årsverk på 1.750 timer er 1 krone og 10 øre i timen per ansatt i heltidsstilling. Det er det pensjon fra første krone vil koste arbeidsgiverne.

Mens LO og NHO krangler om hvor mange milliarder kroner en lovendring vil koste, er 1 kroner og 10 øre timen mer håndgripelig.

– Hvis du ikke har råd til å lønne de ansatte 1 krone og 10 øre mer i timen, da er du vel på randen av konkurs allerede, sier Aasen tørt om de varslede konkursene som kan komme hvis loven endres.

Følg oss på Facebook

Tar kampen på Stortinget

Et av LOs krav under lønnsoppgjøret var en bedre obligatorisk tjenestepensjon i privat sektor. LO krevde pensjonsopptjening fra første krone, for alle stillingsandeler og fra en fyller 13 år. Det gikk ikke arbeidsgiversiden med på.

Siden OTP er regulert av en lov, er det uansett Stortinget som må ha vedta endringer i loven. I april la representanter fra Arbeiderpartiet og SV fram et forslag om å endre loven om obligatorisk tjenestepensjon.

Partiene vil ha pensjonsopptjening fra første krone man får i lønn. At det gis medlemskap i pensjonsordning også for lavere stillingsandeler enn 20 prosent. At det gis medlemskap i pensjonsordning også for arbeidstaker under 20 år og det gis pensjon ved fratreden også for arbeidsforhold som varer kortere enn 12 måneder.

Saken skulle egentlig ha vært behandlet på stortinget 23. oktober, men er utsatt til 29. januar neste år. Bakgrunnen var at behandlingen av forslaget kom midt oppe i budsjettarbeidet, hvor opposisjonspartiene skal lage sine alternative budsjett. Samtidig som KrF skal forhandle med regjeringen om å få bli en del av den.

Tror KrF vil ofre pensjon

For å få et flertall bak krav om lovendring, må Senterpartiet og KrF stille seg bak forslaget fra Ap og SV.

Aasen har ikke noen tro på at det blir en lovendring – i denne omgang.

– Jeg tror KrF kommer til å ofre pensjonen for å gjennomslag for andre saker, sier hun.

– Håpet at jeg som er 26 år får den pensjon fra første krone en eller annen gang. Og så får jeg trøste meg med at jeg er halvt enebarn, sier hun ironisk.

Men hun har et håp for fremtiden.

– Jeg håper ungene våre har pensjon fra første krone når de skal ut i jobb. Og at det er mye mindre sosial dumping, uansett hvilken bransje de velger, og at arbeidsforhold er bedre enn det vi har i dag, avslutter hun.

LO ber KrF ta pensjon fra første krone inn i regjeringsforhandlingene

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse