Ifølge myndighetene er drikkevannet i Norge trygt, men det har lenge vært kjent at store deler av ledningsnettet er i dårlig forfatning.
Colourbox.com
Slår alarm om drikkevannsrørene: Kan gå utover folks liv og helse
Myndighetene har ikke gjort nok for å fornye ledningsnettet for drikkevann, viser en ny undersøkelse fra Riksrevisjonen.
camilla.yndestad@lomedia.no
– Det er så dårlig at du ikke hadde drukket vann på en stund om du hadde sett røra. De er ganske begrodde, av både det ene og det andre, forteller Frode Engen.
I dag er han forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, men har 15 år bak seg i vann- og avløpsbransjen.
Engen sier det er synd at han ikke har tatt bilder av alt han har vært borti når det gjelder vannledningsnettet i Norge.
– Når det gjelder lekkasjer, så er det ikke bare vann som går ut – det vil også være en risiko for at man får inn forurensing. Dersom vannrørene ligger i samme høyde som kloakkrøra, er det også stor sjanse for at det kommer bakterier inn vannledningen, sier Engen.
Frode Engen er forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.
Emmie Olivia Kristiansen
Dette, mener riksrevisor Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen kan få fatale konsekvenser:
– Det er kritikkverdig og kan gå utover folks liv og helse, sier han.
Det er ikke nytt at 30 prosent av det rensede drikkevannet i Norge lekker ut av rørene.
Slik var det også i 2014, da det kom nasjonale mål om å redusere lekkasjene og fornye vannledningsnettet.
Målet var at lekkasjene skulle være redusert til under 25 prosent i 2020.
Dette målet ble ikke nådd.
– En tredjedel av drikkevannet vårt forsvinner fortsatt ut i grunnen. Det tilsvarer et samlet årlig vannforbruk for 4,4 millioner innbyggere, sier riksrevisor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.
Hele rapporten fra riksrevisjonen: Myndighetenes arbeid med drikkevann
Burde tatt bilder av hvor dårlig det er
Ifølge myndighetene er drikkevannet i Norge trygt, men det har lenge vært kjent at store deler av ledningsnettet er i dårlig forfatning.
Dersom lekkasjene skal reduseres, må vannledningene vedlikeholdes og fornyes. Fra 2015 til 2021 ble kun 0,7 prosent av vannledningsnettet for kommunale vannverk fornyet per år. Det nasjonale målet for fornyelse er på to prosent årlig fram til 2035.
Ifølge Riksrevisjonen går utskiftingen altfor sent og fører til et stort etterslep. Undersøkelsen viser blant annet at en av fem kommuner ikke skiftet ut noe av ledningsnettet i 2020 eller i 2021. Forbundssekretær, Frode Engen, mener tallet er altfor lavt.
– Det som er skummelt her, er at etterslepet bare vil bli større. Ledningsnettet vil også bare bli eldre, sier han
Ifølge en rapport fra bransjeorganisasjonen Norsk Vann fra 2021 vil det koste 167 milliarder kroner å fornye vannledningsnettet i tråd med målet.
– Jo lengre tid som går uten fornyelse, jo større blir risikoen for hendelser som kan gå utover innbyggerne. Her må det tas grep, sier Schjøtt-Pedersen.
Han får støtte fra Engen
– Vi klarer aldri å ta igjen det som er tapt uten at det må en storaksjon til. Det må settes på dagsorden politisk, sier han.
Kommunene har ikke råd
Det er den enkelte kommune som skal sørge for at folk har tilgang til trygt drikkevann, men det er Helse- og omsorgsdepartementet som har det overordnede nasjonale ansvaret. De fleste nordmenn – 83 prosent – får vannet sitt fra et kommunalt vannverk
Ifølge Riksrevisjonens spørreundersøkelse mener kommunedirektørene at finansiering er en av de viktigste hindringene for fornyelse av ledningsnettet.
Kommunene bruker hovedsakelig vanngebyr fra innbyggerne for å finansiere drikkevannstjenester. Gebyrene blir beregnet etter selvkostprinsippet. Det betyr at pengene som hentes inn, skal brukes til en bestemt tjeneste og at beløpet ikke kan overstige kostnadene ved å produsere tjenesten.
– Om det skal på plass en ny hovedvannledning til 30 millioner kroner, så må den dekkes av meg og deg. Vi får en ekstra kostnad, og med dyrtida som rår nå blir det vanskelig for kommunene å kreve inn mer fra innbyggerne, sier Frode Engen.
Riksrevisoren mener selvkostprinsippet er vel og bra, men tror det kan sitte langt inne for mange kommuner å øke vanngebyret – til tross for det store behovet for vedlikehold og fornyelse av ledningsnettet.
– Departementet har for lite kunnskap om hvordan kommunene bruker selvkostordningen. Den kunnskapen mener vi departementene må skaffe seg, sier Schjøtt-Pedersen.
Etterlyser statlig støtteordning
Forbundssekretær Engen mener det er greit at innbyggeren skal betale for den daglige driften og vedlikeholdet av vannledningene, men ved en eventuell utbedring av ledningsnettet vil kostnadene bli så store at staten må ta grep.
– Staten burde gå inn med en dekning som kommunene kan søke om støtte fra, sier han.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL