JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Arild Martinsen mister retten til dagpenger når han fyller 67 neste år.

Arild Martinsen mister retten til dagpenger når han fyller 67 neste år.

Kasper Holgersen

Trygd og pensjon

Snart mister Arild dagpengene fordi han er for gammel: – Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare meg

Når trafikkdirigent Arild Roger Martinsen blir 67 i april, står han på bar bakke.

camilla.yndestad@lomedia.no

– Etter snart 50 år i arbeidslivet vet jeg rett og slett ikke hvordan jeg skal klare å betale regningene mine fra neste år, sier Arild Roger Martinsen.

Martinsen, som jobber som trafikkdirigent i asfalt-bransjen, fyller 67 neste år. Da risikerer han å stå helt på bar bakke i vintersesongen.

Grunnen er at han er sesongarbeider, med arbeidskontrakt fra mars til november.

I vintermånedene, når det ikke går an å legge asfalt, er han arbeidsledig. Hittil har han fått dagpenger fra Nav, men når Martinsen fyller 67, faller retten til dagpenger bort.

– Det er helt forferdelig. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg vet rett og slett ikke hvordan jeg skal klare meg. Jeg er 66 år og får ikke annen jobb i de månedene, sier han.

Konsekvensene ble store

Martinsen er født og oppvokst på Elverum. På 80-tallet jobbet han i byggebransjen i hovedstaden, men da lavkonjunkturen slo inn over landet, mistet han jobben over natta. Han ble arbeidsledig, og bestemte seg for å prøve lykken i Sverige.

Via venner i Falun fikk han tilbud om jobb innen skogsdrift. Derfra gikk han videre til å kjøre budbil, før han i 1987 ble ansatt på Scania, der han bygde akslinger til lastebiler. 

Martinsen ble etablert i Sverige, og fikk etter hvert kone og barn. 

Etter nesten 32 år på andre siden av grensa, vendte han og kona tilbake til Norge, der han etter hvert fikk jobb som trafikkdirigent.

Men: Det at Martinsen har jobbet store deler av yrkeslivet i Sverige, skulle vise seg å få større konsekvenser for ham enn det han hadde sett for seg.

Kasper Holgersen

Får mindre enn minstepensjon

Hver måned får Martinsen utbetalt rundt 10.000 kroner før skatt i pensjon fra Sverige. 

Siden han har jobbet såpass kort tid i Norge, må han stå lengst mulig i jobb for å kunne ta ut mest mulig i pensjon fra hjemlandet.

– For at jeg skal få 4000 kroner mer i pensjon, må jeg jobbe til jeg er 70. Om jeg hadde tatt ut pensjon nå, kunne jeg tatt ut cirka 10.000 kroner brutto. Om jeg venter tre år, er det snakk om 14.000, sier han.

Om Martinsen hadde jobbet hele yrkeslivet i anleggsbransjen i Norge ville han, det Arbeidsmanden erfarer, fått utbetalt mellom 35.000 og 40.000 kroner brutto i pensjon hver måned. 

Ifølge Nav mister du medlemskapet ditt i folketrygden den dagen du begynner å jobbe for en utenlandsk arbeidsgiver i utlandet.

For å få full minstepensjon, må du ha såkalt trygdetid på 40 år.

Trygdetid er den tiden du har bodd i Norge – eller var medlem i folketrygden da du jobbet i Norge.

Har du mindre enn 40 år, blir minstepensjonen redusert, avhengig av hvor mange år du har bodd i Norge, ifølge Pensjonistforbundet og Nav.

– Da jeg ble 65 tok jeg kontakt med Nav. Der fikk jeg beskjed om at jeg ville kunne få utbetalt 8000–9000 kroner i måneden. Jeg spurte om hvordan jeg skulle kunne klare meg på det, sier Martinsen

Han rister på hodet.

– Jeg har tenkt at jeg ville få minstepensjon, men jeg oppnår ikke det engang. 

Fikk du med deg denne? Trine dro hjem til Norge da hun fikk kreft. Så oppdaget hun tabben hun hadde gjort

Gruer seg til neste år

Martinsen har lån på både leilighet og bil, og forteller at han ser mørkt på framtida.

– Det er vanskelig. Vi har barn i Sverige, men når jeg mister dagpengene blir det nesten ikke mulig å reise dit og besøke dem. Om det blir barnebarn, hva skal jeg gjøre? Skal jeg besøke dem, eller skal jeg betale for hus og mat?

– Gruer du deg til neste år?

– Noe så jævlig. Jeg har jobbet siden jeg var 12 år og syklet med blomster. Hvorfor skal jeg ikke kunne få en pensjon å leve av, spør Martinsen.

Han er klar på hva han ville sagt til politikerne, dersom han hadde fått sjansen:

– De må begynne å tenke på dem som har dårlig pensjon. Alle har ikke vært direktører. Hvorfor skal ikke en pensjonist, som har slitt ræva av seg – kanskje også som husmor og mamma – ikke ha råd til å kjøpe den maten hun ønsker?

Slik svarer myndighetene

Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Ellen Bakken, understreker at regelverket er slik at for å få innvilget dagpenger må man oppfylle visse krav, mens pensjonsopptjening baseres blant annet på hvor lenge man har jobbet i Norge. 

– Retten til dagpenger for arbeidsledige opphører når man fyller 67 år. Dette henger sammen med at alle får rett til full alderspensjon fra folketrygden ved 67 år. Etter dette skal alderspensjonen sikre inntekten, sier Bakken.

– Dette gjelder vel bare hvis du har full pensjonsopptjening. Dermed detter de som har bodd i utlandet utenfor? Hva skal de som ikke får full alderspensjon fra folketrygden gjøre, når retten til dagpenger forsvinner? 

– Personer over 67 år med kort botid i Norge, kan i tillegg ha rett på mer støtte gjennom supplerende stønad, sier Bakken.

Supplerende stønad skal sikre deg en minste samlet inntekt hvis du får ingen eller redusert pensjon fordi du har bodd for kort tid i Norge.

Full supplerende stønad tilsvarer det vi oftest betegner som minstepensjon, forklarer hun.

Aktuelt: Ni bransjer får ny og økt minstelønn fra 1. november

Jobber med forslag til lovendring

Men vil Martinsen kunne motta en slik tilleggsstøtte?

Når Nav skal se på om man har rett på stønaden, blir all inntekt fra Norge og utlandet regnet med. 

Samtidig må inntekten for deg og ektefelle/samboer være lavere enn satsen for garantipensjon – det vil si minstepensjonen for alderspensjonister.

Minstepensjon for gifte eller samboere er på 216.226 kroner i året, altså 18.018 i måneden før skatt. 

Dermed vil ikke Martinsen kunne motta supplerende stønad da hans inntekt – med pensjon fra både Norge og Sverige – er over satsene for garantipensjon.

– Det er rett og slett forkastelig, sier Martinsen.

Statssekretær Ellen Bakken legger til at endringene i pensjonssystemet, som innebærer at aldersgrensene vil bli hevet gradvis fra 1964-kullet, også vil påvirke øvre aldersgrense for dagpenger.

– Departementet jobber nå med forslag til lovendringer knyttet til dette, sier Bakken.

Det synes Martinsen er gode nyheter.

– Det er et absolutt must, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss