JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal kartlegge overvåkning

Regjeringen starter en kartlegging av hvor mye kontroll og overvåkning som finnes i arbeidslivet.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Om kort tid starter regjeringen arbeidet med å se på hvor mye overvåkning det faktisk er i norsk arbeidsliv. Arbeidsdepartementet og Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet står bak kartleggingen, som skal være klar før sommeren.

Statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeidsdepartementet opplyste om initiativet på eForvaltningskonferansen som startet i Oslo onsdag.

- Vi skal kartlegge omfanget, utviklingen, hva utfordringene kommer fra, samarbeidet og behovet for tiltak innenfor kontroll og overvåkning i arbeidslivet. Regjeringen vil ha klarhet i om problemene skyldes mangler i regelverket, eller kultur og ukultur, sier Støstad.

Når kartleggingen er klar til sommeren, skal regjeringen bestemme seg for hvordan veien blir videre.

- Jeg tror en slik kartlegging, som er rettet inn mot aktørene som har mest greie på temaet, vil være nyttig, mener Støstad.

Han innledet på konferansen i arbeidsminister Hanne Bjurstrøms (Ap) fravær, og delte hva han ser på som viktige, overordnede faktorer for utbredelsen av kontroll og overvåkning.

- Med stor arbeidsledighet og vanskeligheter med å få jobb, er det vanskelig å si nei når arbeidsgiver vil ha kontrolltiltak. Sosial dumping er også en utfordring, som berører privat sektor og i økende grad offentlig sektor. Om vi ikke demmer opp for dette, vil maktbalansen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker forskyves, noe som igjen gjør det enklere for arbeidsgiver å innføre kontrolltiltak. Den siste faktoren er den generelle arbeidsmiljøpolitikken. Om lover og regler ikke blir fulgt på arbeidsplassen, står man svakere som arbeisdtaker, sier Støstad.

Annonse
Annonse