JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Da Ford-jentene fikk nok

11. mars har filmen «Made in Dagenham» premiere på norske kinoer. Filmen er en morsom, alvorlig påminnelse om at det er «it’no som kjem tå seg sjøl». Heller ikke likelønn.04.03.2011
15:09
16.12.2013 15:31

Vi befinner oss 19 kilometer øst for London sentrum hvor Ford etablerte en bilfabrikk i 1931. Året er 1968, selveste studentopprørsåret. På Fordfabrikken jobber en gjeng godt sammensveisete jenter. De syr bilseter, men betraktes av bedriftsledelsen som ufaglærte og lønnes derfor deretter.

Størst i Europa

Fordfabrikken i Dagenham var en gang det industrielle hjertet i Essex. Fabrikken sysselsatte om lag 55 000 ansatte som lagde en halv million biler i året. Forstadsbyen Dagenham opplevde en stor tilstrømning av mennesker på 1960-tallet på grunn av Fordfabrikken som ifølge Nigel Cole, regissøren av «Made in Dagenham», var den største fabrikken i Europa.

Her kan du se trailer fra filmen

Lønnsdiskriminert

Rita O’Grady, filmens hovedrolleinnehaver (spilt av Sally Hawkins), stiller seg sammen med 186 andre kvinnelige symaskinarbeidere i fronten for en streik 7. juni 1968. De vil ikke lenger finne seg i lønnsdiskrimineringen på fabrikken. De tjener langt mindre enn mennene, om lag 17 pund for en 40-timers uke, en diskriminering fabrikkledelsen begrunner i at jentene er ufaglært arbeidskraft. For samme jobb fikk jentene 87 prosent av mennenes lønn.

Nok er nok, sier jentene, og utvider streiken til tre uker. De jobber, som filmen til gagns viser, under svært kummerlige arbeidsforhold. Inneklima er dårlig, så vel sommer som vinter, og det regner gjennom taket i fabrikkhallen. Sikkerheten er heller ikke den aller beste.

The Equal Pay Act

Da kampen endelig er over, og gamle, feige mannlige fagforeningspamper – med ett hederlig unntak – har fått kjørt seg skikkelig, ender en åtte kvinners sterk og talefør delegasjon opp hos statssekretær Barbara Castle som også kjemper en likelønnskamp i det mannsdominerte Underhuset.

Rita og Barbara finner hverandre. Resultatet blir en avtale der jentene får 92 prosent av mennenes lønn. To år seinere, i 1970, kom The Equal Pay Act, den første likelønnsloven i Storbritannia. Loven trådte imidlertid ikke i kraft før i 1975, og jentene i Dagenham fikk ikke sin likelønn for likt arbeid før i 1984 – etter nok en streik. Det siste sier filmen ingenting om.

Mot mange odds

Jentenes streikekamp foregår etter kjent mønster. Bedriftsledelsen vil ikke innfri kravene og truer med å flytte bedriften om jentene ikke kommer tilbake i jobb. Jentestreiken går også hardt ut over mange andre mannlige kolleger hos Ford som blir midlertidig permitterte. Jentene står imot både lattergjøring fra lokalsamfunnet, mannlige kolleger som sliter med barregningene, bedriftsledere og dessverre også fagforeningspamper.

Filmens Rita er sammensatt av en to-tre historiske jenter fra den virkelige streiken i 1968. Det var nemlig ikke ei jente som ledet kampen, det var flere. Ellers har filmskaperne ønsket å være så historisk korrekte som mulig. Bygningene det hele foregikk i eksisterer riktig nok ikke lenger, derfor måtte en gammel fabrikk i Wales fungere som location.

Fortjener å bli fortalt

Filmskaperne har jobbet intenst med den historiske researchen. Det er blant annet brukt statister med et nært forhold til den historiske begivenheten.

– Jeg vokste opp i Essex og kjente til fabrikken fordi noen av min mors slektninger jobbet der. Men jeg visste ingenting om denne historien, en historie som absolutt fortjener å bli fortalt og som jeg er glad for å få være med i, sier Daniel Mays, skuespilleren som er Ritas mann i filmen.

Sally Hawkins, hovedrolleinnehavere sier om lag det samme:

– Som jentene i Dagenham har vist oss, så er det så viktig å kjempe for hva du tror er riktig, til og med når det er skremmende.

Arbeiderklasse søker parti

Rose Boland het en av jentene som sto bak streiken på Fordfabrikken i Dagenham i 1968. Hun ble samme år intervjuet av Sabby Sagall, journalist i Socialist Worker.

Hvorfor tror du kvinner blir diskriminert i arbeidslivet? spør Sagall.

– Jeg tror det er fordi bedriftsledelsene ansetter dem som billig arbeidskraft. De sier en kvinne mister mer arbeidstid enn menn fordi de er borte fra jobben på grunn av fødsler og barneoppdragelse. Jeg tror ikke på dette fordi kvinner jobber like mye som menn, svarer Boland og bekrefter at streikejentene i Dagenham har gått foran i kampen for likelønn i Storbritannia.

Sagall spør videre: Tror du Labour Party fortsatt er partiet for arbeiderklassen?

– Jeg tror ikke at arbeiderklassen har noe parti som støtter dem. La oss si det som det er, den arbeiderpartiregjeringen som vi ser fram til å få har bare holdt oss nede.

Så du skal stemme konservativt ved neste valg? fortsetter Sagall.

– Nei, jeg tror ikke det, sier Rose Boland.

Store samfunnsendringer

Hvor er vi så i Norge? Det stunder mot kvinnedagen 8. mars 2011. Audun Lysbakken, landets barne-, likestilling og inkluderingsminister, holdt en tale i Bergen på 8. mars i fjor. Der viser han til likestillingsloven av 1979 og peker på at kvinners deltakelse i lønnet arbeid – særlig siden 1960-tallet – har vært en av de store og betydelige samfunnsendringene i vårt samfunn. Lysbakken viste like før lønnsoppgjøret i fjor til tre forhold regjeringen har bedt partene i arbeidslivet avklare:

– om det er særlig grunnlag for et særskilt likelønnsløft i offentlig sektor.

– utarbeide forslag til hvilke grupper som skal omfattes.

– utforme nødvendige og tilstrekkelige mekanismer for å oppnå varig utjamning.

Kampen ikke vunnet

Lysbakken slo i fjorårets 8. marstale også fast at likestillingsloven har virket i tråd med intensjonene og at problemet med ren lønnsdiskriminering i dag er lite. Kvinner og menn i samme stilling hos samme arbeidsgiver tjener om lag det samme. Langt verre er det imidlertid med lik lønn for likt arbeid på tvers av fag og fagorganisering hos samme arbeidsgiver. Statsråden sa blant annet: «Et mål er at kvinner skal kunne ta del i arbeidslivet på linje med menn, og at menn skal kunne ta ansvar for barn og omsorgsoppgaver på lik linje med kvinnene. Når kvinners posisjon i arbeidslivet og deltakelse i arbeidslivet styrkes, påvirker det både kvinners timelønn, kvinners årsinntekt og økonomi over livsløpet.» Nei, da – likelønnskampen er ennå ikke vunnet. Det er fortsatt mange grunner til å markere 8. mars.

På kvinnedagen 8. mars er det førpremiere på filmen, med rabatterte billetter.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.03.2011
15:09
16.12.2013 15:31Mest lest

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Privat

Ragnar har vært sykmeldt i snart ett år – venter fremdeles på sykepenger fra Nav

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Kommentar

Tormod Ytrehus

«Vi kan få en ungdomsgenerasjon som blir rammet for livet», skriver Svein-Yngve Madssen

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

Ole Palmstrøm

MDG ber SV betale tilbake pengene fra LO. – Faller meg ikke inn, svarer SV-lederen

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

Nav legger opp til fleksibilitet i kravet om tilbakebetaling av forskudd på dagpenger..

Nav legger opp til fleksibilitet i kravet om tilbakebetaling av forskudd på dagpenger..

Hanna Skotheim

Ledige og permitterte skylder Nav 2,8 milliarder kroner

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Erlend Angelo

Kan man virkelig avskaffe stoppeklokkeomsorg? Her er de ulike erfaringene fra Oslo

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Erlend Angelo

Arbeidsledig? Her er karriererådgiverens 10 tips


Flere saker