Se, det fungerer!
Aftenposten har vært det store pilotprosjektet for et samarbeid mellom grafikere og journalister siden 2008. Uten å være i nærheten noen krasjlanding.
erlend.angelo@lomedia.no
Jo da, begge sider har måttet svelge noen kameler i form av gamle holdninger. Frykten for eget fag, frykten for å gjøre en dårligere jobb, frykten for å prøve noe nytt er bare noe av det man har følt på i Aftenposten siden 2007. Da startet nemlig samtalene om en ny redaksjonell hverdag i avisa. Samtaler som ga grunnlaget for et bredere samarbeid i Aftenposten – og for Fellesforbundets rammeavtale om redaksjonell sideproduksjon.
– Det var vi ansatte som tok initiativet. Det var jo enkelt å se utviklingen, spørsmålet var bare hvor lenge reglene kunne holde. Vi startet derfor forhandlinger og et samarbeid som innebar at grafisk personell og journalister kunne jobbe inn i hverandres områder, forklarer Per Syversen, leder i Aftenposten Grafiske Klubb.
Gamle holdninger
Det gikk ikke lange stunden før man forsto at gamle fordommer hang godt med – begge veier.
– Folk var redde for at den andre side skulle ta over ens eget arbeid, kanskje særlig journalistene. En del trivdes også med å sola seg i glansen av det som en gang var.
– Den aller største utfordringa var naturligvis redselen for å møte et helt nytt fag, sier Syversen.
Avtalen kom etter hvert på plass, men ikke uten vanskeligheter.
– Vi måtte blant annet samkjøre de lokale avtalene, som var ganske forskjellig mellom grafisk og journalist. Men vi fikk harmonisert det, og siden har ordningen gått sin gang, sier Syversen.
Fadderordningen traff
Med avtalen i boks, startet man kursingen av hverandre. En typograf, en journalist, i par. Samt noe ekstern kursing. Resultatet sto til forhåpningene – og vel så det.
– Vi kjørte en fadderordning, hvor vi lærte opp hverandre. Vi håpet tre av fire skulle bli med på det, men nesten alle har nå vært gjennom det.
– Det virker som vi traff grådig godt, for alle parter er fornøyde, sier NJ-klubbleder Knut A. Nygaard.
I Aftenposten har man nå samarbeidet om den redaksjonelle sideproduksjonen, grafikere og journalister om hverandre, siden 2008. Og alle dem Magasinet snakker med, skryter av den nye arbeidshverdagen.
– Dette var jo veldig på tide. De tradisjonelle rollene, med tette skott mellom alle og enhver, var og er utdatert, sier typograf Morten Auberg.
Fornøyde med hverdagen
Han var en av de første på kurs, med den klingende tittelen «Journalistikk for desktypografer». I dag jobber han med helt nye ting sammenlignet med et par år tilbake.
– Det er stor forskjell. Nå får vi sakene direkte fra journalistene, vi plukker ut bilder, vi desker og skriver titler og ingresser – vi har kort sagt flere bein å stå på, fordi vi kommer tidligere inn i prosessen, sier typografen.
– Arbeidsdagen blir jo mye mer variert, og vi får et større eierskap til produktet, som det heter så fint. Bare spennende, ikke noe negativt, mener Morten.
De gamle uttegningsblokkene, som vaktsjefer/redigerere tidligere tegnet ut sakene på, er for lengst kastet ut av huset. Uten tvil en stor overgang.
– Det handler om tillit, begge veier. Det er i utgangspunktet to miljøer som skal jobbe sammen i ett, og vi har nok fortsatt en vei å gå, sier Auberg.
Samarbeid i praksis
Mens vi går rundt i etasjene til Aftenposten – her merker vi at dimensjonene er noe større enn hva vi er vant til i Magasinet for fagorganiserte… – er vi vitne til det gode samarbeidet i praksis.
– Elisabeth, kan ikke du se på dette?
Journalist Astrid Hamre ønsker å gjøre noen endringer på byline, og får gode råd av typograf Elisabeth Bjerke. Problemet er løst på få sekunder.
– Vi lærer mye ting fra hverandre, og spør når vi støter på noe vi ikke kan. Dette er det tredje året med denne ordningen, og jeg synes så absolutt det er mye morsommere på jobb nå, sier journalist Astrid.
– Nå får du en hånd om hele prosessen, fra a til å, og det er bare positivt, mener Hamre.
Positiv effekt
En heldig bi-effekt av samarbeidsprosjektet, er en økende grad av faglig nysgjerrighet.
– Det er mange flere som ønsker å videreutvikle seg og kurse seg. Lysten til å lære noe nytt er blitt større, forteller Bjerke.
Spørsmålet de nå stiller seg; hva blir det neste?
– Dette har vært tøft for mange. Vi har rota rundt på begge sidene, så vi skal ikke stresse utviklinga nå, er alt Syversen tør å svare på sitt eget spørsmål.
Én ting er i alle fall sikkert: Samarbeidet har ikke ført til at noen har «byttet» side, altså hoppet over til den andre overenskomsten.
Klare regler
Hva så under en streik?
– Da er det strengt forbudt å overta hverandres områder. Det kunne blitt voldsomme splittelser uten den spesifiseringen i avtalen, mener klubbleder for journalistene, Knut A. Nygaard.
Fellesforbundets vedtatte rammeavtale om redaksjonell sideproduksjon inneholder samme bestemmelse. Ved arbeidskonflikt skal ikke gjenværende arbeidstakere utføre arbeidsoppgaver utover omfanget av egen overenskomst, heter det.
Rammeavtalen er bygget på Aftenpostens avtale og erfaringene derfra. Dermed blir det mulig for alle landets avisredaksjoner å få til et liknende samarbeid.
Som altså anbefales uten anmerkninger fra Aftenpostens ansatte.
– Hva med produktet – har det blitt bedre?
– Vel, opplagsmessig er vi jo landets største avis igjen, kommer det raskt fra typograf Auberg. Nok sagt.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie