JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trakassering dysset ned i årevis

– Jeg ville være lojal, og holdt kjeft – altfor lenge, sier organisasjonsarbeider i Førde.

randi@lomedia.no

Tirsdag sto organisasjonsarbeider Jarle Kirketeig fram i NRK og fortalte at han blir trakassert på fagforeningskontoret i Førde. Han føler seg trakassert av arbeidsgiver og fagforeningsleder Magne Ulvatn i Fellesforbundets avdeling 19, Sogn og Fjordane Fagforening.

Nå står flere fram og støtter hans framstilling. Og klubbleder Gerd Snekkevåg ved Havyard, det største verftet i Sogn og Fjordane, krever at Ulvatn går av som leder av Avdeling 19.

– Jeg har skrytt av avdelingslederen overfor medlemmene, men nå klarer jeg ikke å forsvare ham lenger, sier Jarle Kirketeig.

– Hva slags reaksjoner har du fått på NRK-innslaget?

– Bare positive tilbakemeldinger. Jeg har holdt dette for meg selv altfor lenge, helt siden 2007. Det gjorde jeg av lojalitet – jeg var redd for at det skulle skade fagbevegelsen. Men det var dumt av meg, for til slutt møtte jeg veggen og ble sykmeldt, svarer han.

– Hadde det ikke vært bedre å løse striden internt?

– Jo, selvsagt. Jeg har tatt opp saken gang på gang, uten at det hjalp.

Nådde ikke fram

Kirketeig koblet inn arbeidsutvalget i fagforeningen, uten at det førte til noe. Han gikk direkte til lederen med saken, men det førte bare til at han ble utestengt fra et møte der saken skulle diskuteres, forteller han til Magasinet.

I fjor fikk han juridisk hjelp, i form av en 10-punkts plan som skulle følges. Men det hjalp heller ikke, mener organisasjonsarbeideren. Og føyer til at han har beviser og vitner på alle klagepunktene overfor avdelingsleder Ulvatn.

Som et eksempel nevner Kirketeig at han ikke fikk vernesko for å gå inn på en byggeplass før i fjor, enda han begynte i jobben i 2007.

Glad i jobben sin

Organisasjonsarbeideren presiserer at han har veldig stor tro på fagbevegelsen, og at denne personstriden ikke har noe med fagbevegelsen som sådann å gjøre.

– Jeg syns jeg i utgangspunktet har en fantastisk fin jobb, der jeg kan få bistå medlemmene, sier Kirketeig. Han er utdannet som industrimekaniker, har vært hovedtillitsvalgt i Forsvaret og senere kurset seg opp til å få den jobben han har i dag. Men han er urolig for framtida nå.

Står fram

Jan Olav Gjerde, som var Kirketeigs forgjenger som organisasjonsarbeider i Avdeling 19, har bekreftet overfor Magasinet at han sluttet på grunn av lederen. Nå står han fram i NRK og gir flere detaljer:

– Det utviklet seg i negativ retning i form av overdrevet kontroll, det var mistenkeliggjøring, enkelte tilfeller av utskjelling i plenum. Det gikk på selvtilliten løs. Jeg følte etter hvert at jeg ikke kunne noe, og ikke var brukbar til noe som helst. Det var fryktelig tungt psykisk, sier Gjerde til NRK.

Trakk seg i protest

Stefan Blaes fra Stryn var styremedlem i Avdeling 19 i tre år, og trakk seg i mars 2010.

Blaes sier til Magasinet at det tok noe tid før han skjønte hvor landet lå. Men da prøvde han å ta opp Ulvatns lederstil med styret. Det gikk ikke.

Da avdelingen uansett skulle gjennom en utvidet revisjon, var muligheten der igjen. Men heller ikke da lyktes det å få problemene på bordet.

Blaes forsøkte også å få til et ekstraordinært styremøte uten Ulvatn til stede, for å diskutere lederstilen. Igjen uten å lykkes.

Harde meldinger

– Magne Ulvatn er kjent for sin stil. Jeg mener en leder bør tåle kritikk og kunne ta kritikk inn over seg, slik at ting kan bli bedre, sier han.

Stefan Blaes var studieleder i avdelingen, og Jarle Kirketeig ble satt inn som koordinator. Ved et tilfelle manglet Blaes erstatning for to timer tapt arbeidsfortjeneste.

Da utbasunerte Magne Ulvatn:

– Jarle gjør ikke jobben sin.

– Jeg fikk hakeslepp. Men slik var han, forteller Stefan Blaes. Han reagerte også på en ordre fra Ulvatn om at det ikke skulle skrives noe kritisk i rapporten fra studieutvalget.

Demokratiet fungerte ikke

– Jeg var veldig skuffet over arbeidsutvalget i avdelingen, og brant meg ut på å skape dialog med styremedlemmene og finne en motkandidat til Ulvatn på årsmøtet. Demokratiet i fagbevegelsen fungerer ikke når en avdeling har 1800 medlemmer og det kun stiller fem utenom styret på et årsmøte, sier Blaes som nå har forlatt Fellesforbundet, fått jobb på et omsorgssenter og meldt seg inn i Fagforbundet.

Savner tillitsvalgt

Organisasjonsarbeider Jarle Kirketeig peker på at ansatte i avdelingene faktisk ikke har noen talsperson eller tillitsvalgt som kan bistå dem, dersom de skulle komme opp i en personalkonflikt. Sekretær Arvid Eikeland på Lilletorget forklarer at han kun er tillitsvalgt for ansatte i Fellesforbundet, altså hovedkvarteret og distriktskontorene. Avdelingene er juridisk sett frittstående arbeidsgivere.

Tirsdag avslo Magne Ulvatn å kommentere saken overfor Magasinet. Han er fortsatt taus.

Annonse

Flere saker

Annonse