Total vest-dominans i tysk fagbevegelse
23 år etter den tyske gjenforeningen dominerer fortsatt vesttyskerne. Bare fem av i alt 64 topptillitsvalgte i den tyske landsorganisasjonen DGB og de åtte fagforbundene er østtyskere.
Tyskerne feirer i dag sin nasjonaldag, «Tag der deutschen Einheit», som markerer sammenslåingen av det tidligere DDR med den tyske forbundsrepublikken BRD. Til tross for alle fagre ord om likeberettigelse merker man den vesttyske dominansen på nær sagt alle områder. Også i fagbevegelsen.
FriFagbevegelse har foretatt en gjennomgang av samtlige topptillitsvalgte i fagbevegelsen. Den tyske landsorganisasjonen DGB har fem kongressvalgte ledere, samtlige vesttyskere. I de åtte særforbundene tilsluttet DGB er det i alt 59 kongress- eller landsmøtevalgte ledere. 54 er vesttyskere, såkalte «Wessies», fem er østtyskere, «Ossies».
Seks forbund uten østtyskere
I seks av særforbundene finnes det ikke et eneste forbundsstyremedlem med bakgrunn fra DDR. Dette gjelder de to storforbundene IG Metall og Ver.di (privat og offentlig tjenesteytende sektor) som begge har over to millioner medlemmer. Ver.di har et hovedstyre med 14 medlemmer, den desidert største toppledelsen blant forbundene, men har ikke funnet plass til en eneste «Ossie».
Det er de to småforbundene EVG (jernbane og samferdsel) og politiet (GdP) som sørger for at det i hvert fall finnes fem faglige ledere med oppvekst i øst. Jernbaneforbundet har tre østtyskere i en forbundsledelse på seks, mens det er to «Ossies» i politiets forbundsstyre som totalt teller ni medlemmer.
Svak oppslutning i øst
Et viktig forhold er selvsagt at fagbevegelsen hele tiden har stått vesentlig sterkere i vest enn i øst. I DDR-tiden hadde den østtyske landsorganisasjonen FDGB nesten 100 prosent oppslutning, men det var langt på vei en statspålagt, tvungen oppslutning. Dette førte til en omfattende skepsis til fagorganisasjoner generelt i den østtyske befolkningen etter Murens fall i 1989. Vesttysk fagbevegelse har derfor stått vesentlig sterkere når det gjelder organisasjonsgrad enn i øst. Alene de tre store delstatene i vest, Nordrhein-Westfalen, Bayern og Baden-Württemberg, utgjør 50,7 prosent av DGBs medlemmer.
23 år etter den tyske gjenforeningen er også lønningene vesentlig lavere i øst enn i vest. Dette gjenspeiler seg også i tariffpolitikken, der mange av forbundene opererer med adskilte tariffavtaler for henholdsvis øst og vest. Spesielt i Berlin-området kan dette systemet få absurde utslag, der kolleger på samme arbeidsplass kan ha opptil 15 prosent lønnsforskjell fordi den ene har postadresse i tidligere Vest-Berlin, mens den andre bor i tidligere Øst-Berlin eller det omkringliggende Brandenburg som også var DDR.
Storindustrien i vest
Situasjonen i fagbevegelsen er ikke spesiell i forhold til andre samfunnsområder. Nesten samtlige store industrikonsern, banker og andre selskaper har sine hovedkvarterer i tidligere Vest-Tyskland, og det er ytterst få eksempler på at tidligere østtyskere når opp i toppjobber. Tilsvarende er det innen akademia. 83 av 88 universiteter og høgskoler styres av en rektor fra vest.
På det politiske plan er det likedan. En undersøkelse i avisen Die Zeit viser at tre av fire avdelingsledere i departementene i de fem delstatene som utgjør tidligere DDR, er vesttyskere.
Alle departementsråder fra vest
Da statsminister Christine Lieberknecht i delstaten Thüringen i forrige uke ga departementsråden ved statsministerens kontor sparken og innsatte ny, falt tingene på plass også der. Igjen var alle departementsrådene i alle de fem østlige delstatene vesttyskere.
Lavere lønninger i øst, og det faktum at mange østtyskere ikke får alle sine yrkesaktive år fra DDR godkjent som pensjonsgivende, gir grobunn for misnøye og angst for framtiden. En fersk meningsmåling i øst viser da også at 61 prosent av alle østtyskere mellom 50 og 64 år er misfornøyd med tilværelsen i Forbundsrepublikken og frykter for en alderdom i fattigdom.
Mest lest
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
Nå streiker de for første gang på 52 år
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.
NFF
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.
Torgny Hasås
Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm
Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig
Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.
Aslak Bodahl
LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene
DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80) i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).
Industri Energi