40 års fartstid – ikke kvalifisert
Fire erfarne postansatte i Nordland har fått avslag på sine søknader om å bytte arbeidssted. De føler seg dårlig behandlet av Posten.
simen@lomedia.no
Betsy Finseth (60) hadde lyst til å flytte til hjemplassen i Trøndelag, etter mange år i Nordland. Da det ble lyst ut en stilling som postbud i Kolvereid, bestemte hun seg for å søke. Hun ville hjem til barn og barnebarn.
Finseth tok en telefon og spurte om hvilke kriterier som ble lagt til grunn for ansettelsen.
– Da fikk jeg beskjed om at de la vekt på kvalifikasjoner og ansiennitet. Jeg trodde jeg skulle få stillingen, sier Finseth, som har 39 år i Posten bak seg.
Ble sint
Hun gjennomførte et telefonintervju, og følte at det gikk bra. Noen uker seinere fikk hun beskjed om at en annen hadde fått jobben. Noen begrunnelse fikk hun ikke.
– Det viste seg at en søker uten erfaring hadde fått jobben. Her har jeg jobba og stått på i alle år, så er dette takka? Det er litt sånn jeg føler det. Når du blir 60 har de liksom ikke bruk for deg lenger. Jeg ble sint, sier Finseth.
Vi møter henne ved Postterminalen i Bodø. Til daglig jobber hun i Fauske, men har tatt turen til nabobyen for å snakke med Posthornet. Her er det nemlig flere eldre postansatte med lang fartstid som føler seg dårlig behandlet.
Var sikker på jobb
Hans-Petter Løksti (57) har båret Postens uniform i 40 år i Bodø og omegn. Som postbud har han hatt alle rutene i området.
Han har pendlet fra hjemplassen Saltstraumen – en snau time unna Bodø – i alle år. Når det åpnet seg en stilling som landpostbud nærmere hjemplassen, bestemte han seg for å søke.
Løksti ble ikke en gang innkalt til intervju.
– Jeg skjemtes. Egentlig er jeg litt overrasket over at jeg ikke gikk ut i krigen, men jeg trakk meg tilbake. Det gikk veldig inn på meg, innrømmer det erfarne budet.
– Jeg har hatt lite fravær gjennom alle år, og er sprek og rask. Jeg var sikker på at jeg skulle få jobben. Jeg måtte spørre meg selv hva som er feil med meg. Heldigvis fikk jeg mye støtte fra kollegaer.
Dropper jubileumsmiddag
I september skulle han deltatt på en jubileumsmiddag sammen med andre postansatte som har jobbet i Posten i 25 og 40 år. Den velger Løksti nå å droppe.
– Jeg orker ikke høre på festtalene om hvor viktige ressurser vi som har vært her lenge er. Det er bare store ord, mener han.
Han har ristet av seg den verste skuffelsen, og vil på ingen måte klage på sin nåværende arbeidsplass ved Postterminalen i Bodø.
– Jeg trives veldig godt her i Bodø, det er et veldig godt miljø her. Men jeg tenkte at tiden var kommet for å spare inn litt på reisevei og bompenger. Det var ingen artig opplevelse å få avslag, fastslår Løksti.
Mistet troen på ny jobb
De to fauskeværingene Guri Kristiansen (59) og Laila Hernes (46) jobber i dag ved postsentralen i Bodø. De ble med på flyttelasset da Postreklamesenteret flyttet fra Fauske. Til sitt nye arbeidssted bruker damene halvannen time hver vei med buss. Da et fem måneders vikariat, en deltidsstilling, ble utlyst i Fauske, var de snare med å søke. Ingen av dem ble ansett å ha gode nok kvalifikasjoner for jobben.
– Det føltes som et slag i ansiktet. Når jeg ikke en gang får et vikariat på en deltidsstilling, får jeg i hvert fall ikke en fast stilling et annet sted. Nå kommer jeg nok ikke til å søke ny jobb igjen, sier Kristiansen.
Vurderer tidlig pensjon
De fire postansatte Posthornet møter i Bodø snakker varmt om Posten som arbeidsplass, men føler seg alle dårlig behandlet. De kunne tenkt seg å stå i jobb til de blir 67, men nå er de mer usikre.
– Høyst sannsynlig går jeg av når jeg er 62. Men i utgangspunktet kunne jeg tenkt meg å jobbe lenger, og jeg søker igjen hvis det dukker opp noe, sier Finseth.
– Den lange pendlerveien har uten tvil mye å si helsemessig og for hvor lenge vi holder i jobben, mener Kristiansen.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Pris-sjokk: Høyeste prisvekst på 34 år
Martin Guttormsen Slørdal