JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styrker rettigheter etter permisjon

Likestillingsminister Audun Lysbakken vil hindre diskriminering ved foreldrepermisjon og sender på høring et lovforslag som skal tydeliggjøre rettighetene.

christina.halvorsen@anb.no

Det er en sammenheng mellom kvinners lønn og fravær fra arbeidet ved fødsel og omsorg for barn, påpeker Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD). Nå har departementet sendt et lovforslag som skal tydeliggjøre rettigheter ved foreldrepermisjon på høring.

– Jeg ser svært alvorlig på enhver form for diskriminering av kvinner. Det er ikke akseptabelt at kvinner taper i arbeidslivet når de får barn. Jeg mener at det er behov for tydelige regler om hva arbeidsgiver har lov til å gjøre og ikke gjøre når ansatte tar foreldrepermisjon, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV).

Foreslår ny lovbestemmelse

Ett av tiltakene som regjeringen varslet i likelønnsmeldingen i 2010 var nettopp å gjøre foreldrenes rettigheter etter permisjon tydeligere. Departementet foreslår nå en ny lovbestemmelse i likestillingsloven som slår fast at arbeidstakere som er eller har vært i foreldrepermisjon har:

- rett til samme eller tilsvarende stilling

- rett til å fremme lønnskrav og rett til lønnsvurdering

- rett til å nyte godt av alminnelige forbedringer i lønns- og arbeidsvilkårene.

Formålet med den nye lovbestemmelsen er altså å hindre at arbeidstakere får svekket posisjon, svakere lønnsutvikling eller endrede vilkår i arbeidsforholdet som følge av foreldrepermisjon.

– Les også: Slår ring om fedrekvoten

Departementet peker blant annet på en undersøkelse fra Arbeidsforskningsinstituttet fra 2008. Den viser at gravide og permisjonstakere opplever negative konsekvenser som forbigåelser og degradering ved fordeling av arbeidsoppgaver, opprykk, lønnsoppgjør og bonusberegning. Graviditet og permisjon fører til eksklusjon fra spennende og kvalifiserende prosjekter og posisjoner.

Funn i rapporten peker imidlertid i retning av at disse negative konsekvensene ikke nødvendigvis skyldes bevisst negativ forskjellsbehandling eller diskriminering fra arbeidsgivers side. Dårlig behandling av gravide og permisjonstakere ser i større grad ut til å handle om liten systematikk i personalarbeidet og ad-hoc-baserte beslutninger fra ledelsens side, heter det i høringsbrevet.

Departementet viser også til at likestillings- og diskrimineringsombudet mottar mange henvendelser fra personer som opplever at graviditet og foreldrepermisjon får negative følger for dem i arbeidslivet.

Særlig betydning for kvinner

Rettighetene skal gjelde for både kvinner og menn, påpeker departementet. Men fordi det fremdeles er kvinner som tar ut det meste av den samlede permisjonstiden, vil rettighetene få særlig betydning for kvinner.

Høringsbrevet er sendt til over 100 aktuelle instanser, med høringsfrist 29. februar 2012. (ANB)

Annonse
Annonse