Klar for ny runde på likelønn
Den nye lederen i Sykepleierforbundet utfordrer industrien når hun krever mer likelønn under vårens lønnsoppgjør.
– Vi skal fortsatt sitte i førersetet i likelønnslokomotivet. Vår jobb framover er å finne gode innfallsvinkler foran vårens oppgjør som gjør at vi kan komme et stykke nærmere likelønn, sier leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Men hun erkjenner at det er en vanskelig oppgave når strukturene i det norske lønnssystemet ligger så fast. Det er fra mange hold allerede varslet et moderat oppgjør på grunn av krisen i Europa. Å følge den norske frontfagsmodellen, der konkurranseutsatt industri legger rammene for resten av lønnsoppgjøret, er ifølge både finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) viktigere enn noen gang.
– Så lenge de gamle strukturene og frontfagsmodellen ligger der, så blir det desto mer spennende å se om det er politisk vilje til å oppnå mer likelønn. Hvis vi skal oppnå noe nå, så trenger vi hjelp fra både politikere og andre grupper som ikke har så store utfordringer som vi har, slår By fast.
Tre milliarder
By fastholder at forslaget fra Likelønnskommisjonen fra noen år tilbake, om tre milliarder i en likelønnspott, må på bordet fra politisk hold. Sykepleierne definerer likelønn ut fra utdanningsgruppenes ståsted, mens man i LO gjerne hever lavlønnsproblematikken i likelønnsspørsmålet.
– Mange ønsker å ta del i det som heter likelønn, mener By.
– Men det er krisetider, det hevdes at alle må vise solidaritet og moderasjon nå?
– Les også: Ny leder for sykepleierne
– Vi har hørt moderasjonsbegrepet brukt mye de siste årene. Ved forrige hovedoppgjør viste de endelige tallene noe helt annet enn det som ble sagt i utgangspunktet, ikke minst i industrien. Vi er ikke uansvarlige fordi man vil et skritt nærmere likelønn.
– Overskriften ved forrige hovedoppgjør var «likelønnsoppgjøret», kom man nærmere likelønn?
– Nei, det vi ser av tallene er at vi ikke kom så mye nærmere likelønn. Det står igjen som overskriften fordi det var fokus på likelønn i forkant av oppgjøret.
– Politikerne turte ikke
– Det er vel positivt med fokus på likelønn?
– Ja, men de reelle resultatene i våre grupper viser ikke på noen måte noen voldsomme hopp framover, sier By.
– Når kommer likelønnspotten på bordet fra politisk hold?
– Politikerne turte ikke å ta i de pengene som lå i Likelønnskommisjonens forslag. Det handler om hele den politiske strukturen som er med på å styre lønnsdannelsen: LO-systemet og forholdet som LO har til Ap, de indre politiske spenningene i regjeringssamarbeidet, og forholdet fagforbundene har seg i mellom.
– Dette er en klassisk konflikt mellom Unio og sykepleierne på den ene siden og blant andre Fagforbundet i LO på den andre siden. Hva består denne konfliktlinjen i, for det har jo vært noen utfall i begge retninger i årenes løp?
– Det handler vel om at de ulike hovedsammenslutningene er bygget opp ulikt. Den partitilhørigheten som LO har, binder dem ganske sterkt. Unio er politisk uavhengig. Vi organiserer også ulike yrkesgrupper, og LO har jo tradisjonelt vært en hovedsammenslutning som organiserer flere lavtlønnsgrupper.
– Tette bindinger
– Tror du en borgerlig regjering legger en stor likelønnspott på bordet?
– Det hadde jo vært fint. Vi får oppfordre dem til det hvis de tar over regjeringsmakten i 2013, sier By. Hun understreker at hun ikke vil mene noe om et eventuelt regjeringsskifte.
By er ikke optimist når det gjelder en likelønnspott slik den politiske sammensetningen er nå.
Kritiserte sykepleierne
Det handler ikke bare om lønn for sykepleierne. Arbeidstid er et annet stridstema opp mot LO-systemet. Nylig undertegnet Fagforbundet og arbeidsgiverforeningen Spekter en avtale der kjernepunktet er at man åpner for noe mer helgejobbing for å få til flere heltidsjobber i helsesektoren. Statsminister Jens Stoltenberg roste avtalen, mens LO-leder Roar Flåthen kritiserte sykepleierne for å være stivbeinte i sin motstand mot den. Det falt ikke i god jord hos sykepleierne.
– Det er umulig for oss å vike fra dette på et overordnet prinsipielt plan eller å åpne for det gjennom en generell avtale. Prinsippet om jobb hver tredje helg er kjempeviktig for våre medlemmer. Muligheten for å lage ekstra avtaler ligger der, understreker By, men da skal det også kompenseres ekstra for det.
– Alt må ikke settes på spissen. Man kan sette seg ned og få til samarbeid. (ANB)
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen