JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klar for ny runde på likelønn

Den nye lederen i Sykepleierforbundet utfordrer industrien når hun krever mer likelønn under vårens lønnsoppgjør.

– Vi skal fortsatt sitte i førersetet i likelønnslokomotivet. Vår jobb framover er å finne gode innfallsvinkler foran vårens oppgjør som gjør at vi kan komme et stykke nærmere likelønn, sier leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Men hun erkjenner at det er en vanskelig oppgave når strukturene i det norske lønnssystemet ligger så fast. Det er fra mange hold allerede varslet et moderat oppgjør på grunn av krisen i Europa. Å følge den norske frontfagsmodellen, der konkurranseutsatt industri legger rammene for resten av lønnsoppgjøret, er ifølge både finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) viktigere enn noen gang.

– Så lenge de gamle strukturene og frontfagsmodellen ligger der, så blir det desto mer spennende å se om det er politisk vilje til å oppnå mer likelønn. Hvis vi skal oppnå noe nå, så trenger vi hjelp fra både politikere og andre grupper som ikke har så store utfordringer som vi har, slår By fast.

Tre milliarder

By fastholder at forslaget fra Likelønnskommisjonen fra noen år tilbake, om tre milliarder i en likelønnspott, må på bordet fra politisk hold. Sykepleierne definerer likelønn ut fra utdanningsgruppenes ståsted, mens man i LO gjerne hever lavlønnsproblematikken i likelønnsspørsmålet.

– Mange ønsker å ta del i det som heter likelønn, mener By.

– Men det er krisetider, det hevdes at alle må vise solidaritet og moderasjon nå?

– Les også: Ny leder for sykepleierne

– Vi har hørt moderasjonsbegrepet brukt mye de siste årene. Ved forrige hovedoppgjør viste de endelige tallene noe helt annet enn det som ble sagt i utgangspunktet, ikke minst i industrien. Vi er ikke uansvarlige fordi man vil et skritt nærmere likelønn.

– Overskriften ved forrige hovedoppgjør var «likelønnsoppgjøret», kom man nærmere likelønn?

– Nei, det vi ser av tallene er at vi ikke kom så mye nærmere likelønn. Det står igjen som overskriften fordi det var fokus på likelønn i forkant av oppgjøret.

– Politikerne turte ikke

– Det er vel positivt med fokus på likelønn?

– Ja, men de reelle resultatene i våre grupper viser ikke på noen måte noen voldsomme hopp framover, sier By.

– Når kommer likelønnspotten på bordet fra politisk hold?

– Politikerne turte ikke å ta i de pengene som lå i Likelønnskommisjonens forslag. Det handler om hele den politiske strukturen som er med på å styre lønnsdannelsen: LO-systemet og forholdet som LO har til Ap, de indre politiske spenningene i regjeringssamarbeidet, og forholdet fagforbundene har seg i mellom.

– Dette er en klassisk konflikt mellom Unio og sykepleierne på den ene siden og blant andre Fagforbundet i LO på den andre siden. Hva består denne konfliktlinjen i, for det har jo vært noen utfall i begge retninger i årenes løp?

– Det handler vel om at de ulike hovedsammenslutningene er bygget opp ulikt. Den partitilhørigheten som LO har, binder dem ganske sterkt. Unio er politisk uavhengig. Vi organiserer også ulike yrkesgrupper, og LO har jo tradisjonelt vært en hovedsammenslutning som organiserer flere lavtlønnsgrupper.

– Tette bindinger

– Tror du en borgerlig regjering legger en stor likelønnspott på bordet?

– Det hadde jo vært fint. Vi får oppfordre dem til det hvis de tar over regjeringsmakten i 2013, sier By. Hun understreker at hun ikke vil mene noe om et eventuelt regjeringsskifte.

By er ikke optimist når det gjelder en likelønnspott slik den politiske sammensetningen er nå.

Kritiserte sykepleierne

Det handler ikke bare om lønn for sykepleierne. Arbeidstid er et annet stridstema opp mot LO-systemet. Nylig undertegnet Fagforbundet og arbeidsgiverforeningen Spekter en avtale der kjernepunktet er at man åpner for noe mer helgejobbing for å få til flere heltidsjobber i helsesektoren. Statsminister Jens Stoltenberg roste avtalen, mens LO-leder Roar Flåthen kritiserte sykepleierne for å være stivbeinte i sin motstand mot den. Det falt ikke i god jord hos sykepleierne.

– Det er umulig for oss å vike fra dette på et overordnet prinsipielt plan eller å åpne for det gjennom en generell avtale. Prinsippet om jobb hver tredje helg er kjempeviktig for våre medlemmer. Muligheten for å lage ekstra avtaler ligger der, understreker By, men da skal det også kompenseres ekstra for det.

– Alt må ikke settes på spissen. Man kan sette seg ned og få til samarbeid. (ANB)

Annonse
Annonse