Faste jobber gir sterk medlemstilvekst
Verdens største fagforbund, tyske IG Metall, har de siste to årene drevet en ungdomskampanje mot midlertidige ansettelser og vikarbyråer. Nå kommer resultatene. Tusenvis av ungdommer melder seg inn i fagbevegelsen.
19-åringen Charles Engelmann meldte seg inn i IG Metall for ett år siden. Han er lærling på andre året, og jobber på stålverket Elbe-Stahlwerke Feralpi like utenfor Dresden. 632 Euro i måneden netto tjener Charles, eller litt over 5.000 kroner, og da har han ingen sikkerhet for hva som skjer når læretiden er sluttført.
– Bedriften er ikke villig til å gi noen form for jobbgaranti. Det betyr selvsagt en veldig usikkerhet for meg, og er en viktig grunn til at jeg fagorganiserte meg. Jobbgaranti for lærlinger er ett av hovedkravene til IG Metall nå. IG Metall slåss mot midlertidige ansettelser og vikarbyråer, sier Charles.
Sammen med vennene Maria Wuschick og Gregor Petzold deltok han på en ungdomsaksjon i Leipzig lørdag i regi av IG Metall-Ungdommen. Mens folk flest ruslet rundt på julemarkedet i sentrum, koste seg med en julegløgg eller en pølsesnabb, dukket plutselig Metall-ungdommene opp med paroler, talekor, musikk og flyere. De forlanger trygge arbeidsplasser med fair lønn: «Arbeit - Sicher und fair». De er lei av å bli tilbudt midlertidig ansettelse eller dumpinglønn hos et vikarbyrå. Med støtte fra IG Metall og dets 2,3 millioner medlemmer vil ungdommene ha fast jobb.
Vil ha jobbgaranti
Aksjonen i Leipzig er en del av IG Metalls ungdomskampanje med krav om jobbgaranti for alle lærlinger og yrkesskoleelever: «Aktion Übernahme». Aksjonen har pågått siden 2009, og ideen ble opprinnelig klekket ut av IG Metalls distrikt Berlin-Brandenburg-Sachsen.
– Vi er det minste distriktet i IG Metall, men vi startet denne aksjonen som nå pågår over hele Tyskland. Man kan vel si at vi i distrikt Berlin-Brandenburg-Sachsen på en måte spesialiserte oss på lærlinger og yrkesskoleelever. Da jeg startet som ungdomssekretær i 2007 hadde vi nøyaktig 7.768 medlemmer under 27, ved siste opptelling var vi 10.331. Vi har de beste tallene i hele Tyskland, sier Lars Buchholz, ungdomssekretær for IG Metall-distriktet.
Medlemstilsig
På landsbasis har IG Metall fått 5.600 nye medlemmer bare siste året, over halvparten under 27 år. Både antallet nye medlemmer, og spesielt den høye ungdomsandelen, er et særsyn i tysk fagbevegelse. Ingen andre forbund har tilsvarende tall.
– Hva er hemmeligheten, Buchholz?
– Jeg får alltid det spørsmålet, men det er ingen hemmelighet. Vi driver helt ordinært, aktivt fagforeningsarbeid. Vi snakker med folk, og vi gjør det ute i bedriftene og vi er til stede på yrkesskolene og på universitetene. Vi har ingen dyre verveaksjoner, ingen fancy greier, svarer han.
Likevel: De siste to årene har IG Metall gjennomført mer enn 275 ungdomsaksjoner på ulike steder i Forbundsrepublikken. Det har vært storaksjoner som i Köln med 20.000 deltagere tidligere i høst, og det har vært mange mindre. I over 30 bedrifter har man fått til store og mindre avtaler som har gitt ungdom en fast jobb, og ingen avtale er for liten. Som eksempel vises det til bedriften Thyssen-Krupp-Bilstein i Ennepetal i Ruhr, der IG Metall sikret fast ansettelse for fire lærlinger ved avsluttet læretid.
Gode resultater
Constantin Borchelt, ungdomssekretær for IG Metall i Berlin, understreker betydningen av at de har gode resultater å vise til. Det viktigste er at selve forbundet har løftet ungdomskravene opp som del av kjernepunktene i tariffarbeidet. På IG Metalls kongress i Karlsruhe i oktober ble kravet om fast ansettelse for lærlinger og yrkesskoleelever gitt høyeste prioritet, og blir ett av hovedkravene når tariffrevisjonen for metallsektoren starter på nyåret.
– Når forbundet prioriterer disse kravene så høyt, så er det et viktig signal til ungdommen. Metall-ungdommen er da også med over 200.000 medlemmer uten sammelikning den største politiske ungdomsorganisasjonen i Tyskland, sier Borchelt.
En forsmak på hva som kommer ved tarifforhandlingene neste år, har man allerede fått for stålsektoren i Nordrhein-Westfalen, Niedersachen, Bremen og Øst-Tyskland. I alle områdene har man fått inn bestemmelser i tariffavtalene om at bedriftene plikter å gi lærlinger og yrkesskoleelever tilbud om fast jobb.
– Forbundets innsats her er det aller beste verveargument, sier Metallerne Buchholz og Borchelt.
Fått nok av vikarer
Mens Arbeiderpartiet på Stortinget vil innføre EUs vikardirektiv, har tyskerne fått mer enn nok av midlertidige ansettelser og vikarbyråer. Mer enn halvparten av alle yrkesaktive under 25 år er i usikre jobber, viser en ny Infratest-undersøkelse som er gjennomført på oppdrag fra IG Metall. Forbundet hevder at utbredelsen av slike usikre jobber truer med å gjøre ungdommen til sosialstatens tapere på arbeidsmarkedet.
På IG Metall-landsmøtet i oktober vedtok forbundet også et eget Ungdoms-Charter. Dette vedtaket er retningsgivende for forbundets videre arbeid, og legger spesiell vekt på kravet om trygge og sikre arbeidsplasser for ungdom. I punkt 1 i Charteret vises det til at vikarjobber, midlertidige ansettelser, praktikum og liknende blir stadig mer utbredt.
«Slik er realitetene for annenhver ung arbeidstaker i Tyskland. Framtidsplanlegging er så godt som umulig. Enhver ungdom har rett til en sikker og trygg arbeidsplass», heter det i IG Metalls Ungdomscharter.
Mest lest
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
Nå streiker de for første gang på 52 år
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.
NFF
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.
Torgny Hasås
Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm
Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig
Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.
Aslak Bodahl
LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene
DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80) i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).
Industri Energi