Ny høring om vikarer
Regjeringen legger nå fram en egen tiltakspakke som skal sikre likebehandling av vikarer og fast ansatte.
Tiltakene må ses i sammenheng med kontroversene rundt EUs vikarbyrådirektiv.
– Regjeringens tiltakspakke skal sikre at vikarbyråene opptrer seriøst og gir sine ansatte gode arbeidsvilkår, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). Hun mener tiltakspakken sikrer reell likebehandling av fast ansatte og vikarer.
– Les også: Røde faner foran Stortinget
– Blant annet vil innleiebedriftene bli holdt solidarisk ansvarlig for at vikarbyråene betaler sine ansatte godt nok. Innleierne får også et klart ansvar for at arbeidstidsbestemmelsene blir overholdt. Dette skal skje innenfor det regelverket vi har for vikarbruk i Norge i dag, sier hun til NTB.
Arbeiderpartiets stortingsgruppe har gått inn for å innføre EUs vikarbyrådirektiv i norsk lovgiving, mens SV vil at Norge reserverer seg. Også innad i LO er motstanden stor, først og fremst fordi man frykter økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte.
Selv tror Bjurstrøm vikarbruken vil gå ned som følge av de nye reglene.
– I dag er det et konkurransefortrinn å bruke lavtlønte vikarer fordi det ikke stilles krav til likebehandling. Det blir det nå en forandring på og det bidrar til å sikre en utsatt gruppe med arbeidstakere som har behov for et vern, sier hun.
– Les også: – Arbeidsmiljøloven må endres
Tiltakspakken inneholder bestemmelser om opplysningsplikt og drøftingsplikt i forholdet mellom arbeidsgivere og tillitsvalgte samt vikarbyrå og innleiebedrift.
Regjeringen vil også innføre en regel som sier at innleiebedriften - for eksempel et offentlig helseforetak - har ansvar for at arbeidstidsreglene overholdes. I dag er dette ansvaret forbeholdt vikarbyrået alene.
Tilleggshøringen har frist til 30. januar 2012. Deretter vil regjeringen ta stilling til om vikarbyrådirektivet skal innføres i Norge.
LO har stilt en rekke forutsetninger for å godta det omstridte direktivet. Flere av betingelsene synes å være kvittert ut, men svaret får vi først når LO-sekretariatet møtes på nyåret.
– Les også: Ap sa ja til omstridt direktiv
Innen den tid skal de ulike forbundene si sitt - også det mest kritiske, Fellesforbundet.
– Vi har en utvikling i deler av arbeidslivet som ikke er god. Både i verkstedindustrien og i bygg- og anleggsbransjen ser vi at bruken av dårlig betalte vikarer brer om seg. Det er viktig å rydde opp i denne delen av arbeidslivet, sier Bjurstrøm.
Hun mener vikarbyrådirektivet, med de tillegg regjeringen foreslår, sikrer en slik opprydning.
– Vikarbyrådirektivet er ikke et dårlig direktiv som tvinges igjennom. Det er et godt og riktig direktiv fordi det sikrer at fast ansatte og vikarer behandles likt. I tillegg gir det forutsigbarhet. En Høyre/Frp-regjering kan ikke endre på dette regelverket uten videre, sier hun.
– Les også: Flåthen under sterkt press
Arbeidsministeren er heller ikke urolig for at arbeidsmiljøloven kan komme til å måtte endres på sentrale punkter, slik NHO har pekt på.
– Det er ikke noe nytt at NHO ikke liker reglene som setter begrensninger for bruk av vikarer. Vi har fått juridiske vurderinger som sier at det norske regelverket vil stå seg, sier hun. (ANB-NTB)
Direktivet ble vedtatt av EU i november 2008. Det slår blant annet fast at arbeidstakere som leies inn fra bemanningsbyråer skal ha minst like gode lønns- og arbeidsvilkår som de ville hatt om de var fast ansatt i bedriften
Direktivet skal også bidra til å anerkjenne vikarbyråene som arbeidsgivere. Kritikerne mener direktivet vil føre til økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte, i tillegg til å svekke ansettelsesvernet og retten til faste stillinger (Kilde: ANB, NTB)
Mest lest
UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.
Glen Musk
Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene
FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).
Alf Ragnar Olsen
Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)
Eirik Dahl Viggen
390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene
Leder i LO Stat, Egil André Aas, krever kronetillegg ved årets lønnsoppgjør i Staten. Her ved oppstarten av lønnsforhandlingene i 2020.
Ole Palmstrøm
LO Stat vil ha slutt på at de høytlønte alltid kommer best ut: – Nå må staten ta ansvar for alle statsansatte
SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.
Stortinget
Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV
SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.
Eivind Senneset
Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.
Alf Ragnar Olsen
Postansatte fikk styrket kjøpekrafta. Så mye øker lønna
Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».
Jan-Erik Østlie
Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder
I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.
Simen Aker Grimsrud
Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene
TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.
Privat
Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto
Iselin Nybø
NFD / Øyvinn Myge
Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner
Torgeir Knag Fylkesnes
Jo Straube / SV
Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen
Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.
Håvard Sæbø
Krangel om jordbærplukkere: – Helt sjokkert over Bollestad
Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.
Emmie Olivia Kristiansen
Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene
Kommentar
(Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»
Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.
Jan-Erik Østlie
Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte
NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.
Tormod Ytrehus
Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet
SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.
Håvard Sæbø