JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rederiskatten i Høyesterett

Hele 21 milliarder kroner kan være gevinsten dersom rederne vinner mot Staten i kampen om å unngå tilbakebetaling av rederiskatt.

roy.ervin.solstad@lomedia.no

I 1996 vedtok Stortinget en ny rederiskatteordning basert på EUs retningslinjer for statsstøtte til sjøtransport. Ordningen bestod blant annet i at inntekter og gevinster forble skattefrie så lenge midlene ikke ble tatt ut som utbytte eller rederiene besluttet å gå ut av ordningen.

Overgangsregler

I desember 2007 ble en ny rederiskatteordning vedtatt. Nok en gang er den knyttet opp til EUs retningslinjer for statsstøtte, men samtidig ble det vedtatt overgangsregler fra ordningen fra 1996. Disse reglene utløste beskatning av tidligere skattefrie inntekter og gevinster på tross av at selskapet selv ikke hadde foretatt noen av de handlinger som etter 1996-ordningen ville utløse skatt. Det er også stridens kjerne.

Kravet fra staten er på 21 milliarder kroner, og rederne har fått ti år på seg til å betale.

Skattestriden har tidligere vært oppe både i Agder tingrett og Oslo tingrett. I Agder fikk Staten medhold, mens Oslo Tingrett mente rederiskatten var ulovlig.

Rett til Høyesterett

Rederiet Berghaven anket saken i Agder tingrett, mens Staten anket i Oslo. Vanligvis ville sakene gått til lagmannsretten, men alle rederiene ønsket å få saken rett til Høyesterett på grunn av det prinsipielle i saken og at det hastet med å få en beslutning. I oktober i fjor ga ankeutvalget i Høyesterett sin tilslutning til anmodningen, og siden saken skal behandles i plenum, skal alle dommerne i Høyesterett delta, med mindre de er inhabile. Det ble besluttet at fem av dommerne var innhabile. Det er satt av fem dager til ankebehandlingen, og en dom kan tidligst ventes om fire uker.

Annonse
Annonse